'Fransa'da İslam'

Fransız Milletvekilinden İslam Karşıtlığı Çıkışı: “Bu Ülke Aklını Mı Yitirdi?”

Fransız Milletvekili Clementine Autain, ülkesinde artan İslam karşıtlığına ilişkin, "Bu ülke aklını mı yitirdi?" diyerek Müslümanların hedef gösterilmesine tepki gösterdi.

23 Ekim 2020 admin
Fotoğraf: Wikimedia Commons | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’da, 16 Ekim’de bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesinin ardından Fransız siyasetçilerinin büyük bölümü İslam ve Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulundu. İslam karşıtlığı içerikli söylemlerin arttığı Fransa’da bir tepki de milletvekili Clementine Autain’den geldi. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili ve gazeteci Autain, katıldığı bir canlı yayında, Fransa‘da artan İslamofobinin ülkeyi tehlikeli bir durum ve iç savaşın eşiğine götürdüğünü söyledi.

Fransa‘da özellikle sağ ve aşırı sağdan gelen tutum ve söylemlerin bugün nefret iklimi oluşturduğuna dikkat çeken Clementine Autain, “Tartışmaların geldiği noktaya baktığımda çok endişeleniyorum. Bu ülke (Fransa) aklını mı yitirdi?” dedi. Autain, ülkedeki birçok siyasetçinin adeta “hangimiz daha aşırı sağcı oluruz” yarışına girdiğine işaret etti.

İslam Karşıtlığı Çıkışı: “Bu Adamlar Delirmiş”

Clementine Autain, Fransa‘da ünlü yazar ve filozof Pascal Bruckner’in, feminist Müslüman bir kadın gazeteci Rokhaya Diallo’yu, beyazlara karşı nefret duymakla itham etmesini de “bu adamlar delirmiş” diyerek kınadı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in ülkedeki marketlerde helal gıda ürünleri için özel reyonların bulunmasından rahatsız olduğunu ve “cemaatçiliğin böyle başladığına” ilişkin sözlerini de eleştiren Autain, “Bu açıklamaların yatıştırıcı olduğuna ve nefreti körükleyip iç savaşa doğru sürüklemeyeceğine inanıyor musunuz?” diye sordu.

Clementine Autain, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e her platformda sessizce kırmızı halılar serildiğine, cumhuriyetçi gibi muamele gördüğüne de dikkati çekti. Autain, kucaklayıcı tavır ve söylemlere dönülmezse toplumun büyük bir uçuruma yuvarlanacağı uyarısında bulundu.

Fransa’da Müslüman Derneklere Yönelik Baskılar Artıyor

Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde 16 Ekim’de bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüştü. Fransız yetkililer, öğretmenin katil zanlısının cesedin yakınlarında elinde bıçakla görüldüğünü ve kaçtıktan sonra polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı. Bir ortaokulda görevli tarih öğretmeni Samuel Paty’nin öldürülmeden birkaç gün önce Hazreti Muhammed’e yönelik hakaret içerikli karikatür gösterdiği ve velilerin buna tepkide bulunduğu kaydedilmişti.

Terörist saldırı üzerine ülkedeki Müslüman dernek ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskılar ve baskınlar arttı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 19 Ekim’de yaptığı açıklamada, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ile Barakacity dahil birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ve bir caminin kapatılacağını duyurmuştu. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler