'Akdeniz'

Tunus Açıklarında Göçmen Teknesi Battı: 20 Kişinin Cesedine Ulaşıldı

Tunus'un Safakes kenti açıklaraında düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 20 kişi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, çoğunluğu Sahraaltı Afrika ülkelerinden olmak üzere 40 kadar düzensiz göçmenin bulunduğu balıkçı teknesi, Avrupa istikametinde iken Akdeniz kıyısındaki Safakes kenti açıklarında battı.Sahil Güvenlik ekiplerinin 20 kişinin cansız bedenine ulaştığı, 5 kişiyi ise kurtardığı belirtildi.

Kayıp kişiler için Sahil Güvenlik, Sivil Savunma ve jandarmaya bağlı dalgıçların arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı. Teknenin kaptan ve kaptan yardımcısının kaçak olduğu ve bu kişilerin de Tunuslu olduğu ihtimali üzerinde durulduğu kaydedildi. 

Her sene Tunus ve Libya’dan binlerce insan Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşabilmek için ölümcül  bir yolculuğu göze alıyor. Arap Baharı’nın doğum yeri olan küçük Kuzey Afrika ülkesi Tunus, 2011’den bu yana Afrika’dan Avrupa’ya gitmek isteyen düzensiz göçmenlerin uğrak noktası olarak öne çıkıyor. 

Ölümcül Yolculuk

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu’nun verilerine göre 2020 yılında 12 bin göçmen teknelerle Tunus’tan İtalya’ya geçiş yaptı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2019 yılında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmek isterken 1200 göçmenin hayatını kaybettiğini, 2020 yılı ocak ve ağustos ayları arasında aynı rota üzerinde ölen göçmen sayısının ise 900 olduğunu bildirdi.

Tunus, Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte demokratik hak ve özgürlükler anlamında birçok başarıya imza attı ancak devrim ekonomi alanındaki vaatlerini karşılayamadı. İşsizlik ve özellikle gençlerin işsizliği, fırsat eksikliği gibi koşullar Tunuslu gençlerin yasa dışı göçe başvurmasının arkasındaki temel nedenler arasında gösteriliyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler