'Almanya Korona Kısıtlamaları'

Almanya Salgın Nedeniyle Kapanıyor: Ekonomik Yardımlar Gündemde

Almanya'da artan koronavirüs vakaları nedeniyle bu çarşambadan itibaren toplumsal ve ekonomik hayat büyük ölçüde duracak. Federal hükümet kapanmadan etkilenen işletmeler için 500.000 avro kadar ödenek ayırdı.

Almanya’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle bu çarşambadan itibaren toplumsal ve ekonomik hayat büyük ölçüde duracak. 10 Ocak’a kadar sürmesi planlanan ülke genelindeki karantinada sadece benzin istasyonları, oto tamircileri, eczaneler, optikler, bankalar gibi temel ihtiyaçlarla ilgili iş yerleri açık kalacak. Bunun dışında perakende satış yapan işletmeler, güzellik merkezleri, berber, kuaför ve masaj salonları ile dövmeciler ise salgın tedbirleri kapsamında kapalı kalacak.

Ülkede aralık ayı, Noel kutlamaları nedeniyle ekonomik anlamda da en fazla hareketliliğin yaşandığı bir zaman dilimi. Dükkanların kapanmasıyla birlikte esnaf ve işyerlerinin Noel satışlarından mahrum kalacağı ve büyük finansal zorluklarla karşılaşacağı tahmin ediliyor. Bu dezavantajlı durumun ortadan kaldırılması için ülkede meslek sahiplerine yönelik yardımlar da gündemde.

Yüzde 30’un Üzerinde Zarara Uğrayanlara Destek

Kapanmalardan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen işletmeler istisnai durumlarda 500.000 Euro’ya kadar para alabilecekler. Yapılacak yardımların söz konusu işletmenin salgın önlemlerinden ne kadar etkilendiğiyle bağlantılı olduğu söylenirken, sabit giderlerin %90’ına kadar yardım ödenilebilecek. İşletmelerin sabit giderleri aradında kira bedeli, kredi borçları gibi diğer devam eden maliyetler bulunuyor.

Federal hükümetin bu maliyetlerin ne kadarını karşılayacağı ise bir önceki yılın aynı ayına göre satış düşüşüne bağlı olacak. Eğer bir işletmenin satışlarında bir önceki seneye göre fark yüzde 30’un altındaysa devletten yardım alınamayacak. Yüzde 50’lik bir zararda devlet sabit masrafların %40’ını, yüzde 70’lik bir zararda ise %60’ını karşılayacak. Bundan daha yüksek bir zararda ise sabit masrafların %90’ı karşılanacak. Devlet ayrıca  kira anlaşmalarında yardımcı olacak, kiraların düşmesini destekleyecek. Kiracılar ve mal sahipleri arasındaki müzakereler böylece basitleşecek.

Ekonomi Uzmanı: “Devletin Planladığı Yardımlar Doğru”

Noel döneminde satılmayan malların değer kaybını azaltmak için kapsamlı vergi amortismanı yürürlüğe girecek. Salgın tedbirlerinin Almanya’ya her ay 11,2 milyar avroya mal olacağı tahmin ediliyor. 2021 federal bütçesinde, beklenmedik yardımlar için toplam 35 milyar avroluk bir rezerv planlandı.

Ekonomi uzmanı Clemens Fuest, bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada bu önlemlerin gerekli olduğunu açıkladı. Fuest’e göre federal hükümetin gelire odaklı olarak değil de sabit masraflara dayanarak işletmelere yardım sunması da doğru bir adım. “İşletmelere sabit yardım ödemeler yapılıp, bunlar daha sonra vergi beyannamesinde kapatılarak daha kolay şekilde de destek sağlanabilirdi.” diyen Fuest temelde bu yardımların yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. (kz, ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler