'Siyasal İslam'

Avusturya, “Anti-Terör Yasa Paketi”nde Değişikliğe Gitti

Avusturya’da hükûmet, “anti-terör yasa paketi”nde siyasal İslam’ın suç unsuru olarak kabul edilmesini öngören maddede değişikliğe gitti. Değişiklikle birlikte, herhangi bir dinden bağımsız olarak dinî motifli aşırıcılık hedef alınıyor.

Fotoğraf: @AA

Avusturya’da 2 Kasım’da 4 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan terör saldırısı sonrasında hükûmet terörle mücadele kapsamında “anti-terör yasa paketi”ni açıklamıştı.

O açıklamalarda hükûmet yabancı terörist savaşçı suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra cezasını tamamlamış kişilerin denetim altında tutulması için elektronik kelepçe uygulamasını hayata geçireceklerini belirtmiş ve ayrıca cezasını tamamlamış ancak radikal görüşlerden arınmamış ve toplum için tehlike oluşturmaya devam eden kişilerin yeniden cezaevine gönderilebileceği (önleyici gözaltı) dile getirmişti. Bunların yanı sıra siyasal İslam’ın da yasaklanması için gerekli hukuki zeminin oluşturulacağı açıklanmıştı.

Siyasal İslam Yerine Dinî Motifli Aşırıcılıkla Mücadele

Bugün Avusturya’da merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisinin oluşturduğu koalisyon hükûmeti, terörle mücadele kapsamında hazırladığı “anti-terör yasa paketi”ne ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Federal hükûmet tarafından sunulan “anti-terör yasa paketi”nde terör suçlularına yönelik önceden planlanan “önleyici gözaltı” talebi yasallaştırılmadı. Ayrıca gündemde olan “siyasal İslam” yasağı yerine, herhangi bir dinden bağımsız “dinî motifli aşırıcılık”a ilişkin genel bir cezai hüküm getirildi.

Bugün açıklanan “anti-terör yasa paketi” çeşitli önlemler içeriyor. Bu önlemlere ve içeriklerine genel bir bakış atacak olursak:

Tehdit Sicil Kaydının Oluşturulması

Tehdit sicil kaydının oluşturulması ile, tehdit sicil kaydında ismi geçen kişiler güvenlik şirketlerinde işe giremeyecek ve silah ruhsatı alamayacak. Bu kayıt, kişi yaşadığı süre boyunca saklı tutulacak. İçişleri Bakanı Karl Nehammer tehdit sicil kaydına ilişkin, “Bu grubun yasal olarak silah satın almasının imkansız hâle getirilmesi bizim çıkarımızadır.” açıklamasında bulundu.

Sembol Yasağı

Sembol Yasağı kapsamında Avusturya’daki Kimlik Hareketi’nin sembolleri yasaklandı. Hâlihazırda, DEAŞ, El-Kaide, Müslüman Kardeşler, Bozkurt ve PKK için geçerli olan sembol yasağına beş kuruluşun daha eklenmesi gündemde. Bu yasak kapsamında, yasaklı semboller gösterilemez ve dağıtılamaz. Nehammer, sembol yasağının genişletilmesini bir “ilerleme” olarak değerlendirdi.

Elektronik İzleme

Tahliye konferansının rehabilitasyon için belirlediği katı önlemler kapsamında cezaevinden tahliye edilen ve “tehlikeli” olarak nitelendirilen kişilere, elektronik izleme getirilmesi kararlaştırıldı. Münferit vakalarda eğer mahkeme, suçun tekrarlama tehlikesine yönelik rehabilitasyon önlemlerinin yetmediği sonucuna varırsa, kişinin elektronik olarak izlenmesi kararını alabilir. Bu doğrultuda hükûmetin 6 milyon avroluk bir bütçe oluşturduğu kaydedildi.

Yeni Bir Cezai Suçun Oluşturulması

Anti-terör paketinin temel hedefi, Siyasal İslam ile mücadele için ayrı bir suçun oluşturulması. Yasadaki yeni “dinî motifli aşırılıkçı bağlantı” ibaresi demokratik anayasal düzene karşı savaşan ve onu din temelli bir toplum-devlet düzeniyle değiştirmeyi hedefleyen kurumlara yönelik olarak yer alıyor. Ceza kanununa göre, bu amaçla bir dernek kuran, böyle bir derneğe liderlik eden veya katılım sağlayan/destekleyen herkes artık cezalandırılabilecek.

“Radikal” Camilerin Süresiz Olarak Kapatılması ve İmam Sicil Listesi

İslam yasasında yapılan yeni yasal değişiklikler, “radikal” olduğu ileri sürülen camilerin daha kolay ve hızlı kapatılmasını sağlayan yeni yasal temelleri beraberinde getiriyor. Ayrıca imamların ve görevde bulundukları camilerin bir listesinin yapılması öngörülüyor.

Dinî Kuruluşlara Yurtdışından Finansal Desteğin Yasaklanması

2015’te değiştirilen İslam Yasası’nda yer alan dinî kuruluşlara dışarıdan finansal destek yasağının sertleştirilmesi ve böylelikle ülke dışından finansal akışın durdurulması hedefleniyor. Bu yasağa göre, camiler ve dernekler tüm mali belgelerini sunmak zorunda. Yasağa uymayanlar için yaptırımlar gündeme gelecek.

İktidar tarafından oluşturulan yasa tasarısı meclis hukuk komisyonunda 6 hafta süresince incelenip son hâlini alacak. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler