'İslam Din Dersleri'

Bavyera Eyaletinde İslam Din Dersinin Akıbeti Belirsiz

Bavyera eyaletinde 2009 yılında uygulamaya konan İslam din dersi model projesini, Bavyera eyalet kabinesi 2019 yılının Mart ayında, iki yıl daha uzatma kararı almıştı. Kararın üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen dersin akıbeti ile ilgili alınmış kesin bir karar yok.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Bavyera eyaletinde 2009 yılında uygulamaya konan İslam din dersi model projesini, Bavyera eyalet kabinesi 2019 yılının Mart ayında, iki yıl daha uzatma kararı almıştı.

Bavyera Eyaleti Eğitim Bakanı Michael Piazolo, İslam din dersleri model projesinin iki yıl süreyle uzatılmasındaki temel amacın, dersin model proje dersinden müfredat kapsamında düzenli bir ders olarak sunulmasına geçişi sağlamak olduğunu söylemişti. Piazolo bu sebeple dersin odak noktasının İslam dinine yönelik temel bilgiler olması gerektiği, inanç odaklı bir din dersinin ilk aşamada sunulmaması gerektiği kanaatindeydi.

İslam din dersi model projesinin iki yıl süreyle uzatılma kararının üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen, dersin müfredata düzenli bir ders olarak sunulması hususunda sessizlik hâkim. Kış tatili öncesinde verilmesi gereken karar hakkında ise bazı şüpheler mevcut. Bu şüphelerin, pek çok kez düzenlenmiş oylama döngüsü, hükûmet fraksiyonlarının endişeleri ve İslam din dersinin tartışmalı olan ismi gibi birden fazla nedeni var. Diğer federal eyaletlerin İslam din dersi öğretmenlerine kalıcı pozisyonları teşvik ettiği de bilinenler arasındayken, Bavyera’da dersin akıbeti ile ilgili süregelen belirsizlik sebebiyle, öğretmenler çalıştıkları okulları değiştiriyor.

İslam Din Dersi, Takdir, Okula Aidiyet ve Eşit Haklar Anlamını Taşıyor

Bavyera’daki Müslüman öğrencilerin büyük bir kısmı için İslam din dersi takdir, okula aidiyet ve eşit haklar anlamına geliyor. Nürnbergli öğretmen Sevda Kamacı okullardaki İslam din dersi ile ilgili “Öğrenciler ders içeriğini öğrenmeden önce soru sormayı, kendilerini ifade etmeyi ve farklı fikirlere tahammül etmeyi öğreniyorlar.” diyor. Kamacı’ya göre din ve ahlak eğitiminde eleştirel düşünme önemli bir yer tutuyor.

Basında çıkan haberlere göre derse yönelik büyük bir ihtiyaç var. Konuyla ilgili açıklamada bulunan tecrübeli İslam din dersi öğretmeni Mehmet Yalçın, çocukların evleri dahil başka hiçbir yerde kendilerine güvenip soramadıkları sorularının derste konuşulduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “İslam din dersi model projesi ellerimizde büyüdü, onu öylece bırakmak çok yazık olur. Ama geride başka bir seçenek kalmadıysa, insan gitmeli.”

Hâlihazırda, Bavyera eyaletinde İslam din dersi model projesine 350 okul katılıyor ve yaklaşık yüz öğretmen 16 binden fazla öğrenciye İslam din dersi veriyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler