'Uygur Türkleri'

Kemal Ergün: “Doğu Türkistanlılara Yönelik Soykırıma Artık Dur Denmeli”

İslam Toplumu Millî Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün, Doğu Türkistanlılara yönelik işkence ve soykırımın durdurulması için uluslararası toplumu Çin üzerinde baskı kurmaya çağırdı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik yoğun insan hakları ihlalleri ve soykırım uygulamalarına dair ortaya çıkan yeni belgeler sonrası bir basın açıklaması yaptı. Ergün, “Çin’in Doğu Türkistanlı Müslüman azınlığa yönelik soykırımı artık gün gibi aşikâr. Uluslararası toplumun söz konusu durumu sona erdirmek adına Çin üzerinde baskı oluşturması elzemdir.” dedi.

Ortaya çıkan yeni belgelere de atıfta bulunan Ergün, Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik yoğun insan hakları ihlallerinin bir kez daha gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti. Ergün sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tarafsız gözlemciler bölgede soykırım yaşandığı konusunda hemfikirler. Kamplarda işkence, istismar ve tecavüze uğrayan mağdurların ifadeleri durumun vahametini gözler önüne sermektedir.”

2022 yılında Pekin’de gerçekleştirilecek olan Kış Olimpiyatlarının, uluslararası toplumun ve olimpiyat komitesinin elinde Uygurlar konusunda Çin üzerinde baskı kurabilmek için kullanılabilecek bir koz olduğunu belirten Ergün, “Hâlihazırda 180 insan hakları kuruluşu Kış Olimpiyatlarını boykot etme çağrısında bulundu. Bizler de bu çağrıya kulak veriyor ve insan onurunu ayaklar altına alan bu durumu sonlandırma adına uluslararası toplumun Çin üzerinde baskı kurmasını talep ediyoruz. Apaçık ortada olan bu içler acısı durum karşısında eylemsiz kalan herkes bu suça ortak olacaktır.” dedi.

BM, Yeni İşkence İddialarının Ardından Çin’e “Heyet” Gönderilmesi Çağrısını Yineledi

Birleşmiş Milletler (BM), Çin‘deki kamplarda Uygurlu kadınlara sistematik tecavüz ve işkence yapıldığı iddialarının ardından, İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden bir heyetin bölgeyi ziyaretinin “hiç olmadığı kadar önemli hâle geldiğini” bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın açıklamasında kendisine sorulan Uygurlara Çin‘deki kamplarda “sistematik tecavüz ve işkence yapıldığı” iddiaları üzerine, “BBC haberindeki iddiaların içeriği ve bu iddiaların yetkililer tarafından reddedildiği göz önünde bulundurulduğunda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin önerdiği misyon (ziyaret) hiç olmadığı kadar önemli hâle geldi.” dedi.

Çin‘in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygulamaları

Çin‘de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler