Kovid-19 Kısıtlamaları Gölgesinde Ramazan ve Toplu İbadetler
Batı Avrupa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde ikinci kez bir ramazan ayına daha girildi. Ramazan ayını özel kılan toplu ibadetler ve iftarlar bu sene de salgın tedbirleri altında gerçekleşecek.
Belçika’nın başkenti Brüksel bölgesinde gece sokağa çıkma kısıtlamasının ramazan boyunca teravih vaktinden önce 22.00’de başlaması nedeniyle teravih için camilere gidilemeyecek. Valon ve Flaman bölgelerinde ise gece yarısından sabaha kadar uygulanan kısıtlama sayesinde teravih namazları kılınabilecek. Ancak toplanma kısıtlamaları nedeniyle camilerde en fazla 15 kişi bulunabilecek. Ayrıca kapalı mekanlarda daha az süre geçirilmesi amacıyla bu yıl teravih namazları 8 rekat kılınacak.
Belçika’da Bu Yıl Da İftar Yemekleri Aile İçinde Yenecek
Ramazan geleneklerinden toplu iftar yemekleri de geçen yıl olduğu gibi bu sene de mümkün olmayacak. Hükümetin tedbir kararları çerçevesinde her aile en fazla bir kişiyi evine davet edebildiği için bu yıl da iftar yemekleri çoğunlukla aile içinde yenecek.
Brüksel’deki Belçika İslam Federasyonu Hicret Camisi’nin imamı Ekrem Şeker, geçen yıl da camilerin kapalı olduğunu ve buruk bir ramazan geçirdiklerini hatırlattı. “Bu sene camilerimiz açık. 15 kişiyle vakit namazlarımızı kılabiliyoruz.” diyen Şeker, geçmişteki ramazanların tadını bu sene bulamadıklarını belirtti. Şeker, “Camilerimizin süsü cemaatimizdir. Maalesef cemaat camide olmayınca ramazan buruk bir şekilde geçiyor.” dedi.
Türk Mahallesi Sessiz
Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı başkent Brüksel’deki Schaerbeek mahallesinde bu yıl önceki ramazanların aksine sessizlik hakim. Salgının etkisinde geçen geçen yılki ramazan hariç önceki yıllarda ramazan hazırlıkları ve alışverişiyle cıvıl cıvıl olan bölgede bu yıl birçok mağaza kapalı.
Mahalledeki çok sayıda Türk restoranı da bu yıl salgın tedbirleri kapsamında kapalı veya sadece paket servisle hizmet verebiliyor. Eskinin aksine teravih ve iftar saatlerinde mahalledeki canlı görüntülerin bu yıl yaşanması beklenmiyor.
Schaerbeek’te restoran işleten Celal Çiftçi, ramazan aylarında yoğun günler geçirdiklerini ama bu yıl sadece paket servisle çalışacaklarını söyledi. Çiftçi, “Geçen seneyi de böyle atlattık. Bu sene biraz umudumuz var diyorduk ama yine aynı şekilde paket servisle çalışıyoruz. Normal şartlarda bu cadde çok yoğun oluyor. Türkiye’deki gibi çok güzel bir ramazan ayı oluyor. İnsanlar burayı ziyarete geliyor. Burası Avrupa’nın meşhur sokaklarından biri. Ama bu sene ramazan ayını buruk geçireceğiz.” dedi.
“Dost Sohbetlerini Özledik”
Yaklaşık 50 yıldır Brüksel’de yaşayan Cemal Koyuncu da önceki yıllarda geçirdiği ramazanları özlemle ananlardan. “Maalesef eski ramazanlar yok. Bu sene de teravihleri evde kılacağız. Sokağa çıkma yasağından dolayı teravihleri kılamayacağız. Eski tatları bulamayacağız.” diye konuşan Koyuncu, dostlarıyla sohbet etme imkanı bulamadığını, torunlarını bile sıkça göremediğini aktardı.
Koyuncu, “Eskiden teravihlerden sonra hasbihal ederdik. Arkadaşların sohbetlerini özledik. Oturup bir kahve bile içemiyoruz.” dedi.
Brüksel’de doğup büyüyen Yahya Kaplan, bu sene ramazanı çoğunlukla evde ailesiyle geçireceğini söyledi. Bu yıl önceki ramazanlarda olduğu gibi heyecan yaşayamadıklarını dile getiren Kaplan, “Eskiden en azından birkaç günde bir aileleri ziyaret ederdik. Eşe dosta giderdik, onlar bize gelirdi. Artık bunlar da zor. Ancak çekirdek ailemizle kalıp öyle devam edeceğiz.” diye konuştu.
Belçika’da doğup büyüyen ve ticaretle uğraşan Türklerden Halil Kahya, geçen yıl ramazanın salgın nedeniyle hüzünlü geçtiğini belirterek, “Bu sene de yine aynı tablo görünüyor.” dedi.
Danimarka’da Kovid-19 Tedbirleri Altında Ramazan Ayının İlk Teravih Namazı
Danimarka Türk Diyanet Vakfı (DTDV) bünyesindeki Höje-Taastrup Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Yunus Emre Camii’nde ilk teravih namazı Kopenhag Din Hizmetleri Müşaviri Hüseyin Gündoğar’ın ramazanın önem ve anlamına vurgu yaptığı vaazı ile başladı.
Kovid-19 tedbirleri kapsamında, ülkedeki inanç cemiyetlerine getirilen 7,5 metrekareye bir kişi ve dini ritüellerin en fazla yarım saat içerisinde bitirilmesi kuralı çerçevesinde en fazla 40 kişinin aynı anda namaz kılmasına izin verildiği camide, süre kısıtlaması nedeniyle teravih namazı da 8 rekat olarak eda edildi.
Gündoğar, yaptığı açıklamada, salgın döneminde ikinci kez bir ramazana daha girildiğine işaret ederek, üçüncüsünün olmaması temennisinde bulundu.
Camilerin geçen sene salgın döneminde kapalı olduğunu hatırlatan Gündoğar, bu sene Danimarka’da hükümetin aksi bir karar vermemesi durumunda camilerin vakit namazlarının yanı sıra teravih namazlarına da açık olacağını söyledi.
Camiye gelemeyen cemaate, teknolojinin getirdiği faydalardan yararlanarak sosyal medya ve internet ortamından ulaşmaya çalıştıklarına vurgu yapan Gündoğar, DTDV’ye bağlı camilerin imamları tarafından günlük olarak yayınlanacak ilmihal sohbetleri ve mukabele programlarını dijital ortamda vatandaşlara ulaştıracaklarını kaydetti.
Camilerin “virüssüz ortamlar” olduğunu dile getiren Gündoğar, “Camilerimizin ben virüsün yayılmasına neden olan bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Özellikle de ibadet zamanında yeterince mesafeyi koyuyoruz. Camilerimiz bu anlamda virüssüz ortamlardır diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“Şifa Ayı Ramazan”
Danimarka Türk Diyanet Vakfının önemli faaliyetlerinden birisinin de sosyal yardım konusu olduğunun ve “İyilik paketi” altında kumanya yardımı yaptıklarının altını çizen Gündoğar, “Her sene olduğu gibi yine bu sene de zekat ve fitre topluyoruz ve bunları da özellikle anavatanımız olmak üzere dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.” dedi.
Gündoğar, Danimarka’da toplanan yardımlarla, Ramazan ayında Senegal’de Kur’an kursu ve sağlık ocağı açılacağını belirtti.
Diyanet İşleri Başkanlığının bu yılın ramazan temasını “Şifa ayı ramazan” olarak belirlediğine işaret eden Gündoğar, “İnşallah gönlümüze bedenlerimize şifa getirir, inşallah şu korona belasından bir an önce de kurtulur, tekrar canlı neşeli camilerimize ve cami ortamına ve faaliyetlerimize döneriz.” şeklinde konuştu.
Avusturya’da Maske ve Mesafe Eşliğinde İlk Toplu Teravih Namazı
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) Merkez Camisi’nde cemaat, maske ve mesafe Kovid-19 tedbirleri eşliğinde teravih namazını 8 rekat olarak eda etti.
Viyana Din Hizmetleri Müşaviri İbrahim Yazar, yaptığı açıklamada, ramazan ayının bütün İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Yazar, ülkede Müslümanları temsil eden resmi kurum Avusturya İslam Cemaati’nin (İGGÖ) aldığı karar doğrultusunda teravih namazının cemaatle 8 rekat kılınabileceğini ifade etti.
Viyana’nın da içinde bulunduğu 3 eyalette uygulanan ve 18 Nisan’da sona ermesi öngörülen karantinanın 2 Mayıs’a kadar uzatıldığı bilgisini paylaşan Yazar, cemaatin hijyen, maske ve mesafe kurallarına uymasının önemine dikkati çekti.
Yazar, geçen yıl ramazan ayının buruk geçtiğini belirterek, “Bu yıl ilk teravih namazımızı kıldık. Bu sevinç hakikaten yaşanması gereken büyük bir mutluluk.” dedi.
Bütün temennisinin insanlığın salgından kurtulması yönünde olduğunu ifade eden Yazar, bu doğrultuda dua ettiklerini dile getirdi. (AA, P)