'AVUSTURYA'

Viyana’daki Terör Saldırısında İhmallere Dair Rapor Yayınlandı

Viyana'daki terör saldırısındaki kurumsal ihmalleri ele alan rapor yayımlandı. İçişleri Bakanı kurumlarda reform talep ediyor.

11 Şubat 2021 ehisim
Fotoğraf: BMI/Gerd Pachauer

2 Kasım 2020’de gerçekleşen ve dört kişinin hayatını kaybettiği Viyana’daki terör saldırısından üç ay sonra, Avusturya’da terör eylemiyle ilgili ilk komisyon raporu tamamlandı. Terör eyleminde devlet kurumlarının ihmallerini ele alan soruşturma komisyonu, nihai raporunda Viyana’daki terör eylemine kadar uzanan süreçteki aksaklıkları eleştirdi. Daha önceden terör örgütü üyeliğinden hüküm giyip cezaevinden çıktıktan sonra saldırıyı düzenleyen teröristin radikalleşme sürecinin fark edilememesi Avusturya kamuoyunda tepki toplamıştı.

Rapora göre soruşturma makamları saldırı öncesinde suikastçı ile diğer teröristler arasındaki buluşmalardan ve teröristin cephane satın alma girişiminden haberdardı. Fakat bu durum, teröristle ilgili risk değerlendirmesine dâhil edilmedi. Bununla birlikte şüphelinin terör örgütü üyeliğinin yenilenmesine dair ciddi belirtiler bulunmasına rağmen savcılık da olaya karışmadı.

“Anayasanın Korunması Yeni Bir Zemine Oturtulmalı”

Araştırma komisyonu raporda Avusturya Federal Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi (BVT) ile Viyana Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi (LVT) arasındaki iş birliğine dair de eleştirilerde bulundu. Avukat Ingeborg Zerbes başkanlığındaki komisyon, devlet güvenliğinden sorumlu kurumlar arasında profesyonel ve etkili bir veri alışverişinin bulunmadığını ifade etti. Komisyon ayrıca, Avusturya’da terörizmle mücadele için yürürlükte olan ceza hukuku düzenlemesinin yeterli olduğunu ve bu yönde bir sertleşmeye ihtiyaç bulunmadığını ifade etti.

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer rapordan hareketle yaptığı açıklamada, devletin korunmasından sorumlu BVT gibi kurumlarda reform ihtiyacını vurguladı. Avusturya için yeni bir koruma duvarı örülmesinden bahseden Nehammer, Anayasayı Koruma Dairelerinin tamamen yeni bir zemine oturtulması gerektiğini söyledi.

Viyana’daki terör saldırısında 4 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi yaralanmıştı. Kuzey Makedonya kökenli olan terörist, daha önce terör örgütü Daeş üyeliği nedeniyle yargılanmış, 22 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Hapishanede radikalizmden arınma programına katılan terörist sergilediği olumlu tavırlar nedeniyle erkenden tahliye edilmişti.

Viyana’daki terör saldırısından sonra federal hükûmetin hayata geçirmeyi planladığı terörle mücadele yasası kapsamında İslam Yasası’nda da değişiklik yapılması öngörülüyor. Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) iki hususun birbirinden ayrı tutulmasını talep ediyor.(P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler