İstihbarat Fişlediği İçin İşsiz Kalan Kişiye 145 Bin Avro Tazminat
Almanya’nın Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi tarafından fişlendiği için senelerce iş bulamayan akademisyen Omar B., on yıl sonra 145 bin avro tazminat aldı.
Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi, Arap kökenli bir kişinin akademik kariyerine müdahale ettiği ve iş bulmasına engel olduğu için Saksonya Mahkemesi tarafından 145 bin avro tazminat ödemeye mahkûm oldu. Tazminatın arka planında istihbarat tarafından fişlenen ve iş bulamadığı için hayatı yıkılmak üzere olan bir kişi var.
FAZ gazetesinin yapmış olduğu habere göre Omar B., yirmi sene önce Orta Doğu’dan Almanya’ya gelmiş ve fen bilimleri dalında üniversiteyi başarıyla bitirip doktorasını tamamlamıştı. Doktoradan sonra akademik kariyerine devam etmek isteyen Omar B., fakülte başkanının desteğiyle 2010 senesinde Saksonya’da bir üniversite ile iş anlaşması imzalamak üzereyken son anda işe alımı iptal edildi. Bundan sonraki senelerde de birçok kez başladığı projelerin deneme sürelerinde gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldı ve sayısı yüzü geçen iş başvurularına hep olumsuz yanıt aldı.
İç İstihbaratın “İslamcı” Damgası
Üç çocuk babası olan ve yıllarca işsiz kaldığı için maddi sıkıntılar çeken Omar B., son çare olarak Saksonya Yeşiller Partisi’nin yönlendirmesiyle Saksonya Eyaleti’nin veri güvenliği görevlisine başvurdu. İncelemelerin sonunda Anayasayı Koruma Dairesi’nin, mağdurun haberi olmadan ve resmî kayıtlara geçirilmeden, Omar B.’yi “radikal İslamcı” olduğu iddiasıyla işverenlerine karşı kötüleyip işe alınmaması için tembihlemiş olduğu ortaya çıktı. Bu haksız iddia için kullanılan tek dayanak ise Omar B.’nin üniversite döneminde “Müslüman Öğrenciler Çalışma Halkası”nda ara sıra namaz kıldırmış olmasıydı. Bu oluşum, Almanya’da birçok üniversitede bulunan Müslüman öğrenci oluşumlarından biriydi ve üniversite tarafından da onay görüyordu.
İç istihbarat kurumu olan Anayasayı Koruma Dairesi, hiçbir sabıkası ve aşırı bir tutumu olmayan Omar B.’nin iş bulmasını bu şekilde uzun bir süre engellemişti. Anayasayı Koruma Dairesi’nin ortada herhangi bir gerekçe olmadan bu hamlede bulunmuş olması, mahkeme tarafından hatalı bulundu ve Omar B.’ye tazminat ödenmesine karar verildi.
“Gizli Servis De Yasalara Uymak Zorunda”
Saksonya Eyaleti Veri Güvenliği Sözcüsü ve Yeşiller Partili Valentin Lippmann, bu tazminatın Anayasayı Koruma Dairesi’ne bir ders olacağını umduğunu ve gizli servisin de yasalara uyması gerektiğini söyledi.
Yıllarca neye uğradığı konusunda hiçbir bilgisi olmayan Omar B.’nin hukuk mücadelesi ve hâkimlerin ısrarı üzerine gerçekleşen uzlaşma sonucu 145 bin avro değerindeki tazminat Almanya’da bir ilk teşkil ediyor. Diğer yandan Omar B.’nin iş hayatına gizli servis tarafından neden müdahale edilmiş olduğu hem Anayasayı Koruma Dairesi hem de Saksonya İçişleri Bakanlığı tarafından gizleniyor. Omar B.’nin avukatı, müvekkili hakkında hangi ithamların dolaştığını öğrenmek için hukuki sürece devam edecek.
Almanya’nın Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi daha önce de yasa dışı eylemleriyle gündeme gelmişti. İç istihbarat servisi daha önce de NSU terör örgütünün bilinen üçlüsü “yeraltı”na inip ortadan kaybolduğunda onların bulunması konusunda yeterli çabayı göstermemesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.