'Belçika'

Facebook Paylaşımı Nedeniyle İmama Sınır Dışı, Camiye Yasal İşlem

Belçika, bir imamın facebook hesabından eşcinsellik karşıtı paylaşım yaptığı gerekçesiyle oturma iznini uzatmayarak, sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. İmamın görev yaptığı Yeşil Camii’nin tanınmasının iptali için de yasal süreç başlatıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Belçika’da bir imam sosyal medya paylaşımı nedeniyle sınır dışı ediliyor. Belçika, Genk şehri yakınlarındaki Houthalen – Helchteren kasabasında bulunan Yeşil Cami (Groen Moskee) imamının, eşcinsellik konulu facebook paylaşımı nedeniyle oturma iznini uzatmayarak, sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Flaman hükûmeti ayrıca Yeşil Cami’nin tanınma statüsünün iptal edilmesi için yasal işlem başlattı.

Belçika medyasında yer alan haberlere göre, Yeşil Cami’nin imamı şahsi Facebook hesabından, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinselliğin hastalıklara ve nesli çürütmeye yol açtığını ve İslam dininde yasaklandığı yönündeki paylaşımını paylaştı. İmam, “Eşcinsellik kapitalizm ve demokrasi virüsüdür” yazan bir takipçisine de teşekkür etti.

İmam 2020 yılının ekim ayında Belçika Göçmen Bürosu’na oturma ve çalışma izninin yenilenmesi için başvuru yaptı. Belçika makamları, eşcinsellik hakkındaki görüşleri nedeniyle, imam hakkında, “kamu düzeni ve ulusal güvenliğe zarar verebileceği” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Caminin Tanınmasının Geri Alınması İçin Prosedür Başlatıldı

Belçika’da imamın sınır dışı edilmesi ile ilgili olarak konuşan Belçika İslam Temsil Kurumu (Exécutif des Musulmans de Belgique) Başkanı Mehmet Üstün “İmamın oturumunun uzatılması için yaptığı başvurunun reddedilme sebebinin facebook paylaşımları olduğu anlaşılınca bir avukat üzerinden durumun yanlış anlaşıldığı, imamın kimseyi hedef göstermediğini ifade edildi ve alınan karara itiraz eden bir dava açıldı. Sözü geçen imam bu paylaşımları sayfasından kaldırdı.” dedi.

Cami görevlilerinin de konunun bu şekilde kapanacağını düşündüklerini kaydeden Üstün, ama çarşamba günü itibarıyla camilerin tanınmasından sorumlu bakanlık tarafından, Belçika İslam Temsil Kurumu’na bu caminin tanınmasının geri alınması ile ilgili bir prosedür başlatıldığı bilgisi verildiğini söyledi.

Üstün şunları aktardı: “Şimdi başlatılan prosedür şu şekilde işleyecek; bakanlık bu konuda bizim, caminin bağlı olduğu belediyenin ve valiliğin görüşlerini alacak ve ondan sonra bir karar verecek. Tabii ki bu sorunların bu şekilde büyümeden çözülebilmesi için epey çaba sarf ettik. Ama maalesef bu şekilde bir uygulamaya gidilerek bu sorunun medyaya yansıtılması sureti ile politik bir menfaat elde etme çabası görülüyor. Bu da bizi üzüyor. Süreç, eğer caminin tanınmasının geri alınması olarak neticelenirse Yeşil Camii, Flaman bölgesinde Türkiye kökenlilere ait, tanınması geri alınmış ikinci cami olacak.”

“Değerlerimize Uymayan Sonuçlarına Katlanacak”

Belçika’nın İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mahdi, 3 yıldır Belçika‘da olduğu belirtilen imamın oturma iznini uzatmama kararı hakkında konuştu. Mahdi, “Toplumumuza nefret ekmek için gelenlerin burada yeri yoktur.” dedi. Devlet Bakanı Mahdi, “Eşcinsel topluluğunu damgalamaya ve bu tür mesajları yaymaya daha fazla tahammül edemeyiz. Bir imam olarak Belçika’da çalışma hakkına sahipseniz, örnek bir göreviniz vardır. Değerlerimize uymak istemeyen herkes, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak.” şeklinde konuştu.

 Houthalen – Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans da bir açıklama yaparak, “Demokratik, anayasal devlete karşı gelen ayrımcı mesajlar kabul edilemez. Belediyemiz, eşitliğe ve hoşgörüye büyük önem veriyor.” şeklinde tepki gösterdi.

“Savunma Hakkına Saygı Duyuyoruz”

Flaman İç İdaresi ve Uyum Bakanı Bart Somers de Yeşil Cami’nin tanınma statüsünün iptali için yasal işlem başlatılması ile ilgili olarak konuştu. Somers, LGBT toplumuna yönelik nefret ve ayrımcı mesajlar yaydığı gerekçesiyle, Yeşil Camii’nin tanınırlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Bakan Somers’ın kabinesi; caminin resmî Facebook sayfasından, Türkiye Diyanetine ait eşcinselliğin geleceğe ve aileye zarar verdiği için İslam’da yasak olduğunu ve dolayısıyla toplum için en büyük tehditlerden biri olduğunu açıklayan uzun bir mesaja dikkat çekti.

Bakan Somers, “Yerel inanç topluluklarının tanınma almak ve bunu sürdürmek için ne yapması gerektiğini tanımlayan bir düzenleyici çerçevemiz var. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan temel haklara aykırı davranan herkes bu tanınmayı kaybedebilir.” dedi.

Eyalet meclisi, belediye meclisi, temsilci organ, ilgili dinî idare ve Federal Adalet Bakanı 60 gün içinde Bakan Somers’a tanımanın kaldırılmasıyla ilgili bir tavsiyede bulunacak. Somers, “Bu şekilde tüm bilgileri elde ediyoruz ve savunma hakkına da saygı duyuyoruz. Dosyanın tamamı temelinde esasa ilişkin bir karar vereceğim.” dedi.

Tanınmanın İptali Hâlinde Ne Olacak?

Mehmet Üstün Belçika’daki camilerin tanınma süreciyle ilgili olarak “Tanınmak isteyen camilerin dosyasını hazırlayıp hükûmete, ilgili bakanlığa veriyoruz. Tanınmak için belli bir cemaat sayısına ulaşmak ve caminin fiziki durumu, itfaiye raporu vs. şartlar bulunuyor. Bu şartlar yerine getirilirse, Belçika Adalet Bakanlığı istihbaratının da onayı alınarak, bağlı bulunulan valilik ve belediye meclislerinin de onayıyla cami tanınıyor. Bu tanınma süreci başlayınca cami imamının maaşı Belçika devleti tarafından ödeniyor.” bilgisini paylaştı.

Caminin her türlü elektrik, su, temizlik, tamir gibi giderlerinin de devlet tarafından karşılandığını belirten Üstün, tanınma statüsünün kaybedilmesi hâlinde Yeşil Camii’nin yine cami olarak hizmet vermeye devam edeceğini, ancak devlet tarafından sağlanan tüm bu haklardan mahrum bırakılacağını ifade etti.

Belçika, Beringen Camisi’nin Tanınma Statüsünü Geri Almıştı

Belçika daha önce 2017 yılında Diyanet İşlerine bağlı Beringen Fatih Camii’nin tanınma ruhsatı iptal etmişti.

Diyanet İşleri  tarafından yurt dışındaki din ataşelerine gönderilen bir mektupta FETÖ oluşumlarına dair bilgi istenmesi, Almanya, Hollanda ve Avusturya’da tepki çekmiş, din görevlilerinin “Erdoğan için ajanlık yaptığı” öne sürülmüştü. Mektup Belçika’da da tepkiyle karşılanmış, Federal Adalet Bakanı Koen Geens, ülkede Diyanet’e bağlı camilerin izlenmesini talep etmişti.

Bu tartışmanın ardından 2017’nin nisan ayında Belçika’daki ilk minareli cami olan ve Diyanet İşleri’ne bağlı olan Fatih Camii’nin tanınma ruhsatı Flaman Hükûmeti İçişleri Bakanı Liesbeth Homans tarafından iptal edilmişti. Gerekçe ise caminin “Erdoğan rejiminin uzantısı” olmasıydı. Cami faaliyete devam etse de artık Belçika devletinden maddi yardım alamıyor. 


Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler