Sığınmacıların Avrupa’ya Alınması Konusu Avusturya’da İktidarı İkiye Böldü
Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria kampında bulunan sığınmacıların Avrupa’ya getirilmesi konusunda Avusturya’da iktidar ikiye bölündü.
Avusturya’da iktidarın büyük ortağı merkez sağ Halk Partisi (ÖVP), Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria kampında bulunan sığınmacıların Avrupa’ya getirilmesine karşı çıkarken küçük ortak Yeşiller Partisi ise yardıma muhtaç sığınmacı ailelerin Avrupa Birliği’ne (AB) alınmasından yana olduğunu açıkladı.
İçişleri Bakanı Karl Nehammer ve Adalet Bakanı Alma Zadic, düzenlenen ortak basın toplantısında ülkedeki çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca sıklıkla gündeme taşınan Yunanistan’daki sığınmacıların Avrupa’ya getirilmesi hususunda değerlendirmelerde bulundu. ÖVP’li Nehammer, Avusturya’nın Moria’daki sığınmacılara yönelik yardımlarını hatırlatarak bu insanlara bulundukları kamplarda yardım edilmesinden yana olduklarını söyledi. Sığınmacıların Avusturya’ya getirilmesine karşı olduklarını kaydeden Nehammer, Yunanistan’la iş birliği içinde olduklarını ancak bu ülkeye yanlış bir mesaj verilmesini de doğru bulmadığını ifade etti.
“Yeşiller Sığınmacıların Avrupa’ya Alınmasından Yana”
Yeşiller Partisinden Adalet Bakanı Alma Zadic de Moria sığınmacı kampında yaşananların büyük bir trajedi olduğunu vurgulayarak burada çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren insanlara yardım edilmesinin insani bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Zadic, Midilli adasındaki sığınmacıların Avrupa’ya getirilmesine ilişkin de “Biz Yeşiller olarak, buradaki durumun hafifletilmesi için özellikle çocuklar ve onların aileleri ile savunmasız grupların Avrupa’ya alınması yönünde dayanışma içinde olan ülkeleri destekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Yunanistan’da sürekli kötü koşullarıyla gündeme gelen Midilli’deki Moria sığınmacı kampı, 9 Eylül’de farklı noktalardan başlayan yangınlar sonucu kullanılamaz hale gelmişti. Yangından sonra çok daha kötü koşullarda yaşamak durumunda kalan sığınmacıların bir kısmının Avrupa’ya getirilmesine yönelik AB genelinde yürütülen kampanyalar, bazı ülkeleri harekete geçirmiş, Almanya gibi bazı AB üyesi ülkeler az sayıda da olsa sığınmacı alacaklarını duyurmuştu.
“2015’te Yaşanan Sığınmacı Hareketliliğin Tekrarlanmamalı”
Sığınmacı karşıtı tutumuyla bilinen ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Sebastian Kurz ve ekibi, yangın çıkan Moria kampındaki 13 bine yakın sığınmacının bir kısmının Avusturya’ya getirilmesine karşı çıkarken sığınmacıların AB üyesi ülkeler arasında paylaşılmasını da reddedmişti. Başbakan Kurz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sığınmacıların ülkeye getirilmesinin sorunu çözmeyeceğini savunarak 2015’te yaşanan sığınmacı hareketliliğinin tekrarlanmasına karşı olduklarını, bu nedenle söz konusu bölgeye yardım yapılacağını söylemişti.
Moria Sığınmacı Kampında Yangın
Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Moria sığınmacı kampında geçen çarşamba günü çıkan yangınların ardından dün de kampın 3 noktasından alevler yükselmişti.Çok sayıda polis ve itfaiye ekibinin bölgeye sevk edildiği yangında çevik kuvvet polisleri de kent merkezine yürümek isteyen sığınmacıları engellemek için kamp çevresine barikatlar kurmuştu. Yaklaşık 12 bin 500 sığınmacıya ev sahipliği yapan Moria kampı, geçen haftadan bu yana tespit edilen 35 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası nedeniyle karantinaya alınmıştı. (AA/P)