'Eyalet Seçimleri'

Rheinland-Pfalz Eyalet Seçimleri: “Müslümanlar Geleceği Şekillendirmeli”

14 Mart Pazar günü Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaletinde gerçekleşen eyalet seçimlerinde Müslüman seçmenlerin de katılımı bekleniyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Rheinland-Pfalz Eyaletinde 14 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler için Rheinland-Pfalz Şurası bütün vatandaşlara seçime katılım çağrısında bulundu. Müslümanların da seçme hakkını kullanması ve siyasi katılım imkânını değerlendirmesini talep eden Şura Başkanı Akif Ünal şu ifadelerde bulundu: “Önümüzde önemli Eyalet Seçimleri var. Müslümanları, geleceği ortakça şekillendirmeye çağırıyoruz.”

14 Mart’ta seçimlerde Rheinland-Pfalz Eyalet Meclisinde 101 milletvekilinin oturumuna önümüzdeki 5 yıl için karar verilecek. 3,1 milyon seçmenin bulunduğu eyalette yaklaşık 200 bin Müslüman yaşıyor.

Eyalet Seçimlerine 12 parti ve bir seçmen birliği katılıyor. Şu anda Meclis’te temsil edilen partiler SPD, CDU, Yeşiller, FDP ve AfD. Bu partilerin yanında Sol Parti, Hür Seçmenler, Korsan Parti, Ekolojik Demokrat Parti (ÖDP) gibi ufak partiler yer alıyor. Seçimler, eyalet genelindeki 52 seçim bölgesinde gerçekleşecek.

Toplumsal Birlikteliği Bozmak Pahasına Oy Savaşı

Akif Ünal, salgınla mücadele ve salgın nedeniyle eğitim, ekonomi ve sağlık sektöründe ortaya çıkan zorluklara dikkat çekiyor. Ayrıca iyi bir toplumsal birlikteliğin de “iyi siyaset”le yakından ilgili olduğunu belirten Ünal, “İslam cemaati olarak iyi bir toplumsal birlikteliği destekliyor ve eyaletimizdeki Müslümanlarla dinî cemaatlerin eşit katılımı içi yapıcı bir şekilde çalışıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Artan İslam düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılığın seçimlere katılım konusunda önemli bir boyut olduğunu vurgulayan Ünal, ayrıca eyalette İslami cemaatlerin tanınma sürecinin ağır aksak ilerlemesinin de bu anlamda Müslüman seçmenler açısından seçime katılımı teşvik eden bir faktör olduğunu belirtti. “Ne yazık ki İslam düşmanlığı, siyasetin popülist dili aracılığıyla güçlendi. İyi bir toplumsal birlikteliği bozmak pahasına oy toplamayı umut edenler var.”

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan “trafik lambası koalisyonu”nun geçtiğimiz seçim döneminde ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele konusunda çaba sarf ettiğini ve birçok girişimde bulunduğunu belirten Ünal, camilerin korunması için de Eyalet Kriminal Daire ile işbirliği içerisinde başarılı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Eyalette İslami cemaatlerin tanınmasıyla ilgili geçtiğimiz sürede bir “hedef anlaşması” imzalanmıştı. Anlaşma eyaletteki İslam din dersleri ve İslam ilahiyat fakülteleri gibi konularda Müslümanlarla devlet arasındaki işbirliğinde bir ilerleme olarak yorumlanmıştı.

Partilerin Programlarında İslam ve Müslümanlar

Peki pazar günü eyaletteki seçmenin karar vereceği partilerin programlarına İslam ve Müslümanlarla ilgili konular nasıl yansımış durumda?

SPD ve Yeşiller Partileri seçim programlarında Müslümanların tanınma ve katılım politikasına devam edeceklerini ve İslam düşmanlığıyla mücadele edileceğini belirtiyor. FDP’nin seçim programında dinî cemaatler bahsi “Kiliseler” başlığı altında ele alınmış ve “ırkçılık ve İslam düşmanlığı” konuları “Yahudilerin yaşamı” bölümünde kısaca işlenmiş durumda.

CDU’nun seçim programında ise diğer partilere kıyasla, “entegrasyon için sınırlar gerektiği, Alman mahkemelerinde şeriat kurallarının kabul görmesinin İslam’a karşı korku oluşturduğu” gibi ifadelerle daha sağ söylemler yer alıyor.

2021 yılında Almanya’da dokuz seçim gerçekleşecek. 14 Mart’ta Rheinland-Pfalz’taki seçimlerin yanı sıra aynı gün Baden-Württemberg’te de eyalet seçimleri düzenlenecek. Ayrıca 25 Nisan’da düzenlenmesi planlanan Thüringen Eyalet Seçimleri koronavirüs salgını nedeniyle 26 Eylül’e ertelenirken, Sachsen-Anhalt’ta 6 Haziran, Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin’de 26 Eylül’de eyalet seçimlerinin yapılması planlanıyor. Ayrıca Almanya’da 26 Eylül’de Federal Meclis Seçimleri de düzenlenecek.  (ezk)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler