'İngiltere'de Aşırı Sağ'

İngiltere’de Aşırı Sağ Düşünce Çocuklar Arasında Yaygınlaşıyor

İngiltere'de "aşırı sağ" ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığınca takibi yapılan 18 yaşın altındaki çocukların sayısının 3 yılda yaklaşık 5 kat arttığı bildirildi. Çocuklara özel sunulan çevrimiçi içeriklerin aşırı sağ düşüncenin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

18 Kasım 2020 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Sky News‘te yayımlanan bir haberde, İngiltere İçişleri Bakanlığının terörle mücadele programı kapsamında aşırı sağ ile olası ilişkileri nedeniyle takibi yapılan 18 yaşın altındaki çocukların sayısında çarpıcı bir artış olduğu belirtildi. 2014-2015’te 131 çocuğun aşırı sağ ile ilişkisi nedeniyle takip edildiği belirtilen haberde, bu sayının 2017-2018’de 682’ye çıktığı ve bunlardan 24’ünün 10 yaşın altında olduğu aktarıldı.

Metropolitan Polisi Terörle Mücadele Birimi Başkanı Neil Basu, karantina uygulamaları döneminde “çevrim içi aşırılığın” ciddi oranda arttığını ve bu durumun radikalleşme için fırsat oluşturduğunu kaydetti. Gençlerin çevrimiçi ortamlardaki nefret söyleminden etkilendiğini söyleyen Busu, bu durumun gençleri şiddet içeren aşırılığa da yönlendirdiğini ifade etti.

Busu, son 18 ayda 17 çocuğun terör suçlamasıyla tutuklandığı ve aynı dönemde 15 yaş altında olan 1500’den fazla çocuğun da radikalleşmeyi önleme programına yönlendirildiği bilgisini paylaştı. “Daha çok gencin terörist faaliyetler içerisine çekildiğini görüyoruz.” diyen Busu, birkaç sene önceki vaka çalışmaları ile kıyaslandıklarında aşırı sağa katılan gençlerin sayısının endişe verici bir seviyeye ulaştığına dikkati çekti. Busu, geçen yıl terörizm nedeniyle 12 kişinin tutuklandığını ve bunlardan 10’unun aşırı sağ terörizmle bağlantılı olduğunu belirtti.

Haberde görüşlerine yer verilen eski bir Neo-Nazi hareketi mensubu, çocukların aşırı sağ düşüncelere sahip olmasında video oyunlarının ve sosyal medyadaki aşırılık yanlısı içeriklerin etkili olduğunu ifade etti.

Çevrimiçi İçerikler Aşırı Sağ İçin Uygun Bir Etkileme Aracı

Aşırı sağ örgütlerden ayrılanlar tarafından kurulan Exit UK hareketinin kurucusu Nigel Bromage ise ülkede aşırı sağın çok tehlikeli bir seviyeye ulaştığına dikkati çekti. Bromage, hareket olarak aşırı sağ düşüncelerden kurtulması için destek verdikleri kişiler arasında 9 yaşında bir çocuğun da bulunduğu bilgisini paylaştı.

Aşırı sağ hareketlerin çocuklara özel “çevrimiçi içerikler” sunduğuna dikkati çeken Bromage, “Video oyunları, genellikle insanları kovalamak ve vurmak gibi içeriklere sahip. Oyunlara bakıldığında, kovalanan veya takip edilen insanların farklı etnik ve dinî gruplardan olduğu görülecektir. Videolarda ve oyunlarda, etkili grafikler ve müzikler kullanıldığı için, gençler bunu her düzeyde benimsiyor. Ne yazık ki, aşırı sağ için bu gerçekten ‘harika bir etkileme’ aracı.” ifadelerini kullandı.

Sky News’e konuşan, eski aşırı sağ hareket üyesi John, 14 yaşındayken okul arkadaşı tarafından çevrimiçi ortamda bu düşünce ile tanıştığını, aşırı sağ hareketlerin tek amacının otoriteye baş kaldırmak olduğunu anlattı. John, gençlerin aidiyet ve kimlik sorunu yaşadığını, ailelerinin uyguladığı katı kurallar nedeniyle gençlerin otorite karşıtı fikirlere ilgi duyduğunu belirtti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler