'Siyasal İslam'

Alman İslam Bilimci Mathias Rohe’den “Siyasal İslam” Kavramına Eleştiri

Viyana’daki terör saldırısının ardından Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "siyasal İslam”ı suç olarak tanımlama hazırlıklarında olduklarını açıklamıştı. İslam bilimci Mathias Rohe ise, “siyasal İslam”a yönelik kapsamlı bir saldırıya karşı uyarıda bulunuyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz (ÖVP), Avrupa’da artan terör saldırılarının ardından “siyasal İslam”ı suç olarak tanımlama hazırlıklarında olduklarını açıklamıştı. Almanya’da tanınan İslam bilimci Mathias Rohe’den “siyasal İslam” kavramına ve bu kavram etrafındaki politik adımlara eleştiri geldi.

Rohe, 16 Kasım tarihinde Deutschlandfunk‘a bu terimin “tamamen belirsiz” olduğu için cezai bir suç olarak formüle edilemeyeceği açıklamasında bulundu. Camilerde görev alan imamların kayıt altına alınması ve hapis cezasına çarptırılan terör faillerinin cezaları bittikten sonra denetim altında tutulmasını içeren anti-terör yasa paketine yönelik olarak Rohe, hukuk devleti kıstaslarına uymayan bu tarz amaçsız saldırılara yönelik uyarıda bulundu.

İslam bilimci Rohe ayrıca, küresel bir “İslamcılık propagandası”na Almanya’da “sağlam bir İslam eğitim sistemi” ile karşı çıkılabileceğini savundu. Müslüman topluluklara ek olarak, devletin ve eğitim kurumlarının da bu bağlamda önemli işlevleri olduğunu, Almanya’da yetişen insanlar tarafından giderek daha fazla eğitimin korkuya dayandırılmadığı otantik bir İslam eğitimi sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Hükûmetin Yeni Tedbir Paketine IGGÖ’den Eleştiri

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) de, hükûmetin tedbir paketine yönelik eleştirilerini dile getirmişti. IGGÖ Başkanı Ümit Vural, “Ne yazık ki, hükûmet aceleyle ve muhalefet ile sivil toplumu dahil etmeden hareket etmeyi tercih ediyor.” açıklamasında bulunmuştu.

Vural, terörün, demokrasiyi ve toplumsal barışı hedeflediği, dolayısıyla IGGÖ açısından bakıldığında bu saldırıları savuşturmanın ve özgürlüklerden vazgeçmemenin toplumun tamamının bir görevi olduğunu söyledi. Ayrıca, açıklamada önerilen tedbirlerin terör tehlikesini bertaraf edemeyeceği de vurgulandı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler