'Almanya'

Almanya’nın Bavyera Eyaletinde Seçmeli İslam Dersi

Almanya'nın Bavyera eyaletinde İslam dersi gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulacak. Müslüman cemaat dâhil edilmeden hayata geçirilen derse İslami cemaatlerden tepki var.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Bavyera eyaletinin internet sayfasında yer alan açıklamada, pilot projenin ardından eyalet hükûmetinin okullarda seçmeli olarak İslam dersi okutacağı belirtildi. Açıklamada, eyaletteki Müslüman öğrencilerin “din eğitimi” ve “ahlak” derslerine alternatif olarak İslam dersini seçebilecekleri ifade edildi.

Bu derste İslam dinine ilişkin bilgilerin yanı sıra, Almanya ve Bavyera anayasalarının ruhuna uygun temel değerlerin de Almanca olarak okutulacağı aktarılırken, ders kamu okullarında öğretmenlik yapmaya yetkili veya benzer pedagojik yeterliğe sahip devletin öğretmenleri tarafından verilecek. Dersin verilmeye başlanacağı 2021-2022 eğitim öğretim yılında Bavyera’daki yaklaşık 350 okulda İslam dersinin seçilmesi mümkün olacak. 2009’da başlatılan ve 100 öğretmenin görev aldığı pilot proje kapsamında verilen İslam dersine 364 ilk ve orta okulda şu an 17 bin Müslüman öğrenci katılıyor. Bavyera Eyalet Kabinesi 2019 yılının mart ayında pilot projenin iki yıl daha uzatılması kararını almıştı. 

İslam Dersi’ne Müslüman Cemaatlerden Tepki Var

Almanya’da Anayasaya göre devletin tarafsızlığı açısından inanca dayalı din derslerinin ilgili dinî cemaatin katılımıyla sunulması gerekiyor. Ülkedeki eyaletlerde İslam dersleri ve İslam din dersleri ile ilgili farklı düzenlemeler söz konusu. Bazı eyaletlerde okullardaki İslam dersleri, İslam dinî cemaatleri ile işbirliği içerisinde verilirken, diğer eyaletlerde ise dinî cemaatler dâhil edilmeden devletin kendi inisiyatifiyle dersler sunuluyor. Diğer Hristiyan cemaatleri ise Protestan ve Katolik din derslerinin okullarda sunulmasına dâhil ediliyorlar. Bavyera’da sunulan “İslam dersi”, inanca dayalı “İslam din dersi”nden farklı olarak dinî konuların “içeriden” bir bakışla aktarılmadığı, din hakkında genel bir bilgi verildiği bir ders olarak planlanıyor.

Bavyera’daki İslami cemaatler ise konuyla ilgili açıklama yaptı. DİTİB, İslam Konseyi, ZMD, IGBD, UIAZD ve ZRMD gibi kuruluşlar toplu olarak verdikleri demeçte, Bavyera’daki İslam dersinin, inanca dayalı din dersi sunmak için çaba sarf eden İslami cemaatlerin amaçlarına uymadığı belirtildi. “Bu dersin Bavyera Eyalet Anayasasına uygun olarak inanca dayalı sunulmasını ve eyalet ile İslami cemaatler arasında anayasal açıdan olması gereken işbirliğinin oluşmasını arzu ediyoruz.” denildi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler