'Almanya'

Anayasa Mahkemesi’nden İslam Din Dersi Konusunda DİTİB Lehine Karar

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, Hessen eyaletinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) "İslam din dersi" konusunda hak ihlaline uğradığına karar verdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

DİTİB, Hessen eyaletinde İslami din eğitiminin askıya alınmasıyla ilgili hukuki ihtilafta önemli bir başarı elde etti. Federal Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında başlayan süreçte DİTİB’in “İslam din dersi” vermesini geçen yıl askıya alan Hessen İdare Mahkemesi ve Wiesbaden İdare Mahkemesi’nin kararlarını anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozarak davanın tekrar görülmesi için dosyayı Wiesbaden İdare Mahkemesine geri gönderdi.

Hessen’de 2013/14 öğretim yılından bu yana DİTİB işbirliğinde okullarda İslam din dersi veriliyordu. Nisan 2020’de Kültür Bakanlığı bu dersleri yeni öğretim yılından itibaren askıya aldığını açıkladı. Gerekçe olarak ise, DİTİB’in Türkiye hükûmetinden bağımsız bir kurum olduğu noktasındaki soru işaretleri nedeniyle bu konuda işbirliği için uygun bir ortak olup olmadığı hususundaki şüpheler dile getirilmişti.

“Hukuk Mücadelesine Devam Edeceğiz”

DİTİB Hessen Eyalet Birliği Başkanı Salih Özkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın kendilerini sevindirdiğini ve yerel düzeyde tekrar hukuk mücadelesine başlayacaklarını söyledi. Anayasaya göre din derslerinin dinî cemaatlere göre yapılması gerektiğini hatırlatan Özkan, şunları kaydetti:

“2012 yılında başlayan ve 2020’de yerel mahkemenin askıya almasıyla devam eden süreçte İslam din dersi verme hakkımızı, hukuk mücadelemizi en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesine taşıdık. Bugün açıklanan karar DİTİB Hassen lehine oldu ve mahkeme bu konuda hak ihlaline uğradığımız sonucuna vardı. Dosyayı tekrar görülmesi için yerel mahkemeye geri gönderdi. Bu durumda hukuk mücadelesine tekrar başlayacağız ama Anayasa Mahkemesinin bu kararı çok önemli. DİTİB Hessen olarak talebimiz İslam din derslerinin askıya alınmaması ve bu derslerin olması gerektiği gibi bizim tarafımızdan verilmesi. Şu an bu dersler eyalet hükûmetinin eğitim bakanlığı tarafından veriliyor ve ‘İslam dersi’ diye isimlendiriliyor. 2017 yılında 12-13 okulda aynı öğretmenlerle pilot proje olarak başladı. Dinî cemaatler işin içinde olmadan kendi müfredatlarını hazırladılar ve biz bunun durdurulmasını talep ettik. Umarım sonuç da bizim istediğimiz gibi olur.” (AA, P)


Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler