'Almanya'

Üniversitede İslam Düşmanı Sınav Sorusu: “Camideki Radikalleri Hesapla”

Konstanz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden bir profesörün sorduğu İslam karşıtı önyargılar içeren bir sınav sorusu sosyal medyada büyük bir tartışma başlattı. Gelen tepkilerin ardından üniversite hadiseyi kınadı.

Konstanz Üniversitesi Teknoloji, Ekonomi ve Tasarım (HTWG) bölümünden bir profesörün öğrencilerine açık bir şekilde Müslüman karşıtı önyargılar barındıran bir sınav sorusu sorması sosyal medyada tartışma konusu oldu. Profesör, çevirimiçi İstatistik II sınavında öğrenclerinden bir camide “radikal Müslümanlar” için olasılık hesaplaması yapmalarını istedi.

Sınav sorusunda  “Bir cami imamı, Alman camileri üzerine yapılan bir araştırmaya dayanarak, buraların daha düşük veya daha yüksek oranda radikal barındırma olasılığını biliyor.” dendi. “Kendi camisindeki radikallerin oranını tahmin etmek için imam, rastgele seçilen 12 cami üyesiyle yoğun bir şekilde konuşuyor ve 2’sinin radikal olarak sınıflandırılacağını tespit ediyor.” şeklinde devam eden sorunun sonunda öğrencilerden bu olasılığı hesaplamaları isteniyor.

Bir Twitter kullanıcısı sınav sorusunu “skandal” olarak nitelendirerek profesörün nereye varmak istediğini merak ettiğini ifade etti. Aşağı Saksonya Schura Başkanı Recep Bilgen de olayla ilgili Twitter’da: “Profesörün yaratıcılığı sınır tanımıyor gibi görünüyor. İslamofobi şimdi üniversite sınavlarına kadar girmeyi başardı.” yorumunu yaptı.

Tepkiler Sonrası Üniversite Hadiseyi Kınadı

Tartışmalar sonrası üniversite yönetimi bir açıklama yaparak, sınavdaki İslam karşıtlığı içeren soru şekli nedeniyle açıkça özür dilediklerini bildirdi. HTWG Başkanı Prof. Dr. Sabine Rein, “Bu olayı çok ciddiye alıyoruz. Sorulan soru incitici ve dışlayıcı. Çok üzgünüz. HTWG’de böyle bir davranışa yer yok. Konstanz Üniversitesi Başkanlığı’nın tümü kararlı ve açık bir şekilde bu davranışla arasına mesafe koyuyor” açıklamasını yaptı.

Üniversitede ayrımcılığın hiçbir türünü kabul etmediklerini vurgulayan Prof. Dr. Rein, bu nedenle üniversitede bir sınavda İslam karşıtı klişeleri dile getiren bir profesörün davranışının da kabul edilemez olduğunu ifade etti. “HTWG, açık fikirliliği ve birbirimizle saygı dolu bir etkileşimi destekliyor, çeşitliliği takdir ediyor ve her türlü nefret, şiddet, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı çıkıyoruz” diyen Prof. Dr. Rein, söz konusu profesör ile ilgili olarak da gerekli tedbirlerin gözden geçirileceği sözünü verdi.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler