'Fransa'da İslam'

Cumhuriyetçiler Partisi’nden “CIMG Feshedilsin” Çağrısı

Cumhuriyetçiler Partisi'nden Guillaume Peltier, "İlkeler Şartnamesi"ne imza atmayan CIMG ve diğer dinî kuruluşların feshini talep etti.

16 Nisan 2021 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Cumhuriyetçiler Partisi’nin (Les Républicains) Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Guillaume Peltier, 13 Nisan’da konuk olduğu Europe 1 yayınında, Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG) da dâhil olmak üzere “İlkeler Şartnamesi”ne imza atmayan kuruluşların feshedilmesi gerektiğini söyledi.

Peltier’den Macron Yönetimine Çağrı

Peltier’in katıldığı yayının tartışma konularından biri CIMG tarafından Albertville şehrinde inşa edilecek olan okuldu. Hafta başında, Albertville Belediye Başkanı Frédéric Burnier-Framboret’in okulun iptali için yaptığı başvuru mahkeme tarafından reddedilmişti. Peltier, konuk olduğu yayında,  derneğin feshini talep ederek “azınlıkların tiranlığını ve elitlerin korkaklığını” kınadı.

Peltier’in bu talebinin gerekçelerinden biri, Tebliğ Cemaati (Fr. Foi et Pratique), Fransa’daki Türk Müslümanlar Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve CIMG’nin “İlkeler Şartnamesi”ne imza atmamış olmaları. Peltier şartnamenin imzalanmamasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek: “Cumhurbaşkanı’ndan sorumluluklarını üstlenmesini ve önümüzdeki saatlerde Fransa’nın üzerine inşa edildiği değerlere hiçbir şekilde saygı göstermeyen bu kuruluşların Fransa’da İslam’ı temsil eden organlardan ihraç edildiğini duyurmasını ve  onları feshetmesini talep ediyorum.” dedi.

Öte yandan Peltier’in hedef aldığı CIMG, Tebliğ Cemaati ve CCMTF 6 Nisan’da gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısıyla imza meselesinden hareketle kendilerine yöneltilen suçlamara cevap vermişlerdi. Aynı zamanda imzalamış oldukları İlkeler Beyannamesi’ni bu basın toplantısında kamuoyuna duyurarak sağduyu çağrısı yapmışlardı. Kuruluşlar bu beyannameyle; vatandaşlık görevlerine ve anayasal normlara (laiklik, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik) olan bağlılıklarını deklare etmişlerdi. Son olarak ise İslam dininin hem iç hem dış siyaset kaynaklı araçsallaştırılmasına karşı olduklarını ve kendilerinin sadece Fransız Müslümanlarının hizmetinde olduklarını hatırlatmışlardı. 

Ayrılıçıklık” yasa tasarısı kapsamında, dış ülkelerle bağlantılı okulların açılmasını kısıtlayacak bir takım yasa değişikliklikleri onaylanmıştı. Peltier’ye göre zaten lehinde oy vermemiş olduğu bu mevcut düzenlemeler yeterli değiller ve Fransa harekete geçip “azınlığın tiranlığına son vermek” yerine acı çekmeye devam ediyor.

CIMG’den Albertville’deki Okul Hakkında Ortaya Atılan İddialara Cevap

Peltier’in değindiği okul inşaatıyla ilgili mahkeme kararı, geçen haftadan beri Fransa’da gündem konusu olmaya devam ediyor.  Albertville Belediye Başkanı, mahkemenin başvuruyu reddetmesinin ardından, temyize gideceklerini açıklamış ve sözkonusu okulu “Türk ve İslamcı” olarak tanımlamıştı.

CIMG’nin 9 Nisan’da yayınladığı yazılı açıklamanın ardından Fransız Haber Kanalı BFM’e konuşan CIMG Başkanı Fatih Sarıkır, okulun ne “İslamcı” ne de “Türk” olduğunu ifade ederek, “Fransa’da bulunan birçok Katolik ve Yahudi okulu gibi, Fransız yasalarıyla ve değerleriyle tam uyumlu olan bir Müslüman özel okulu olacak” ifadelerini kullandı. Sarıkır, ülkenin birçok yerinde özel okulları bulunduğunu ve bu okulların her yıl denetlendiğini vurguladı. Sarıkır, Fransa Milli Eğitim müfredatını sıkı bir şekilde takip ettiklerini de hatırlatarak,  bazı okullarda Türkçe bile öğretilmediğine dikkat çekti. Ortalama 28 saat dersin arasında 2 ya da 3 seçmeli din derslerinin bulunduğunu söyledi.

Senato’da kabul edilen “ayrılıkçılık” yasa tasarısına “valilerin, dış güçlerin desteklediği özel okulların açılmasını engelleme yetkisi” veren bir madde eklemesine de değinen Fatih Sarıkır, zaten bir okul açmak istediklerinde bölgenin cumhuriyet savcısı, valisi, eğitim birimi ile kentin belediye başkanının onayı gerektiğini hatırlattı.  Sarıkır, yasaya eklenen maddeden çekinmediklerini belirterek, “Bu maddeyle sorunumuz yok. Çünkü yabancı bir devlet temsil etmiyoruz.” diye konuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler