'IRKÇILIK'

Hollanda’da Suriyeli Mülteci Aileye Komşu Eziyeti Video Kaydında

Hollanda’nın Heerlen şehrinde komşusu tarafından defalarca saldırıya uğrayan, bahçesine patlayıcı atılan, çocukları köpek saldırısına uğrayan Suriyeli aile polisten yeterli yardım alamayınca Belçika’ya sığındı.

Fotoğraf: Youtube.com/ MRWN

Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) tarafından yayınlanan bir videoda, Hollanda’nın Heerlen şehrinde ikamet eden yedi kişilik Suriyeli mülteci ailenin komşuları tarafından uğradığı sistematik saldırı ele alındı. Yayınlanan videoda başlarına gelenleri anlatan Mohammed Sakka, Suriye’deki savaştan kaçtıklarını ve Hollanda’ya sığındıklarını anlattı. Heerlen şehrindeki evlerine girdikten sekiz ay sonra yanlarına yeni bir kişinin taşındığını aktaran Sakka, yeni komşunun aileye sürekli çeşitli şekillerde saldırdığını belirtti.

Sakka, komşunun her sabah 08:20 saatlerinde çocukların okula gitmelerini beklediğini ve köpeğini çocuklarının ve eşinin üzerlerine saldırdığını söyledi. Aynı adamın, kızının başörtüsünü sokak ortasında üç defa çekmeye çalıştığını ve ailesine yaklaştığını anlattı. Saldırıları cep telefonuyla kaydeden Sakka’nın çektiği videolarda söz konusu komşunun ailenin üzerine oyuncak su tabancasıyla klor sıktığı görüntüler de yer alıyor. Sakka, komşunun bir müddet sonra etraftaki semt sakinlerini de kendisine karşı kışkırttığını ekliyor. Sakka, Felemenkçe diline hâkim olmadığı için semt sakinlerine cevap veremediğini ve kendini savunamadığını ifade ediyor. “De Limburger” gazetesinin haberine göre ise semt sakinleri, Sakka’nın çocukları ve kadınları taciz ettiğini ve yetkililerin harekete geçmediğini iddia ediyor.

Bu olayların ardından aileyi evden çıkarmak için komşu semt sakinleri imza topladı. Fakat mahkeme, Suriyeli aileyi haklı bularak evden çıkarmadı. Bu mahkemenin ardından komşunun daha saldırgan olmaya başladığını aktaran Sakka, her gün çeşitli kişiler tarafından saldırıya uğradıklarını anlatıyor. Güvenlik kamerası görüntülerinde 14 Kasım 2020 tarihinde ailenin bahçesine Molotof kokteyli atıldığı görülüyor.

Her defasında polisi aradıklarını ve tutanak tutulduğunu, fakat ardından hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan aile, saldırıların ardından Hollanda’dan Belçika’ya yerleşti.

Belediye ve Polis Orta Yolu Bulmaya Çalışıyor

Evi bünyesinde bulunduran “Vincio” isimli konut kooperatifinin de saldırgan komşunun yanında durduğu iddia edilirken, konut kooperatifinden bu konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Sosyal medyada paylaşılan video Hollanda’da yankı uyandırdı. Yayınlanmasının hemen ardından Heerlen Belediyesi ve polisi basın bülteni yayınladı. Belediye Başkanı Roel Wever ve Emniyet Müdürü Bert Vermarien’nin ortaklaşa yaptıkları açıklamada, “Heerlen Belediyesi, çeşitli uzmanlarla iş birliği içinde. Şu anda Suriyeli aileyi ve diğer ilgilileri desteklemek ve onlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Amacımız, aile içinde ve semtte barış ve güvenliği mümkün olan en kısa sürede geri getirmek.”

Belediye semtteki anlaşmazlığın başında, aileye başka bir mahallede uygun bir ev teklif edildiğini, fakat ailenin bunu kabul etmediğini ekledi. Belediye şu an ailenin kısa ve aynı zamanda uzun vadede kalabileceği bir konut arayışında olduklarını vurguladı. Polisin konuyla ilgili açıklamaları ise şu şekilde oldu: “Polis, ilgili taraflarla görüşmeler yaptı ve eylemleri araştırdı. Ek olarak, polis herkesin güvenliğini sağlamak için hem görünür hem de görünmez önlemler aldı. Hem ilgili ailenin hem de diğer semt sakinlerin semtte kendilerini güvende hissetmeleri önemlidir. Polis buna katkıda bulunuyor ama mahalleye karşı da bir sorumluluğu var. Barışın geri dönmesini ancak birlikte sağlayabiliriz.”

Sosyal medyadaki paylaşımlara da değinen polis, “Tek taraflı haberciliğin sosyal medyadaki etkisi karşısında şok olduk.” açıklamasında bulundu. Üçüncü şahısların bir olayı tek taraflı ele alarak bağlamından çıkarmasının ve insanları birbirine düşürmesinin kabul edilmez olduğunu söyleyen polis yetkilileri, “İnsanların duygularını anlıyoruz, ancak şiddeti kışkırtmak veya bunu yapmakla tehdit etmek asla çözüm değildir.” ifadelerini kullandı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler