"Almanya"

“Bild Gazetesi ‘Geri Kalmış Göçmen’ Algısını Körüklüyor”

Almanya’da yayım yapan Bild gazetesinin, ülkedeki göçmenlerin dil bilmemesi nedeniyle koronavirüse karşı yeterince önlem almadıkları iddiası, medya sektöründe eleştirilere neden oldu.

Fotoğraf: @nitpicker / Shutterstock.com

Almanya’da yayım yapan Bild gazetesi, çarşamba günü, medyada göçmenlere yönelik ırkçı söylemi destekleyen bir haber yayımladı. Haberde Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 90’dan fazlasının göçmen kökenliler olduğu belirtildi. Gazetenin iddialarına göre bu durumun temel nedeni ise göçmenlerin dil bilmemesi.

Bild Gazetesi tarafından yayımlanan haberde, konuyla ilgili destekleyici kaynakların bulunmaması dikkat çekti. Yalnızca Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler’ın demeçlerinden hareketle hazırlanan haber, medyada göçmenlere yönelik ırkçılık algısını beslemesi nedeniyle eleştirilere neden oldu.

Göçmen Çalıştıkları Sektörler Göz Önünde Bulundurulmalı

Gazetedeki haberle ilgili basın açıklaması yapan Neue deutsche Medienmacher*innen ( Tr. “Yeni Alman Medya Yapımcıları”- NdM), şu ifadelere yer verdi: “Bu haber birçok göçmenin ve göç kökenli insanın sistemi ayakta tutan mesleklerde çalıştığını ve bu nedenle özellikle Kovid-19 virüsünün yüksek bir bulaşma riskine maruz kaldıklarını göz ardı etmektedir. Pandemi en çok, sistemin işleyişi açısından önemli mesleklerde çalışan, kötü yaşam şartlarına sahip olan ya da güvenli bir konaklama imkanına sahip olmayan insanları etkiliyor. Tam da bu alanlarda göçmenler, siyahiler ve diğer azınlıklar yer alıyor.”

Yapılan açıklamada Birleşmiş Milletler (UN) Genel Sekreteri António Guterres’in geçtiğimiz yıl nisan ayında, pandeminin çok hızlı bir şekilde insani krize dönüşebilecek bir acil duruma sahip olduğuna yönelik açıklamaları hatırlatıldı. NdM, ekip olarak gerçekleştirdikleri Handbook Germany projesinin de bu açıklamayı desteklediğini belirtti. Proje, Almanya’ya yakın zamanda göç ya da iltica eden insanlara yönelik bir bilgi platformu kurmayı hedefliyor. Projede yer alan ve Almanya’ya yeni gelen göçmen ve mültecilerle doğrudan temas halinde olan gazeteciler, özellikle göç geçmişine sahip olan birçok insanın, yüksek bulaşma tehlikesine sahip işlerde çalıştığını belirtiyor. Bu iş kollarından başlıcaları bakım sektörü, sağlık sektörü ve fabrikalar. Aynı zamanda teslimat şoförleri ve kasiyerler de virüsle karşılaşma konusunda en ön sırada yer alıyor. Bu sektörlerde yer alan bazı işverenler ise hijyen şartlarını yeterince sağlamayabiliyor.

NdM’nin yaptığı açıklamada ayrıca, hijyen şartlarına uyum sağlanmayan mesleklerde çalışmasına rağmen maddi nedenlerle işini bırakamayan insanlardan da bahsediliyor. Bu anlamda özellikle yapısal dezavantajlara değinen kurumun başkanı Ferda Ataman şu açıklamalarda bulundu: “Burada küresel bir pandemiden bahsediyoruz. Her dilde Kovid-19 hakkında bilgiler bulunuyor. Almanya’daki göçmenlerin Almancaya yeterince hâkim olmaması nedeniyle koronavirüse karşı dikkat etmediklerini iddia etmek, “geri kalmış göçmen algısını” körüklemek anlamına gelir. Bu algı ise medyada ırkçılık söylemine tipik bir örnek.”

Bild Gazetesinin İddiası

Bild gazetesi, 3 Mart 2021 Çarşamba günü yayımladığı haberde ağır korona hastalarının büyük çoğunluğunun göçmen olduğunu belirtmişti. Haberde bu durumun nedeninin, “göçmenlerin dile yeterince hakim olmaması” bu nedenle de virüs karşısında ”yeterince önlem almaması” olarak belirtilmişti. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler