'Almanya Eyalet Seçimleri'

Baden-Württemberg Eyalet Seçimleri: “Müslümanlar Seçimlere Katılmalı”

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaletinde 14 Mart’ta eyalet seçimleri düzenlenecek. Eyaletteki İslami cemaatler, Müslümanların seçimlere katılımını teşvik ediyor.

8 Mart 2021 admin
Baden-Württemberg Eyalet Meclisi | Fotoğraf: Tobias Arhelger / Shutterstock.com

2016 tarihinden beri CDU-Yeşiller koalisyonuyla yönetilen Baden-Württemberg Eyaletinde 14 Mart 2021’de eyalet seçimleri düzenlenecek. Anketlere göre Yeşiller yüzde 33, Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) yüzde 25, sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 12, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 10, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10, Sol Parti ise yüzde 4 oranında oy tahminlerine sahip. Anket tahminleri, eyalette yeni yasama döneminde de yüksek ihtimalle CDU-Yeşiller koalisyonunun kurulacağını gösteriyor. Eyalette yaklaşık 800 bin Müslüman yaşıyor. Bu oran, eyalet nüfusunun yüzde 7,4’üne tekabül ediyor.

Baden-Württemberg geçtiğimiz yasama döneminde okullarda İslam din dersleri ile gündeme gelmişti. 2019 yılında yürürlüğe konulan “vakıf modeli” aracılığıyla okullarda verilen İslam din derslerini, “Sünni Okul Konseyi Vakfı” isimli bir kuruluş düzenliyor. Model proje olarak sürdürülen bu girişimde İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ve Almanya Boşnak İslami Cemaati (IGBD) bulunuyor. 2025 yılına kadar devam etmesi planlanan bu modele Baden-Württemberg İslam Toplumu (IGBW) ve DİTİB gibi büyük İslami cemaatler eleştirileri nedeniyle katılmamıştı. İslam din derslerinin asıl taşıyıcısının İslami cemaatler olduğunu dile getiren iki kurum, Anayasa’ya uygun bir uygulama çağrısında bulunmuştu.

“Yeni Yasama Döneminde İslam Din Derslerinde Değişim Olmayacak”

Baden-Württemberg İslam Toplumu (IGBW) Başkanı Muhittin Soylu, eyaleti son yasama döneminde hayli meşgul eden bu vakıf modelinde bir değişiklik olmayacağını vurguluyor. “Vakıf modelinin bir süresi var. Seçim sonuçlarında da hükûmet değişmeyecek gibi görünüyor. Mevcut hükûmetin bu konuya bakışı belli. Dolayısıyla İslam din dersleriyle alakalı politikanın sürdürüleceğini söyleyebiliriz.”

Soylu, IGBW olarak modele dair eleştiri getirdiklerini, fakat okullardaki İslam din derslerini boykot etmediklerini belirtiyor: “Biz mevcut İslam din dersleri modelini eleştiriyoruz. Fakat ebeveynleri, çocuklarını İslam din derslerine göndermemeleri konusunda bir yönlendirmemiz olmadı.” 2019/2020 öğretim yılında eyalette 86 okulda 5.905 öğrenci İslam din dersine katılmıştı.

Yeşil Siyah Koalisyonun İslam Politikası

Soylu’ya göre eyalette koalisyonun İslam politikasını ikiye ayırmak gerek: “Eyaletteki Müslümanlarla ilgili meselelerde CDU ile Yeşillerin yaklaşımı birbirinden ayrışıyor. Bana kalırsa Yeşillerin tutumu daha ılımlı, CDU ise birçok konuda daha çekimser. Tek bir parti içinde İslam politikası konusunda farklı tutum ve fraksiyonlar söz konusu olabiliyor. Yeşillerin Baden-Württemberg’teki din politikasına yön veren kişi Başbakan Winfried Kretschmann. Kretschmann pandemi sürecinde de dinî cemaatlerle yakın ve olumlu bir iletişim içinde kaldı. Yeni yasama döneminde bu kombinasyon değişmediği sürece İslam politikasında da büyük bir değişiklik de olmayacaktır.”

IGBW olarak daha önceki seçimlerde Müslümanları seçime katılmaya yönlendiren kampanyalar düzenlediklerini anlatan Soylu, pandemi nedeniyle bu seçimde aktif bir katılım kampanyası düzenlenmediğini anlatıyor: “Kendi üyelerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşları seçimlere katılıma teşvik ediyoruz. Müslümanların da seçme potansiyeli var ve bu potansiyelin partilere hissettirilmesi gerek.”

Eyalette en fazla oyu alacağı tahmin edilen Yeşiller Partisi, aday listesine dört Türkiye kökenli ismi taşırken CDU, AfD ve FDP listelerinde Türkiye kökenli isimler yer almıyor. En az oy alacağı düşünülen Sol Parti’nin listesinde ise yine dört Türkiye kökenli aday var.

Soylu, adaylar arasında Müslüman kökenlilerin olduğuna dikkat çekip, onların da meclise girmesini temenni ediyor: “Farklı köken ve arka planlardan adayların meclise girip yasama faaliyetinde müzakereyi çeşitlendirmesi bizim için arzu edilen bir durum. Genel olarak Müslümanların siyasi partilerde daha aktif olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda son yıllarda gelişmeler olsa da Müslümanlar hâlâ kendi köken ülkelerinin politikalarıyla daha yakından ilgileniyor. Burası için daha yoğun çaba sarf edilmeli.”

Cami Saldırıları ve Müslüman Karşıtı Irkçılık

Baden Württemberg’te Şubat 2021 ile Nisan 2019 tarihleri arasında 100’den fazla cami saldırısı #brandeilig isimli dökümantasyon projesi tarafından kayda geçirildi. En son yeni yılda Sontheim’daki Fatih Camii kısa aralıklarla iki kez saldırıya uğramıştı.

Soylu, eyaletteki cami saldırılarıyla ilgili polis teşkilatında yeni bir projenin hayata geçtiğinden bahsediyor: “Camilerimizin daha iyi korunması konusunda siyasilerle görüşmelerimiz oldu. Bu yönde İçişleri Bakanlığı ve polis teşkilatı, polis memurlarının eğitilmesi, aynı zamanda camilerle daha yoğun iletişim kurulması ve Müslümanların başvuracağı kişilerin belirlenmesi ile ilgili bir çalışmayı gündeme aldı.”

Eyalet Partileri ve Müslüman Karşıtı Irkçılık

14 Mart’ta seçimlere girecek partilerin Müslüman karşıtı ırkçılık konusundaki tutumları ise birbirinden hayli farklı. Yeşiller seçim programında “Müslümanların korunması ve onlarla diyalog” vurgusu yapıyor. Seçime katılan partiler arasında “Müslüman karşıtı ırkçılık” ifadesini kullanıp Müslümanlara yönelik saldırıları konu edinen tek parti olan Yeşiller, Müslüman karşıtı ön yargılarla mücadele edeceğini belirtiyor.

CDU seçim programında, “ırkçılık”la mücadeleyi ele almamış. Bunun yerine ırkçılık, “Polisimize karşı genellemeci ırkçılık ithamlarının karşısındayız. Bu siyasi tartışma polisimizi zayıflatmaktadır.” cümleleriyle ele alınıyor. Parti, seçim programında aşırıcılık, antisemitizm ve ırkçılığın toplumda yeri olmadığını vurguluyor.

Sol Parti seçim programında ırkçılıkla mücadeleye geniş yer vermiş durumda. Federal Meclis’te Müslüman karşıtı ırkçılıkla ilgili soru önergelerinde öne çeken Sol Parti, Baden Württemberg’te ise “Müslüman karşıtı ırkçılık” konusunu seçim programına almamış ve genel olarak ırkçılık ve faşizmle mücadeleye yer vermiş.  

FDP seçim programında ise ırkçılık ve aşırı sağa hiçbir şekilde yer verilmemiş. AfD’nin seçim programı “şeriat mahkemeleri”nden “İslam Almanya’ya ait değildir” gibi ifadelere kadar uzanıyor. AfD ayrıca seçim programında İslamcılık tehlikesinin ciddiye alınmasını talep ederek ezan ve İslam din derslerini reddediyor.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler