'İslam Din Dersi'

Almanya’da 60 Bin Öğrenci İslam Din Dersi’ne Katılıyor

Bu okul döneminde Almanya genelinde 60 bin öğrenci İslam dini dersi alıyor. Bu, 2015/2016 dönemine nazaran yaklaşık 18 binden fazla öğrencinin İslam Din Dersi'ne girdiği anlamına geliyor.

27 Mayıs 2020 admin
@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya genelinde bu dönem yaklaşık 60 bin öğrenci İslam Din Dersi’ne katılıyor. Berlin’deki Entegrasyon Medya Servisi’nin çarşamba günü yayımladığı bilgiye göre mevcut durumda Almanya’da İslam Din Dersi’ne katılan öğrenci sayısında artış var. 2015/2016 döneminde bu sayı 18 bin öğrenci daha azdı. Hâlihazırda dokuz eyalette 917 okulda İslam Din Dersi görülmekteyken, doğu Almanya eyaletlerinde bu tarz imkânlar mevcut değil. Hamburg ve Bremen’de ise her dinden öğrenciye yönelik bir din dersi sunuluyor. Medya servisinin dokuz eyaletten topladığı veriler, Kuzey Ren Vestfalya ve Schleswig Holstein için 2018/2019 dönemi için geçerli.

Hessen Eyaleti DİTİB ile İşbirliğini Sonlandırdı

2013 yılından bu yana Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya’nın Hessen Eyaletinde İslam Din Dersi konusunda kooperasyon partneriydi. 2020/2021 okul dönemiyle birlikte DİTİB İslam Din Dersi uygulamasında içeriği belirleme konusunda kooperasyon partnerliğinden elendi. Türkiye Hükümetine yakınlığı ile eyalet hükümetinin eleştirilerinin merkezine oturan DİTİB’le bu kooperasyonun sona erdirilmesi uzun süredir tartışılıyordu.

Bu okul döneminde İslam Din Dersi sadece 6. sınıfa kadar sunulabilecek. 7. sınıftan itibaren ise öğrenciler “Yeni İslam Din Dersi” adı altında bir pilot projeyle ders görüyordu. 2020/2021 okul dönemiyle beraber İslam Din Dersi içeriğinin genişletilmesi planlanıyor.

Dini Cemaatlerle İşbirliği Yapan Eyaletler

Aşağı Saksonya eyaletinde İslam Din Dersleri dinî cemaatlerle işbirliği ve cemaatlerin sorumluluğu altında sunuluyor. Kooperasyon partnerleri ise Aşağı Saksonya Şurası ve Aşağı Saksonya ve Bremen’e bağlı DİTİB temsilcileri. Berlin’de İslam Din Dersi zorunlu olmamakla birlikte Berlin İslam Federasyonu sorumluluğu altında. Berlin’de 7. sınıftan itibaren etik dersi zorunlu ders olarak görülüyor.

Rheinland Pfalz eyaletinde İslam Din Dersi bir pilot proje şeklinde sunuluyor. Ludwigshafen Hristiyan İslam Tartışma Grubu ve İslami Kadın Eğitim Merkezinin de sorumulu olduğu din dersleri, yerel cemaatler tarafından sürdürülüyor. Saarland eyaletindeki bazı ilköğretim okullarında da bir pilot proje yürütülmekte. Kooperasyon partnerleri arasında DİTİB, İslam Toplumu Millî Görüş  (IGMG) ve İslam Kültür Merkezleri Derneği (VİKZ) yer alıyor.

Geçici Eğitim Modelleri

Kuzey Ren Vestfalya ve Baden Würtemberg eyaletlerinde sınırlı geçici eğitim modelleri uygulanıyor. Şimdiye kadar KRV’de eğitim bakanlığı  temsilcileri ve Müslüman temsilcilerden oluşan “karma komisyon modeli” (Alm. “Beiratsmodell”) uygulanıyordu. Gelecekte, 2025 yılına kadar sürecek olan pilot projeden Müslüman topluluklarının bir komisyonu sorumlu olacak. Baden Württemberg eyaletinde ise eleştirilen bir uygulama modeli 2025 yılına kadar sınırlı. Bu yıl Sünni Okul Konsey Vakfı  sünni tarzı İslam din eğitiminin sorumluluğunu üstlendi. Bavyera ve Schleswig Holstein eyaletlerinde uygulanan daha genel İslam Din Dersleri (Alm. “islamkundlicher Unterricht”) devlet sorumluluğu altında veriliyor. Dini cemaatler burada bir katkı sağlayamıyor. (kz)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler