'FRANSA'

Polis’in Sarı Yelekli Eylemciyi Yaralamasından Devlet Sorumlu Tutuldu

Fransa'da Lyon İdari Mahkemesi, kentte geçen yıl düzenlenen sarı yeleklilerin gösterisinde bir eylemcinin, polisin kullandığı plastik mermi nedeniyle yaralanmasından devletin sorumlu olduğuna hükmetti. 

Fotoğraf: Shutterstock / Birdog Vasile-Radu

Ülkede ilk kez sarı yeleklilerin eylemlerinde uygulanan polis şiddetiyle ilgili devlet haksız bulundu. Mahkeme, 9 Şubat 2019’da Lyon’da yapılan eylemde göstericinin polisin kullandığı plastik merminin dizine isabet etmesi sonucu yaralanmasına ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, olaydan devleti sorumlu tutarken, devletin söz konusu eylemciye 800 avro tazminat ödemesine karar verdi.Gösterici yaralandıktan sonra polis hakkında suç duyurusunda bulunmuş ancak savcılık 27 Haziran 2019’da takipsizlik kararı vermişti. Sarı yelekli eylemci, bunun üzerine Lyon İdari Mahkemesine başvurmuştu.

770 Kişi Yaralandı, 5 Kişinin Eli Koptu ve 30 Kişi Gözünü Kaybetti

Sarı yeleklilerin 17 Aralık 2018’de başlayan eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkedeki polisin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını ortaya koyuyor. Mediapart internet sitesinin gazeteci David Dufresne ile yaptığı 19 Kasım tarihli çalışmaya göre, polisin kullandığı savunma araçları nedeniyle 127’si gazeteci olmak üzere 770 kişi yaralandı, 5 kişinin eli koptu, 30 kişi gözünü kaybetti. Toplam 11 kişinin öldüğü gösterilerde 4 kişi polisin kullandığı savunma silahları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sarı Yeleklilerin Eylemleri Öncekilerden Farklı”

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu 2018’de, Fransa’daki sarı yeleklilerin gösterilerinin akaryakıt zamlarıyla alakalı olarak başladığını ancak hükümetin aldığı tüm kararları eleştiren bir hal aldığını belirtmişti.  Sarı yelekliler hareketinin bir lideri olmadığını dile getiren Dedeoğlu, “Fransa’da bugüne kadar birçok sokak eylemi ve protesto oldu fakat sarı yeleklilerin eylemleri öncekilerden farklı. Banliyölerde yaşayanlar, fabrikada çalışanlar, öğrenciler ve diğer kesimden insanlar bu protestolara katılıyor. Protestoların örgütlenme biçimi ve bir araya gelen farklı sınıftan insanları göz önüne aldığımızda alışık olmadığımız bir tablo ortaya çıkıyor.” diye konuşmuştu.  (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler