'Brexit'

AB ve İngiltere Brexit Sonrası Ticaret Anlaşmasında Uzlaştı

Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de İngiltere ile yapılan ticaret anlaşmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Müzakerelerin çok zorlu geçtiğini ve anlaşma için ciddi mücadele ettiklerini belirten Von der Leyen, “Sonunda bir anlaşma sağladık. Uzun ve dönemeçli bir yoldu ama iyi bir uzlaşı sağladık. Bu, adil ve dengeli bir anlaşma. İki taraf için de doğru ve sorumlu olan olan buydu.” diye konuştu.

Von der Leyen, anlaşmanın hem AB hem de İngiltere’nin çıkarına olduğuna dikkati çekerek, “Sonunda Brexit’i geride bırakıp yolumuza devam edebileceğiz.” ifadesini kullandı. AB ile İngiltere, daha önce belirlenen son süre dolmasına rağmen karşılıklı olarak heyetlerine müzakereleri sürdürme talimatı vermişti.

Anlaşmanın bu aşamadan sonra İngiliz parlamentosu, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.

 “Kontrolü Geri Aldık”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB ile ticaret anlaşmasına varılmasıyla kontrolü geri aldıklarını bildirdi. Başbakanlık ofisi 10 Numara’da yaptığı açıklamada sözlerine İngiltere‘nin 2020 başında AB’den “fırına verilmeye hazır bir anlaşmayla” ayrıldığını belirterek başlayan Johnson, o zamandan beri hükûmetinin yeni bir göç sistemi oluşturmak ve yeni ticaret anlaşmaları yapmakla meşgul olduğunu kaydetti.

AB ile uzlaşıya varılmasıyla İngiltere‘nin “şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşmasını” tamamlamadığına dikkati çeken Johnson, anlaşmanın yıllık 660 milyar sterlin değerinde olduğunu ve İngiliz mallarının AB içinde tarifesiz ve kotasız satılmasına izin verdiğini vurguladı. 

İngiliz Başbakan, anlaşmanın İngiliz ihracatçıların “Avrupalı ​​dostlarla” daha da fazla iş yapmasına olanak sağlayacağına işaret ederek, “Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü geri aldık, düzenlemelerimizin her detayının kontrolünü geri aldık.” dedi.

Johnson, 1 Ocak itibarıyla İngiltere‘nin Gümrük Birliği ve Ortak Pazar’dan çıkacağını, İngiliz kanunlarının sadece İngiliz parlamentosunca yapılacağını ve sadece İngiliz mahkemelerinde İngiliz yargıçları tarafından değerlendirileceğini ve Avrupa Adalet Divanının İngiltere‘deki yargı yetkisinin sona ereceğini söyledi. 

Milletvekillerinin anlaşmayı 30 Aralık’ta oylamasını umduğunu dile getiren İngiliz Başbakan, anlaşmanın ülkedeki işletmeler için kesinlik sunduğunu belirtti.

İskoçya’dan Bağımsızlık Çağrısı

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB) arasında varılan ticaret anlaşmasının Brexit’le kendilerinden alınanı telafi edemeyeceğini belirterek bağımsızlık çağrısı yaptı. 

Sturgeon, anlaşmanın sağlandığına dair haberlerin ardından Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Brexit’in İskoçya halkının iradesine aykırı olduğunu kaydeden Sturgeon, “Brexit’in bizden aldıklarını telafi edecek hiçbir anlaşma yok. Bağımsız bir Avrupa ülkesi olarak kendi geleceğimizin haritasını çizme zamanı.” ifadesini kullandı.

“Galler Halkına Vadedilen Şey Değil”

Galler Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford ise BBC’ye yaptığı açıklamada, AB’yle varılan ticaret anlaşmasının Galler halkına vadedilen bir şey olmadığını söyledi.

Anlaşmayı “zayıf” bulduğunu ve bazı iyileştirmeler yapılması gerekebileceğini belirten Drakeford, “Galler halkı, değişiklikleri görecek. Avrupa’ya seyahat etmek eskisi kadar kolay olmayacak. Gallerli öğrenciler, Avrupa’daki üniversitelere erişemeyecek.” dedi.

Kuzey İrlanda Memnun 

Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve İngiltere‘yle birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster, “Elbette hem ticaret anlaşmasının detaylarını hem de anlaşmanın Kuzey İrlanda açısından önemli olacak güvenlik gibi konularını inceleyeceğiz.” ifadesini kullandı. 

Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı ve bağımsızlık yanlısı Sinn Fein’in Başkan Yardımcısı Michelle O’Neill ise, “AB’den ayrılma konusunda birbirinden çok farklı siyasi duruşlarımız olsa da anlaşmasız ayrılığın, kimsenin çıkarına olmadığı konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu nedenle anlaşmanın sağlandığı açıklaması, tüm adada memnuniyetle karşılanacak iyi bir haber.” değerlendirmesinde bulundu. 

İskoçya Ve Kuzey İrlanda Halkları Brexit’e Karşı Oy Kullanmıştı 

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. Referandumda, İngiltere ve Galler “evet”, İskoçya ve Kuzey İrlanda ise “hayır” oyu vermişti. 

AB’den resmen 31 Ocak’ta ayrılan Birleşik Krallık, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu. Zorlu müzakerelerin ardından varılan anlaşmayla ayrılık süreci tamamlanmış oldu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler