'Almanya'

Anayasayı Koruma Teşkilatının AfD’yi İzleme Kararına Mahkeme Engeli

Hafta ortasında Alman basınında aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) tüm faaliyetlerinin Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izleneceği haberleri yer almıştı. Köln İdare Mahkemesinden çıkan ara kararla Anayasayı Koruma Teşkilatının AfD’i izleme hakkı askıya alındı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Çarşamba günü Alman basınında, Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) Almanya için Alternatif Partisi’ni (AfD) aşırı sağcı “şüpheli vaka” olarak sınıflandırdığı haberleri yer aldı. Bu karara göre istihbarat, partinin faaliyetlerini hem eyalet hem de federal düzeyde izleyebilecek ve parti içindeki muhbirlerden bilgi alabilecekti.

Köln İdare Mahkemesi ise cuma günü, Anayasayı Koruma Teşkilatının acil yargılama sonuçlanana kadar AfD’yi aşırı sağcı “şüpheli vaka” olarak sınıflandıramayacağı ve izleyemeyeceği ara kararını aldı. Karar Köln İdare Mahkemesi tarafından sürece dahil olan taraflara tebliğ edildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Resmî Bir Açıklamada Bulunmamıştı

Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, hafta içi kurumun eyalet teşkilat temsilcileriyle yaptığı toplantıda, AfD’nin “şüpheli vaka” olarak sınıflandırıldığı ve ülke çapında tüm yönleriyle izleneceği bilgisini paylaşmıştı. Mevzu ile ilgili önceki yıllardan devam eden hukuki süreç nedeniyle Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından konu ile ilgili resmî bir açıklama yapılmamıştı. Buna rağmen haber Alman medyasında yer almıştı.

İddialarla ilgili sorular üzerine bir Anayasayı Koruma Teşkilatı sözcüsü, “Devam eden dava süreci ve mahkemeye saygı nedeniyle teşkilat bu konuda kamuoyu açıklaması yapmıyor.” demişti.

Dava Köln İdare Mahkemesinde Devam Ediyordu

Anayasayı Koruma Teşkilatının partiyi olası “şüpheli vaka” olarak değerlendirmesine karşı AfD’nin açtığı dava Köln İdare Mahkemesinde devam ediyordu. Anayasa Koruma Teşkilatı, mahkemeye, dava sonuçlanana kadar AfD’nin “şüpheli vaka” olarak değerlendirip değerlendirilmeyeceğini kamuoyuna açıklamayacağı ve milletvekillerinin istihbarat araçlarıyla dinlenmeyeceği taahhüdünde bulunmuştu. Bununla birlikte mahkeme, dava devam ederken kurumun partide görevi olmayan üyelerinin izlenebilmesine onay vermişti.

Köln İdare Mahkemesi: Anayasayı Koruma Teşkilatı Sözünde Durmadı

AfD’nin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından şüpheli vaka olarak sınıflandırılmasının basında yer alması, Köln İdare Mahkemesi tarafından bilgilerin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından sızdırılmasına delil olarak yorumlandı.

Böylelikle mahkeme, kararını Anayasayı Koruma Teşkilatının verdiği taahhüde uymadığı ve sürece dair hiçbir bilginin dışarıya aktarılmamasını sağlamamasıyla gerekçelendirmiş oldu. Ayrıca mahkemenin hakimlerine göre güven temeli zedelendi ve siyasi partilerin fırsat eşitliğine “haksız bir biçimde müdahale” edildi.

“İnceleme Vakası”ndan “Şüpheli Vaka”ya

Anayasayı Koruma Teşkilatı daha önce AfD’nin genelini “inceleme vakası” olarak sınıflandırmıştı. Bu sınıflandırmayla iç istihbarat servisinin sadece partinin kamuya açık faaliyetlerini değerlendirebilme ve açık kaynaklardan bilgi toplayabilme izni bulunuyordu.

Öte yandan Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2019’da AfD’nin gençlik teşkilatı “Junge Alternative” ve “Der Flügel” adlı partinin sağ kanadında “aşırılık eğilimleri” olduğuna dair emareler görülüğü gerekçesiyle bu iki oluşumu “şüpheli vaka” olarak sınıflandırmıştı. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler