'FRANSA'

Fransa’da “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” Mecliste Tartışılmaya Devam Ediyor

Fransa’da “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” yasa tasarısı milletvekilleri tarafından mecliste ele alınırken, tartışma kamusal alanda “başörtüsü konusu” üzerine odaklandı.

Fotoğraf: Shutterstock / Frederic Legrand - COMEO

Fransız Hükûmeti 1 Şubat 2021 tarihinde “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” yasa tasarısını Ulusal Meclis gündemine sundu. İki hafta boyunca okunacak ve milletvekillerince tartışılacak olan yasa tasarısı, Macron yönetimi tarafından daha önce “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” olarak tanıtılmıştı. Gelen tepkiler sebebiyle adı değiştirilen tasarı, milletvekilleri tarafından ele alınırken tartışma kamusal alanda “başörtüsü konusu” üzerinde odaklanmış durumda.

Cumhuriyetçiler Partisi (Fr. “Les Républicains”) teklif edilen tasarıda birtakım değişikler talep etti. Talepler arasında kamusal kurumlarda ve hizmetinde bulunan çalışanların “açıkça dinî aidiyet gösteren” kıyafetler giymesinin yasaklanması da bulunuyor. Ayrıca, parlamentoda “dini tarafsızlığın” çocuklarını okula getiren veliler tarafından da karşılanması, bu nedenle velilerin de bu yasağın kapsamında olması istendi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise bu talebin İslami kimliğe hakaret ettiğini ve radikalleşmeye itme riski olduğu belirtti. Darmanin ayrıca başörtüsü dahil dinî kıyafetlerin “dini yayma faaliyeti” ya da “köleleştirme”yle ilgisinin olmadığını söyledi. Farklı partilerden temel ve dinî haklar bağlamında bu teklife itirazlar dile getirilirken Yürüyen Cumhuriyet Partisi (Fr. La République en Marche) üyesi parlamenter Souad Zitouni bu vakte kadar süregelen tartışmanın “İslam’a ve Müslümanlara karşı kurulan bir mahkemeyi andırdığını” ifade etti.

Dinî Semboller Yasağı Reddedildi

4 Şubat tarihi gerçekleşen Meclis Oturumu öncesi, Fransa’nın önde gelen Radyosu Europe 1’e konuk olan Darmanin mevcut durumu değerlendirdi. Darmanin teklif ettikleri yasa tasarısının güçlü ve cesur bir nitelikte olduğunu söyledi ve şu anda yeterli desteği görmemiş olmasından memnuniyetsizliğini dile getirdi. İçişleri Bakanı bunun üzerine Cumhuriyetçiler Partisi mensuplarının ve sağ siyasetten bir kesimin bu tasarıya olumlu yaklaşmamalarının sebebi “Macron muhalifliği ve siyasal riyakârlık” olduğunu vurguladı. Cumhuriyetçiler Partisi’nin talep ettiği “kamusal hizmetinde dinî semboller” yasağı bugün 33’e karşı 111 oyla reddedildi. Yasanın reddedilmesine rağmen bu tartışmaların Macron’un Ulusal Meclis’te sahip olduğu çoğunlukta da fikir ayrılıklarına yol açtığı görüldü. Yasa tasarısının kapsamında önümüzdeki günlerde oturumlara devam edileceği ve yaklaşık 2500 yasa değişikliği Ulusal Meclis’te ele alınılacağı belirtildi. (P)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler