'Almanya'

Alman Bakan: “Irk” Kelimesi Anayasa’dan Çıkarılıyor

Almanya Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, ırkçılık ve aşırılıkla mücadelede "ırk" kelimesinin anayasadan çıkarılacağını duyurdu. Ayrıca ırkçılık karşıtı bir bakanlık oluşturulacak.

Fotoğraf: nitpicker / Shutterstock.com

Almanya koalisyon hükûmet ortakları polis memurları arasındaki aşırı sağcı tutumların soruşturulması konusunda varılan uzlaşıya ek olarak, ırkçılıkla mücadele için daha fazla önlem alınmasına karar verdi. Başbakan Angela Merkel (CDU), İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz (SPD)’un konuyla ilgili olarak pazartesi akşamı anlaşmaya vardıkları kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Demokrasinin teşvikini belirgin şekilde güçlendiriyor, ırkçılık karşıtı bir bakanlık oluşturuyor ve ‘ırk’ kelimesini anayasadan çıkarıyoruz” dedi. Adalet Bakanı Christine Lambrecht (SPD) ve İçişleri Bakanı Seehofer’in yeni alınan karar doğrultusunda bir yasa tasarısı üzerinde çalışacakları belirtildi.  

Irk Kelimesi Yerine “Irk Ayrımcılığı”

Almanya’da bir süredir “ırk” kelimesinin anayasadan silinmesi tartışılıyordu. Alman anayasasının 3. Maddesi’nde: “Hiç kimse cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, vatanı ve kökeni, inançları, dinî veya siyasi görüşleri nedeniyle mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz.” ifadesi yer alıyor.

Hükûmet temsilcileri ise “ırk” kelimesinin çıkarılmasıyla asıl amaçlanan ayrımcılığa karşı korumanın gerçekleştirilemeyeceği endişesiyle teklife şimdiye kadar şüpheyle yaklaşıyorlardı. Almanya Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz (CDU), ırk kelimesinin anayasadan silinmesi için açıkça çağrıda bulunmuş, Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi (Antidiskriminierungsstelle) ise bu terimin yerine “ırk ayrımcılığı” veya “ırkçı niteleme” ifadelerinin kullanılabileceğini belirtmişti.

Polisteki Irkçılık İçin Ayrı Bir Araştırma Yapılmayacak

Polisteki ırkçı tutum ve görüşlerin bilimsel olarak araştırılmasına ilişkin olarak ise hükûmet bunun yerine bir bütün olarak toplumdaki ırkçılık ve günlük polis operasyonları üzerine bir çalışma yapılması üzerinde uzlaşıya vardı. Buna göre yalnızca polis memurları arasındaki aşırı sağcılığın araştırılmasına yönelik ayrı bir soruşturma yapılmayacak.

İçişleri Bakanı Seehofer “polisin çok büyük bir çoğunluğu kuşkusuz devletimizin yanında” diyerek polis teşkilatındaki ırkçılığı araştıracak müstakil bir araştırmaya karşı çıktı.

Irk Kelimesi Fransız Anayasasından Kaldırılmıştı

2018 yılında Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan oylamayla anayasanın ilk maddesinde geçen “ırk” kelimesinin kaldırılmasına ve cinsiyet ayrımı yapılmamasına karar verilmişti.

Buna göre, ilk maddede “Cumhuriyet, tüm vatandaşların menşe, ırk ve din ayrımı yapılmaksızın hukukun önünde eşitliğini garanti eder” ibaresi, “Cumhuriyet, tüm vatandaşların cinsiyet, menşe ve din ayrımı yapılmaksızın hukukun önünde eşitliğini garanti eder” ibaresi ile değiştirilmişti. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler