'Irkçılık'

ABD’de George Floyd Davası: Eski Polis Memuru Chauvin Suçlu Bulundu

ABD'nin Minnesota eyaletinde görülen davada dün jüri üyeleri eski polis memuru Derek Chauvin’i siyahi George Floyd'un ölümünden suçlu buldu. Karar ülke genelinde memnuniyetle karşılandı.

Fotoğraf: AA | Değişiklikler: Perspektif

Afrikalı Amerikalı George Floyd’un ölümünden sorumlu tutulan eski polis memuru Derek Chauvin hakkında devam eden davada neredeyse bir yıl sonra sona geliniyor. Hennepin Bölge Mahkemesinde 4 haftadır devam eden yargılamada jürinin, Derek Chauvin’i kendisine yöneltilen tüm maddelerden suçlu bulması, kararı bekleyen Floyd taraftarlarınca memnuniyetle karşılandı.

Chauvin aleyhindeki ceza henüz açıklanmadı, ancak eski polis memurunun uzun yıllar hapse girmesi muhtemel. Chauvin’in, cezanın jüri tarafından belirlenmesi için tercih hakkı bulunuyordu ama bundan vazgeçti. Hakkında verilecek olan ceza, Heppenin İlçe Hakimi Peter Cahill tarafından belirlenecek. ABC haber kanalının bildirdiğine göre üç suç için Minnesota eyaleti yasalarına göre toplam neredeyse 40 yıl hapis cezası öngörülüyor. Savcılık ofisinin hakimin kararı açıklandıktan sonra hapis cezasının artırımı için başvuruda bulunabileceği ve 15 yıla kadar bir artış olabileceği belirtiliyor.

29 Mart’tan beri devam eden davada juri üyeleri, 10 saat süren müzakerenin ardından dün, Chauvin’i 2. ve 3. derece cinayet ile 2. derece adam öldürme suçlamalarının tümünden suçlu olduğuna oybirliği ile karar verdi.

Davanın görüldüğü mahkeme önünde ve Floyd’un geçen yıl hayatını kaybettiği meydanda toplanan yüzlerce gösterici ellerinde Floyd pankartları ile “Adalet yerini buldu” şeklinde sloganlar attı. Bazı göstericilerin gözyaşlarını tutamadığı, birbirlerine sarılarak kararı kutladıkları görüldü.

“Gerçek Bir Adalet Yeni Bir Yapılanma Demektir”

Jürinin kararından sonra basın toplantısı düzenleyen Minnesota Başsavcısı Keith Ellison, adaletin yerini bulduğunu belirterek, davayı sabırla takip eden halka teşekkür etti. Ellison, “Bugünkü kararı adaletin tam tecellisi olarak görmüyorum, çünkü gerçek adalet yeni bir yapılanma demektir. Ancak bu adalete giden ilk adım hesap verilebilirliktir.” diye konuştu. Minnesota Valisi Tim Walz da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sistematik adalet çağrısı yaparak, “Mahkemede hesap verilebilirlik bu işin ilk adımı, daha çok işimiz var.” ifadelerini paylaştı.

Siyahi aktivistler Jessi Jackson ve Al Sharpton’la birlikte karardan sonra kameraların karşısına geçen Floyd’un ailesinden kardeşi Philonise Floyd da kararın kendisini rahatlattığını belirterek, “Sonunda geceleri uyuyabileceğim. Bizim için çok uzun bir yol ve acılı bir adalet oldu.” diye konuştu.

Jüri Kararının Gösterdikleri

Amerika Birleşik Devletleri’nde ortalamanın çok üzerinde bir oranda siyahi Amerikalının oldukça kuşkulu şartlar altında polis tarafından öldürüldüğü kanıtlanmış durumda. Fakat bu tip vakalar nadiren savcılık soruşturması kapsamında inceleniyor ve çok azı mahkemelerce bir suç olarak  kabul ediliyor. Dolayısıyla Chauvin’in yargılaması başladığında da suçlu bulunacağına dair kesin bir beklenti yoktu. Chauvin’in maktul George Floyd’u dakikalarca nefessiz bıraktığını gösteren çok sayıda video kayıt var. Bu kanıtlara rağmen savunma tarafı, Chauvin’in sorumlu olmadığını iddia etmişti. Gerçek ölüm sebebinin Chauvin’in uyguladığı şiddet değil, Floyd’un vücudundaki uyuşturucu ve yasa dışı maddeler olduğunu öne sürmüştü.

Jürinin verdiği karar, Floyd’un bir uyuşturucu kullanıcısı ve küçük suçlara karışmış biri olsa da, hiç kimsenin bir polisin dizinin altında acı çekerek ölmeyi hak etmediğini açıklığa kavuşturdu. Kararın verdiği bir diğer mesaj ise: Bir üniforma, bir polis rozeti ve bir tabanca, hiç kimseye başka bir kişiyi kasten öldürme hakkı vermez. Bu bakımdan, Chauvin’in yargılanması ve suçlu bulunması, gelecekte diğer polislerin de bir şüphelinin ölümüyle sonuçlanabilecek bir karar almadan önce düşünmelerini sağlaması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Washington’dan Yapılan Açıklamalar

Başta Başkan Joe Biden olmak üzere Amerikan kamuoyu, jüri kararının açıklanmasını  ve bu kararın işlenen suçun ne kadar aşikar olduğunu gösteren bir hüküm olmasını sabırsızlıkla bekliyordu. Karar ülkenin başkenti Washington’da da memnuniyetle karşılandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Chauvin’in suçlu bulunmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamal Harris’in Floyd’un ailesini telefonla arayarak, “Bu olayı hiçbir şey düzeltemez ama en azından şimdi biraz adalet var.” denildiği aktarıldı.

Kongre’nin Senato Başkanı Demokrat Charles E. Schumer da, Chauvin hakkında verilen kararı, “Çoğumuzun neredeyse bir yıldır bildiği şeyin resmî bir ilanı.” şeklinde değerlendirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ise Kongre’deki siyahi kongre üyeleri grubu ile yaptığı açıklamada, Floyd’un adının her zaman adaletle eş anlamlı olarak anılacağına işaret ederek, “Adalet için hayatını kurban eden Floyd’a teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

George Floyd’un Ölümü

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020’de 20 dolarlık sahte banknot ile ödeme yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca “nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.

Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtilmiş, olayla ilgili görüntüler ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve şiddetli protestolara neden olmuştu.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında 2. ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalarıyla dava açılarak tutuklanmıştı. Chauvin, 29 Mayıs 2020’den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights’teki hapishaneden 10 Temmuz 2020’de, 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı. Floyd’un ölümünde kusurlu bulunan diğer 3 polis memuru da daha önce 750 bin dolar tutarındaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler