Almanya’da Devlet Destekli İmam Eğitimi Başlıyor
Almanya’da yeni kurulan İslam Koleji, 2021 yılının nisan ayında imam eğitimine başlayacak. Ülkedeki İslami cemaatler, devlet destekli imam eğitiminin anayasaya aykırı olduğu görüşünde.
Batı Avrupa ülkelerinde imam eğitimi uzun süredir tartışılıyor. Türkiye’nin de içinde olduğu köken ülkelerden imam getirilmesinin önüne geçmek amacıyla birçok ülke, kendi sınırları içerisinde imam eğitimi arayışında. Federal İçişleri Bakanlığı ve Aşağı Saksonya Eyaleti tarafından desteklenen Almanya İslam Koleji (IKD) Osnabrück’te gelecek nisan ayı itibariyle imamların yetiştirilmesi için bir eğitim başlatacak.
2019 yılının sonunda İslam ilahiyatı konularında pratik eğitimler gerçekleştirmek amacıyla Osnabrück’te kurulan İslam Koleji (IKD) konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada IKD’nin Almanya’daki cami cemiyetleri için dinî personel ve Almanca konuşan imam eğitiminin temellerini attığı ifade edilirken, eğitim programının 2021’in mart ayına kadar tamamlanacağı belirtildi.
IKD Müdürü Dr. Esnaf Begić, İslam Koleji’nin Almanya’daki cami cemiyetlerinin dinî ihtiyaçlarının toplumsal bağlam içerisinde giderilmesi amacını taşıdığını söyledi. Açıklamada ayrıca imam eğitimi içeriğinin “Müslümanların özgürlükçü demokratik temel düzen içerisindeki yaşam gerçekliklerine yönelik olduğu” belirtildi. IKD’nin kurucu üyeleri arasında Almanya Maliki Cemiyetler Birliği (BMG), Aşağı Saksonya’daki Müslümanlar Oluşumu (MiN) Almanya Boşnak İslami Cemaati (IGBD), Almanya Faslılar Merkez Konseyi (ZRDM) ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) var.
İmam eğitimi projesi, Federal İçişleri Bakanlığı ve Aşağı Saksonya Bilim ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.
İslami Cemaatlerden İmam Eğitimi Projeyesine Eleştiri
Osnabrück’teki imam eğitimi projesine Almanya’daki İslami cemaatlerden ise eleştiri geldi. Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, imam eğitiminin Almanya’da verilmesi konusundaki çabaları takdirle karşıladığını belirtirken, bu çabaların Anayasa ile uyumlu olması gerektiğine dikkat çekti: “Eğer siyaset, İslami cemiyetler tarafından gerçekleştirilen imam eğitimi projelerini teşvik ederse bu hem daha anlamlı, hem de Anayasa ile uyumlu olacaktır. İmam eğitimi, İslam dinî cemaatlerinin meselesidir. Bu nedenle de kendi içeriklerini ve işbirliği yapacakları kişi ve kurumları kendileri belirlerler.”
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) de daha önce İslam Koleji planlarıyla ilgili eleştirilerini dile getirmişti. IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, 2019 yılında yaptığı açıklamada, “İmam eğitimi İslami cemaatlerin kendi sorumluluğundadır. Bu sebeple imam eğitimine yapılan siyasi müdahaleler açıklanmaya muhtaçtır.” ifadelerinde bulunmuştu.
“Devlet Müslümanların Meselelerine Doğrudan Karışıyor”
DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Ali Ünlü de İslam Koleji ile gerçekleştirilmesi planlanan imam eğitimine mesafeli yaklaşanlar arasında yer alıyor. “İmamları eğitmek devletin değil, dinî cemaatlerin görevidir.” diyen Ünlü’nün yanı sıra Aşağı Saksonya Şurası Başkanı Recep Bilgen de dinî cemaatlerin kendi meselelerini tayin hakkına örneksiz bir şekilde müdahale edildiğini ifade etti. IslamiQ’e konuşan Bilgen, “Üniversitelerde İslam ilahiyatı için oluşturulan danışma kurullarında sorunlu sandalye dağılımlarından İslam din dersi için sayısız model denemesine, oradan devlet tarafından düzenlenen vakıf ve dernek kuruluşlarına kadar devlet birimleri Müslümanların meselelerine doğrudan karışıyor ve Anayasa’da geçen devletin tarafsızlığı prensibinin içini boşaltıyor.”
Almanya’daki dört büyük İslami cemaatin yetkilileri daha önce Perspektif’e yaptıkları açıklamalarda, Alman devletinin içeriklerine müdahil olduğu bir imam eğitiminin anayasayla uyumlu olmadığını açıklamıştı.