'Hanau'

İçişleri Bakanı Hanau’daki Saldırıda Polis Çağrı Merkezinin Hatasını Kabul Etti

Hanau’da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırı sırasında görgü tanıklarının Hanau polisinin acil durum çağrı merkezine ulaşamadığı ortaya çıkmıştı. Hessen İçişleri Bakanı polis çağrı merkezinin yetersizliğini kabul etti.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Hanau‘da dokuz kişinin öldüğü ırkçı saldırının yıldönümü yaklaşırken Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth (CDU), 19 Şubat 2020 tarihli saldırı gecesi, Hanau polis karakolunun acil durum çağrı merkezinde yaşanan ihmali kabul etti.

Bakan 2 Şubat salı günü Wiesbaden’da yaptığı açıklamada, “Karakolun o gece yalnızca sınırlı sayıda aramaya cevap verebildiği doğrudur” dedi. Hanau karakolunun günlük ortalama 80 acil durum çağrısı cevaplama kapasitesine sahip olduğunu belirten Beuth, “Aynı anda gelen birçok acil durum çağrısını iletmek teknik olarak mümkün değildi” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Beuth, buna karşılık emniyet güçlerinin kendilerine ulaşan ilk acil çağrı sonrası çok hızlı bir şekilde hareket ederek olaya müdahale ettiklerini vurguladı.

“Çağrı Yönlendirme Sistemine Geçiş Henüz Tamamlanamadı”

Güneydoğu Hessen Emniyet Müdürlüğü’nün (Alm. Polizeipräsidium Südosthessen) yeni ofisine taşınmasıyla birlikte, yetki alanındaki tüm polis acil durum çağrılarının bir kontrol merkezinde toplanacağı belirtildi. Bakan, bu uygulamanın hâlihazırda diğer tüm Hessen polis merkezlerinde hayata geçirildiğini aktardı. Güneydoğu Hessen Emniyet Müdürlüğü’nde ise uygulamaya geçiş için başlangıç yapıldığını, ancak bazı “yapısal ve teknik şartlar nedeniyle” henüz tamamlanamadığını dile getirdi.

Bakan ayrıca Hanau’da ve aynı şekilde Güneydoğu Hessen Emniyet Müdürlüğüne bağlı diğer tüm karakollarda “olağanüstü bir emniyet durumu” olması hâlinde daha fazla acil durum çağrısının alınabilmesini sağlamak için bir çağrı yönlendirme konsepti üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Soruşturma Başlatılmıştı

Daha önce, Hanau cumhuriyet savcısı, saldırı sırasında şehirde polis acil durum çağrı merkezinin muhtemelen yetersiz olduğuna dair raporlar üzerine bir soruşturma başlatmıştı. Saldırganı ilk olay yerinden uzaklaşırken görüp takip eden ve Arena Bar önünde saldırgan tarafından arabasının içinde öldürülen görgü tanığı Vili-Viorel Păun’un, saldırganı ikinci olay yerine kadar takip ettiği sırada birçok kez polise ulaşmaya çalıştığı ama başarılı olamadığı ortaya çıkmıştı.

ARD Monitor ve Spiegel kaynakları Hanau’daki saldırı sırasında şehir merkezindeki polis karakolunda acil ihbarlar için sadece iki hattın açık bulunduğunu, çağrılara cevap vermek için ise yalnızca tek bir memurun görevli olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler