'Kanada'

Kanada’da Neonazi Grupların Terör Örgütü Olarak Tanınması Gündemde

Kanada hükûmeti, aşırı sağcı Neonazi grupları terörist olarak tanıma konusunu gündemine aldı. Bu grupların terör örgütü olarak tanınması hâlinde, mal varlıklarına el konulabilecek.

Fotoğraf: shutterstock.com

Toronto Star gazetesinin haberine göre, Kanada‘da ırkçılık karşıtı gruplar, bir süredir aşırı sağcı ve ırkçı grupların terör listesine alınması için hükûmete baskı yapıyor. Hükûmet de aşırı sağcı grupların terör yapılanması olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı konusunda rapor hazırlaması için ilgili kurumlara talimat verdi.

Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair’in ofisinden yapılan açıklamada, aşırı sağcı gruplardan birinin en kısa zamanda terör örgütü olarak tanınacağı kaydedildi.

Kanada’nın tanıdığı terör örgütleri listesinin genişlemesi durumunda nefret karşıtı gruplar, ülkedeki Neonazi yanlısı “Atomwaffen ve O9A” ile beyaz üstünlüğüne dayalı ideolojiye sahip “The Base” gruplarının bu listeye girmesini savunuyor.

Aşırı Sağcı Grupların Mal Varığına El Konulabilecek

Bir grubu terör örgütü olarak tanımanın grup ve üyeleri için ciddi sonuçları bulunuyor. Buna göre terör örgütü olarak tanınan gruba yönelik finansal kurumlar grup ve üyelerinin varlıklarını dondurabiliyor.

Ayrıca polise de gruba ait gayri menkullere el koyabilme yetkisi verilirken, bu gruplara katılmak veya katkıda bulunmak da yasaklanıyor.

Ülkedeki Aşırı Sağ Müslümanları Hedef Alıyor

Kanada‘da kendisini daha çok İslam ve Müslüman göçmen karşıtlığı üzerinden gösteren aşırı sağ tehlikesi, İslam karşıtı silahlı bir grup kurulması noktasına kadar  geldi. Kendilerine “The Three Percenters” (Yüzde Üç) adını veren aşırı sağcı grup, Kanada topraklarında “savaş vereceğini” ifade etmişti.

Grup lideri Robert Welling, Kanada hükûmetinin kendilerini “yerli teröristler” olarak gördüğünü belirterek, “Zamanı gelirse ve güç kullanıp harekete geçmemiz gerekirse, bunu yaparız.” ifadesini kullanmıştı. “Biz İslam’ı ve Müslümanları sevmiyoruz.” diyen Welling, Kanada için bir İslami işgalin ufukta olduğunu belirterek grubun Kanada genelinde 16 camiyi “aktif olarak kontrol ettiğini” iddia etmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler