'Fransa'da İslam'

Fransa’da Camiye Belediye Yardımında Yılan Hikayesi

CIMG, Strazburg Belediyesi'ne yapımı süren Eyüp Sultan Camii için yaptığı maddi yardım talebini geri çekme kararı aldı.

Görsel: AA | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’nın Strazburg şehrinde yapılan Eyüp Sultan Camii için belediyenin yapmayı planladığı 2.5 milyon avroluk bağış Fransa’da krize yol açmıştı. Caminin bağlı olduğu CIMG, kriz karşısında maddi yardım talebini geri çekti.

Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG), Strazburg şehrinde yapımı süren Eyüp Sultan Camii için belediyeye yapmış olduğu maddi yardım talebini geri çekme kararı aldı. Strazburg Belediyesi tarafından Strazburglara hitaben yayımlanan açık mektupta, CIMG’nin onaylanmış olan maddi yardım talebini 15 Nisan’da geri çektiği açıklandı.

Belediye Başkanı Jeanne Barsaghian (Avrupa Ekolojisi – Yeşiller Partisi), açık mektupta, cami inşaatına dair son durumu paylaştı ve projenin yürütücülerinin 15 Nisan’da onaylanmış maddi yardım taleplerini geri çektiğini kamuoyuna duyurdu. Bu gelişme doğrultusunda, belediye projenin yüzde 10’luk bütçesine denk gelen 2.5 milyon avroluk maddi yardımı işleme koymayacak.

CIMG’nin Yardım Talebi ve Belediyenin İbadethanelere Yaklaşımı

Strazburg Belediyesi 2008 yılından beri Katolik, Protestan, Yahudi ve İslam dinine ait ibadethaneler için yaklaşık 22 milyon avro maddi yardımda bulundu. CIMG’nin cami yapımındaki maddi yardım talebi de bu kapsamda 22 Mart tarihindeki meclis oylamasında kabul edilmişti.

Belediye Başkanı Barsaghian, cami projesi yürütücülerinin bu fonlama için herkes için geçerli olan başvuru protokolünü takip ettiğine ve kendisinden önceki belediye yönetiminin de zaten projeye olumlu yaklaştığının altını çizdi.

Dış Müdahele İddiaları

Barsaghian, ibadethanelerin finansmanı noktasında tüm inanç gruplarına eşitlikçi yaklaştıklarını ve camiye yönelik “dış müdahale” suçlamasına dair kendisine devlet otoriteleri tarafından hiçbir somut bilgi iletilmediğini söyledi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 23 Mart’ta sosyal medya üzerinde yaptığı bir açıklama ile belediyenin maddi yardım kararını eleştirmiş ve CIMG’yi Türkiye’nin çıkarlarını temsil eden bir kurum olmakla itham etmişti. Darmanin’in bu açıklamasının ardından Bas-Rhin Valiliği, belediyenin camiye yardım kararını mahkemeye taşımıştı. (P)

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler