Avrupalı Üniversiteler İllegal Yerleşim Yerindeki Üniversiteyle Bağlarını Kesiyor
Avrupa'daki 3 farklı üniversite, İsrail'in Filistin'deki yasadışı yerleşim yerindeki Ariel Üniversitesiyle bağlarını sonlandırdı.

Filistin’deki akademik kurumların; devletler, araştırma kurumları, akademisyenler, üniversiteler vb. organlara yönelik çağrısına destek veren Ariel Üniversitesi ile Eskisi Gibi Akademik İşbirliği Yok (No Academic Business as Usual with Ariel University) adlı platform, Avrupa’daki üç farklı üniversitenin Ariel Üniversitesiyle anlaşmalarını sona erdirdiğini duyurdu.
Duyuruda, Ariel Üniversitesi’nin İsrail’in Batı Şeria’da işgal ettiği Filistin topraklarında yer aldığı belirtiliyor ve İsrail’in yasadışı yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre bir savaş suçu olduğu hatırlatılıyor.
Valensiya Üniversitesinden Geri Adım
Mart ayı başında, Valensiya Üniversitesi insan haklarına bağlılıkları çerçevesinde Ariel Üniversitesiyle olan iş birliği anlaşmasını gerçekleştirmeyeceğini duyurdu. 11 Mart’taki Senato toplantısında, Rektör María Vicenta Mestre Escrivá Mayıs 2019’da yapılmış olan anlaşmanın öğrencilerin protestoları sonrasında yeniden incelemeye alındığını ve yürürlüğe girmediğini belirtti. Rektör, sonrasında, üniversitelerinin bu işbirliği anlaşmasına imza atmayacağını açıkladı.
IRT Saint Exupéry’den İş Birliğe Son Verme Kararı
Geçtiğimiz yılın aralık ayında, Antoine de Saint Exupéry Teknolojik Araştırma Enstitüsü, Ariel Üniversitesiyle var olan iş birliklerini sonlandırdığını açıklamıştı. Enstitü, aynı zamanda, Fransa Yüksek Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığına yolladığı mektupla Fransa’nın uluslararası hukuk içerisindeki sorumluluklarını hatırlatmıştı. Bakanlık ise konuyla ilgili başvuruda bulunan akademisyenlere cevaben, 2014 yılında, yaptığı duyuruda Ariel Üniversitesi ve yasadışı yerleşim yerlerindeki İsrail üniversiteleriyle yürürlükte olan bir eğitim ya da araştırma anlaşmasının olmadığını açıklamıştı.
Floransa Üniversitesi, Değişim Programına Son Verdi
Floransa Üniversitesinin Mart 2020’de bünyesindeki akademisyenlere yaptığı açıklamayla Ariel Üniversitesiyle olan uluslararası hareketlilik anlaşmasını sona erdiklerini bildirmişti. Üniversite, geçtiğimiz Şubat ayında yazdıkları bir cevap e-mailinde, Ariel Üniversitesinin 2020-2021 dönemi için Avrupa Birliği dışı değişim programına alınmadığını belirtti.
Ariel Üniversitesi ile Eskisi Gibi Akademik İşbirliği Yok Platformu, bu 3 üniversitesinin kararlarını olumlu karşılarken Floransa Üniversitesiyle ilgili bir hatırlatmada bulundu: Değişim programının sona erdirilmesine rağmen üniversitenin bazı fakültelerinin halen bilimsel işbirliğini sürdürdüğünün altını çizdi ve bu işbirliklerinin de sonlandırılmasını ısrarla tavsiye etti.
Ariel Üniversitesi Akademinin Gündeminde
Avrupa, İsrail ve diğer bölgelerden 500’ü aşkın akademisyen, kısa bir süre önce imzalayıp yayınladığı mektupla, Avrupa Birliği’ne çağrıda bulundu. Mektupta, vergi mükelleflerinden gelen paralarla fonlanan araştırma programlarıyla Ariel Üniversitesiyle olan işbirliklerinin sonlandırılması tavsiyesinde bulundular. Platform, bu tip programların üniversite kurumu aracılığıyla illegal yerleşimleri meşru kılmaya aracı olduğunu belirtiyor. (P)