'İş Yerinde Irkçılık'

Volkswagen Fabrikasında Irkçı Hakaret: “Ne Kadar Çok Maymun Var”

Mısır kökenli bir Volkswagen çalışanı, Almanya’nın Zwickau şehrinde bulunan fabrikasında meslektaşları tarafından hakarete uğradığını bildirdi. Şikâyetinden sonra da durum düzelmeyince, işinden ayrılıp psikoterapiye başladı.

Volkswagen, Fotoğraf: DennisM2, @Flickr

Otomobil devi Volkswagen‘ın (VW) Mısırlı çalışanı, Almanya’nın Zwickau şehrinde bulunan fabrikasında meslektaşları tarafından hakarete uğradığını bildirdi. 20 senedir Almanya’da yaşayan ve dört senedir Volkswagen’da çalışan 42 yaşındaki Marik, “Zwickau’da Irkçılık” adlı bir WhatsApp grubunda, iş yerinde yaşadıklarını anlattı. Daha önce Volkswagen Hannover şubesinde çalışan Marik, korona sebebiyle sözleşmesi uzatılmayınca, süreli iş sözleşmesi vaadi ile Zwickau şubesinde işe başladığını belirtti.  2020 yılının yazı Zwickau’da işe başlayan Marik, ilk defa Haziran’da işçi konseyine şikâyette bulundu. Şikâyetinin ardından çalışma grubu değiştirilmesine rağmen, Marik ırkçı hakaretlerinin devam ettiğini ve yeni meslektaşlarının da ırkçı hakaretlerde bulunduğunu ifade etti.

Açıklamalarında, çalışma arkadaşlarının o kadar şehrin arasında Almanya’nın doğusundaki Zwickau şehrinde ne için bulunduğunu sordukları yer alıyor. Bunun yanı sıra meslektaşlarının aralarında “Duvar hâlâ ayakta olsaydı, bütün pislikler burada olmazdı.” söylemlerini kullandıklarını bildirdi. Açıklamada özellikle yabancılara karşı kullanılan “K…”, “N…” ve benzeri argo kelimelerin de sarf edildiği yer alıyor. Şikâyette bulunan Marik, ayrıca, iki meslektaşının Kamerun’dan gelen stajyer öğrencilerin yanından geçerken, maymun seslerini taklit ettiklerini söyledi. İlaveten “Ne kadar çok maymun var!” gibi sözlerin tekrarlanarak söylenildiği de ifadelerinde yer alıyor.

VW, Zwickau’daki Irkçı Hakaretleri Onayladı

“Neue Presse” gazetesi, Volkswagen’dan bu durum ile ilgili açıklama talep etti. Otomobil devinin basın sözcüsü vakanın yaşandığını doğruladı. “Irkçı ifadeler üzerine yapılan şikayetleri çok ciddiye alıyoruz ve hemen harekete geçiyoruz.” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra Volkswagen işçi konseyine yapılan şikayetlerin anonim olduğunu, fakat olayları açıklığa kavuşturmak için kimin hakkında şikâyette bulunulduğunu bilmeleri gerektiklerini belirtti. Ancak Marik, zamanında açıkça şikâyette bulunma ile ilgili kötü deneyimler yaşadığından dolayı, isim vermeyi reddetmişti. Marik’in şimdilerde ise Hannover’e döndüğü ve psikoterapiye başladığı biliniyor. Kendisi, “Bana gerçekten inanan ilk kişi terapisttir.” dedi.

Irkçı Reklam Klibi

Mayıs 2020’de Volkswagen, Golf modeli için hazırlanan reklam klibinin ırkçı olması nedeniyle manşetlere çıkmıştı. Başlangıçta sadece VW’nin sosyal medya hesabında yayımlanan klipte, büyük, beyaz bir elin siyahi bir adamı sokaktan attığı görülüyordu. Sonunda ise bir harf dizisi ile siyahiler için kullanılan “N…” argo kelimesi ortaya çıkıyordu. Daha sonra, VW, kapsamlı bir özür ile “Şüphesiz: klip yanlış ve tatsızdı.” açıklamasında bulunmuştu ve insanların neden bundan dolayı üzüldüğünü anladıklarını dile getirmişti. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler