'Frasa'da Arapça Eğitimi'

Fransa’da Arapça Dersi Polemiği: “Okullarda Arapça, İslamcılığı Engeller”           

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 2 Ekim’de yaptığı konuşmada Arapça dilinin okullarda öğretilmesinin teşvik edileceğini belirtmişti. Macron’un bu açıklamasına aşırı sağdan tepkiler gecikmedi. Fransa’da okullarda Arapça dersini savunanlar, “İslamcılıkla mücadeleyi” öne sürüyorlar.

19 Ekim 2020 admin
Fransa'da Arapça Dersi, Fotoğraf: @Shutterstock

Fransa’da Arapça dili eğitimi tartışmaları yeni sayılmaz. 1985’te, dönemin Eğitim Bakanı Jean-Pierre Chevènement, Fransız-Mağrip liseleri kurmayı düşünmüştü ve bunun için Yvelines’te Fransız-Alman lisesi modeli üzerinden yola çıkmayı öngörmüştü. İktidar değişikliği nedeniyle bu öneri bir daha gündeme gelmedi.

2016 yılında dönemin Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ortaokulda verilen köken dil derslerinde (ELCO) bir düzenleme yapmak istemişti. Bu dersleri Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerin vermesinin yanı sıra derslerin ilkokul sıralarında da yer alması da öngörülüyordu. Cumhuriyetçiler Partisinden bir milletvekili böyle bir değişimin ulusal birliğe bir tehdit oluşturacağını, hatta Arapça derslerinin ilkokulda öğretiminin okulları “Kur’an kursuna çevireceğini” iddia etmişti. Aynı partiden bir başka milletvekili olan Aurelien Pradié, bu girişimi alçaklık ve hata olarak tanımlamıştı.

Fransa’da Arapça Dersi Alanların Oranı 0,3%

Fransa’daki okullarda Arapça derslerini takip eden ortaokul ve lise öğrencisi sayısı 2019 yılında 14.900 olarak kayıtlara geçti. Yani bu derslere Fransa’daki 5,6 milyon öğrencinin yalnızca yüzde 0,3’ü katılıyor. Çince bile okullardaki Arapça öğretiminin önüne geçmiş durumda; yaklaşık 40 bin öğrenci her yıl Çinceye rağbet gösteriyor. Fransa genelinde 2018 yılında yalnızca yedi Arapça öğretmeni ataması yapılmıştı.

Eğitim Bakanlığının verilerine göre 2016 yılında ilkokul düzeyinde yabancı ülkelerle işbirliği sayesinde oluşturulan ELCO dersleri kapsamında Fransa’da 48 bin ilkokul öğrencisi Arapça dersi aldı. Ülkede 3 milyondan fazla Arapça konuşan olduğu varsayıldığında bu rakam oldukça düşük sayılıyor.

Montaigne Enstitüsünden Hakim El Karoui, Arapça öğretimin teşvik edilmesi konusunda hükümeti destekliyor. Karoui, “İslamcıların gençlere Arapça eğitimi üzerinden yaklaştığını, bunun önüne geçmek için Arapçanın okullarda öğretilmesi gerektiğini” belirtiyor. Öğretmen eksikliğine dikkat çeken Karoui, daha fazla Arapça öğretmeni ataması yapma çağrısında bulundu.

“Okulda Arapça Öğretmek, Dinin Gücünü Azaltmanın Bir Yolu”

Ekim ayında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Macron “Okulda (Arapça) öğretmediğimizde, 60 binden fazla gencin derneklerde daha kötüsü için öğrenmeye gideceğini ve manipüle edileceklerini kabul etmiş oluruz.” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Macron’un konuşmasından sonra, “Okulda Arapça öğretmek aynı zamanda dinin gücünü azaltmanın bir yoludur.” açıklamasında bulunmuştu. Dermanin, Macron’un teklifini cumhuriyetçi ve cesur bir öneri olarak tanımlamıştı. “Bu önlemi kınayanlar, bunun hakkında düşünse iyi olur. Yoksa ırkçı bir süperegoları mı var?” şeklinde bu konuya karşı çıkanlara soru yönelten İçişleri Bakanı Darmanin, Arapçanın camilerde değil okullarda öğretilmesinin daha uygun olduğu görüşünde.

“Okullarda Arapça Öğretilmesi Utanç Verici”

2018’de eski eğitim bakanlarından Luc Ferry, hükümetin okullarda Arapça derslerini teşvik etmesini “milli eğitime İslamizmi dahil etme riski” olarak yorumlamıştı. Cnews kanalına konuşan Ferry, “Arapça öğretmek saçmalık! Bunu yapmak Kur’an ve cemaatçi okulların çoğalmasını hızlandırmanın en iyi yolu” ifadelerini kullanmıştı.

Aşırı sağ parti Ulusal Birleşme’de başkan yardımcısı olan Steeve Briois, okullarda Arapça öğretilmesinin utanç verici olduğunu belirtti. Eğitim tarihçisi Claude Lelièvre’in tespitine göre ise Fransa’da Arapça öğretimi “kültürel ve entelektüel nedenlerle değil, bir korkuya karşı savaşmak için teşvik ediliyor.”   

Fransa’da son zamanlarda gündemde olan ve İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ve Yurttaşlıktan Sorumlu Bakan Marlène Schiappa’nın çıkaracağı Ayrılıkçılığa Karşı Yasa Tasarısında okullarda Arapça dersiyle alakalı maddelerin de yer alması bekleniyor. Şimdilik ne İçişleri Bakanı, ne Eğitim Bakanı, ne de Cumhurbaşkanı, okullarda Arapça öğretimini güçlendirmesi muhtemel olan tasarının içeriği hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler