"CCIF"

Fransa’da Büyük Kapatma Dalgası: ENAR’dan CCIF’e Destek

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransa’da Müslüman vatandaşlara yönelik ayrımcılık ve nefret suçlarını ele alan CCIF’i (Fransa İslamofobiye Karşı Kolektif) hedef aldı. Darmanin, CCIF’in feshedilmesi için Bakanlar Kuruluna talepte bulunacağını açıkladı. Avrupa’nın en büyük ırkçılıkla mücadele eden organizasyonlarından biri olan ENAR (Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı) bu kararı şiddetle kınıyor.

Foroğraf: Jose HERNANDEZ Camera 51 / Shutterstock.com, Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR) tarafından yapılan basın açıklamasında Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in ENAR’ın üye kuruluşlarından biri olan Fransa İslamofobiye Karşı Kolektifi (CCIF) feshetme çağrısından son derece endişe duyulduğu belirtildi. ENAR yaptığı açıklamada, “Son 20 yıldır Müslümanları hedef alan ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele eden CCIF’e güçlü desteğimizi ifade ediyor ve sivil toplumu hedef alan ırkçılığın tezahürüne karşı uluslararası dayanışma çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fransa’da Öğretmenin Öldürülmesi

16 Ekim’de Fransa’nın Conflans şehrinde tarih-coğrafya öğretmenliği yapan Samuel Pety, öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösterdiği gerekçesiyle öldürüldü. Saldırı sonrası tüm ülke ayağa kalktı, ifade özgürlüğüne destek için gösteriler düzenlendi.

18 Ekim’de Savunma Konseyi’yle görüşen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşme sonrası ülke çapında önemli önlemler alınacağını belirtmişti. Nitekim 19 Ekim Pazartesi sabahı çeşitli noktalara polis operasyonları ve dernek denetimleri başladı. Europe 1 kanalına röportaj veren İçişleri Bakanı Gérald Darmanin da bu çerçevede hafta boyunca 51 derneğe sıkı bir denetim yapılacağını belirtti. Bununla birlikte CCIF, Barakacity, Ummah Charity gibi İslami dernek ve sivil toplum kuruluşlarının feshini Bakanlar Kurulundan talep edeceğini bildirdi.

CCIF’in öğretmene yapılan saldırı sonrası hedef alınmasının nedenlerinden biri, saldırıdan önce bir öğrenci velisinin söz konusu öğretmeni suçlayıcı bir video çekmesi ve videoyu paylaşırken CCIF’ten yardım talep etmiş olmasıdır. Bunun ortaya çıkması üzerine CCIF açıklamada bulundu: “Dünden beri CCIF defalarca hakarete uğradı ve öğretmen Samuel Paty’ye yönelik taciz kampanyasına katılmakla suçlandı. Bu sadece yanlış değil, son derece alçakça.”

ENAR’dan CCIF’e destek

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in ifadeleri üzerine Avrupa’nın en büyük ırkçılıkla mücadele eden organizasyonu ENAR (Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı), üyelerinden biri olan CCIF’e destek vermekte gecikmedi.

ENAR, söz konusu kuruluşun Fransız hükümetinin üst düzey siyasi aktörlerinden baskı görmesinden ve sistematik sindirme kampanyasından endişe duyduğunu belirtti. ENAR’a göre Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, ırkçılığa maruz kalan grupların haklarını savunmak için hayati önem taşıyan profesyonel bir derneği feshetme önerisinde bulunuyor. İçişleri Bakanının açıklamasından önce iddialara ilişkin herhangi bir yasal soruşturma yapılmadığı için, bu durumun özellikle özgürlük ihlali olduğu belirtiliyor. Ayrıca ENAR’a göre sürecin Fransız Müslüman topluluklarını damgalayan ve hedefleyen bir yasa tasarısının açıklanacağı bir bağlamda yaşanması Fransız hükümeti içindeki kurumsal ırkçılığı yansıtır nitelikte.

ENAR, Fransız hükûmetini ırkçılık karşıtı dernekleri suç saymak yerine, insan hakları ve temel özgürlüklere olan bağlılığına saygı göstermeye davet etti. Siyasi liderleri, sosyal bağları güçlendirmek yerine nefret ve hoşgörüsüzlüğü besleyen kışkırtıcı bir dil kullandıkları konusunda uyardı.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler