'İslamofobi'

Viyana’da Bir Haftada Müslüman Karşıtı 60 Nefret Eylemi Rapor Edildi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşanan terör saldırısını takip eden bir hafta içerisinde İslam ve Müslüman karşıtı 60 nefret eylemi rapor edildi. Mağdurların çoğunluğunu başörtülü kadınlar oluşturuyor.

Fotoğraf: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) derneği ve Dokustelle (İslam Düşmanlığı ve Müslüman Karşıtı Irkçılık Dokümentasyon ve Danışmanlık Merkezi) başkent Viyana’da 2 Kasım’da gerçekleştirilen terör saldırısı sonrası şehirde İslam ve Müslüman karşıtı ırkçı saldırılarda büyük bir artış yaşandığını açıkladı.

ZARA tarafından konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, terör saldırısını takip eden bir hafta içerisinde 60 mağdurun çeşitli saldırılar nedeniyle kendileriyle irtibata geçtiği aktarıldı. Karşılaştırma yapmak için önceki haftalara dair kesin sayılar ellerinde olmasa da, bu rakamın inanılmaz derecede yüksek olduğu belirtildi. Saldırıların sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ve tehditlerin yanı sıra, kamusal alanda veya ikamet edilen çevrede maruz kalınan nefret ve sindirme eylemlerini içerdiği kaydedildi.

Mağdurların Çoğu Başörtülü Kadınlar

Rapor edilen şikayetlerden bir çoğunun kasım ayının başında gerçekleşen terör saldırısıyla doğrudan bağlantılı olduğu belirtilirken, birçok Müslümanın saldırı sonrası oluşan nefretin kendilerine veya çocuklarına yöneltilmesinden endişe duydukları  kaydedildi. Rapor edilen şikayetlerden birinde Müslüman bir ailenin kapısına terör saldırısıyla ilgili gazete haberlerinin yapıştırıldığı aktarıldı.

ZARA ve Dokustelle, saldırıya uğrayanların büyük çoğunluğunu ise başörtülü kadınların oluşturduğuna dikkat çekti. Dokustelle’den bir sözcü, “Bu hep böyleydi, başörtüsü nedeniyle bilhassa görünür olduklarından hedef tahtası oluyorlar.” dedi. Mağdurlar arasında okul yolunda kızıyla birlikte hakarete uğrayan Müslüman bir anne, güpegündüz yabancı biri tarafından göğsünün üzerine yumruk atılan bir kadın ve Viyana Ana Tren Garında bir adam tarafından “Terörist!” diye hakarete uğrayan ve kimsenin yardımına koşmadığı genç Müslüman bir kadın bulunuyor.

Herkesi İlgilendiren Bir Sorun

ZARA’nın basın açıklamasında ayrıca Müslüman karşıtı ırkçılığın dışlanma ve ayrımcılık anlamına geldiği ve bunun toplumda bölünmeye yol açarak saygılı bir birlikte yaşamı engellediğinden herkesi ilgilendiren bir sorun olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Müslüman karşıtı ırkçılığa şahit olanlara da bu konuda aktif olmaları çağrısında bulunuldu. Tanıkların internet ortamında bile olsa medeni cesaret sergilemelerinin mağdurlar için çok büyük bir fark yarattığı vurgulanarak, dayanışma içerisinde olmanın önemine dikkat çekildi.

Müslüman karşıtı ırkçılığa maruz kalanlardan ise ZARA ve Dokustelle platformlarını kullanarak  ücretsiz destek ve hukuki tavsiyeler almaları istenirken, kimsenin bu sorunla tek başına başa çıkmak zorunda olmadığı hatırlatıldı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler