'Avusturya'

IGGÖ: “İslam Yasası Terörle Mücadele Paketinden Ayrılsın”

Avusturya’da federal hükûmetin hayata geçirmeyi planladığı terörle mücadele yasası kapsamında İslam Yasası’nda da değişiklik yapılması öngörülüyor. Avusturya İslam Cemaati (İGGÖ) iki hususun birbirinden ayrı tutulmasını talep etti.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avusturya İslam Cemaati IGGÖ, federal hükûmetin terörle mücadele yasa tasarısı kapsamında İslam Yasası’nda da bir dizi değişiklik yapmak istemesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan IGGÖ, hükûmetin değişiklikleri tek taraflı ve bir oldu bittiye getirerek yürürlüğe sokmak istediğini belirtti.  

Açıklamada Viyana şehir merkezindeki terör saldırısı sonrası Avusturya halkının hâlâ büyük bir şaşkınlık ve acı içinde olduğu ancak saldırı sonrası tüm halkın, kiliselerin ve dinî cemaatlerin dayanışma içinde hareket ettiği belirtildi. Federal hükûmetin de saldırı sonrası yaptığı ilk sağduyulu açıklamalarla toplumun bölünmesinin önüne geçilmesine katkıda bulunduğu aktarıldı.

Bununla birlikte, federal hükûmetin, olayları kapsamlı bir şekilde ele almak ve özellikle eğitim politikası, aşırılık ve radikalleşmenin önlenmesi alanlarında uzun süredir gerekli olan stratejileri formüle etmek için yeterli zaman ayırmak yerine, 16 Aralık 2020’de bir terörle mücadele paketi sunduğu belirtildi.

“İslam Yasasında Terörle Mücadele Bağlamında Değişiklik Yapılması Rahatsız Edici”

Federal hükûmetin sunduğu erörle mücadele paketi 2015 İslam Yasası’nın da sertleştirilmesini öngörüyor. IGGÖ, İslam Yasası’nda terörle mücadele bağlamında değişiklikler yapılmasının “rahatsız edici” bir etkiye sahip olduğunu belirterek hükûmetin yaklaşımını eleştirdi.

Açıklamada, “Vahşi saldırı, bir bütün olarak toplumumuza, ülkemize, ortak değerlerimize, özgürlüğümüze, demokrasimize ve liberal hukuk sistemimize yönelik bir saldırıydı. Fail, ayrım yapmadan insanları rastgele vurdu. Ona rehberlik eden ideoloji, şiddeti yücelten, insanlıktan çıkaran ve İslam’ın ahlaki ve dini anlayışına taban tabana zıt olan bir ideoloji. Bütün bir dinî topluluğu ve üyelerini bir bireyin eylemi nedeniyle topluca cezalandırmak, Avusturya’da her gün barış ve dayanışmayı teşvik etmek için çalışan insanların çabalarını etkisiz hale getirir.” ifadelerine yer verildi. Radikal eğilimleri engelleme çabalarının yoğunlaştırılması gerektiğini belirten IGGÖ, bu anlamda Avusturya toplumunun bir parçası olarak tüm kaynakları ve uzmanlığıyla ortak mücadeleye hazır olduklarını  bildirdi.

“Müzakerelere Dahil Edilmedik”

Açıklamada, federal hükûmetin son aylarda yaptığı açıklamalarda, IGGÖ’nün sosyo-politik meselelerde ve özellikle aşırılık ve terörizmle mücadelede yer almasının önemine yönelik yaptığı vurguların aksine, 2015 İslam Yasası’nda yapılmak istenen güncel değişiklikle ilgili kendileriyle ne bir görüşme ne de mevcut zorluklara yönelik ortaklaşa bir çözüm arayışı imkanı sunulduğu aktarıldı.  

IGGÖ, ilgili bakanlığın aksi yönündeki teminatlarına rağmen, müzakerelere dahil edilmediklerini ve İslam Yasası’nda yapılacağı ilan edilen sertleştirmelerin dinî bir topluluğun özerkliğini ihlal ettiği ve aynı zamanda anayasal olarak da tartışmalı olduğunu aktardı.

“Eşit Olmayan Bir Muamele”

IGGÖ’nün açıklamasında, İslam Yasası’nda acil bir reforma ihtiyaç olduğunu kendilerinin de tespit ettiği belirtildi. Ancak, “Tasarı, İslam Yasası’nın Müslümanların Avusturya’yı yurt edinmesini ve toplumsal kabulünü teşvik etme çıkış düşüncesiyle çelişiyor” bu da “İslam Yasası’nın saf bir din yasası olmaktan ziyade, bir güvenlik kanunu olarak görüldüğünü gösteriyor” dendi.

Hükûmetin bu konudaki yaklaşımının, Avusturya’daki diğer kiliseler ve dinî topluluklara yönelik yaklaşımıyla karşılaştırıldığında çarpıcı bir eşitsizliğin göze çarptığını belirten IGGÖ, bu muamelenin dinî topluluklar ile Avusturya devleti arasındaki işbirliği modeliyle de  çeliştiği vurgulandı.

Açıklamada son olarak, “Bu nedenle IGGÖ, İslam yasasındaki değişikliğin terörle mücadele paketinden zamansal ve bağlamsal olarak ayrılmasını ve değişiklikle ilgili uzlaşmaya dayalı bir tartışma talep ediyor ve İslam Yasası’nda mevcut haliyle yapılacak olan bir değişikliğin IGGÖ’nün iradesine aykırı olarak yapılacağını açıkça belirtmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler