'Fransa'da İslam'

Fransa’da Cami Yardımına Bakan Engeli: “Sağduyuya Çağırıyoruz”

Strasbourg Belediyesi'nin inşaatı devam eden Eyüp Sultan Camii için aldığı maddi destek kararı, İçişleri Bakanını rahatsız etti. Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu, suçlamara cevap verdi ve "Ulusal İmamlar Konseyi" projesine eleştirel yaklaşması sebebiyle hedef gösterildiğini söyledi.

25 Mart 2021
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Fransa’da Strasbourg Belediyesi, yapımı devam eden Eyüp Sultan Camisi’nin inşaatı için 2 milyon 563 bin 599 avro para yardımı yapmaya karar verdi. Belediye Meclisi, Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu’na (CIMG) bağlı caminin inşaatının maliyetinin yüzde 10’u olan 2 milyon 563 bin 999 avro para yardımını onayladı.

Bu onayın ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, Yeşiller Partisinden olan Strasbourg Belediyesinin kararına tepki göstererek, “Strasbourg Belediyesi, İlkeler Şartnamesi’ni imzalamayı reddeden ve siyasal İslam’ı savunan bir federasyon tarafından desteklenen bir camiyi finanse ediyor. Umarım bir an önce herkes gözlerini açar. Ayrılıkçılık Yasası onaylanır ve yürürlüğe girer.” ifadesini kullandı.

Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen Ayrılıkçılık Yasası tasarısının henüz Fransız Senatosu tarafından onaylanmadığını, ancak belediyenin ağır bir karar aldığını savunan Darmanin, Grand-Est ve Bas-Rhin Valiliğinden yardım kararını idari hakime sevk etmesini istediğini belirtti.

Geçtiğimiz ocak ayında, CIMG ve Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ile Tebliğ Cemaati (Fr. Foi et Pratique), hükûmetin talebiyle Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) hazırladığı “Fransa İslam’ı İlkeler Şartnamesine” Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle imza atmayı reddetmişti

Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu’ndan Açıklama

CIMG, bugün yaptığı yazılı açıklamayla İçişleri Bakanı’nın açıklamalarını endişeyle karşıladıklarını belirtti. Kurum, açıklamasında Darmanin’in bulunduğu kamu görevinin gerekliliklerinden oldukça uzak ve sorumsuzca bir tutumla CIMG’yi hedef gösterdiğini ifade etti. İnşaatı süren Eyüp Sultan Camii’nin yakın zamanda gamalı haçlı saldıralara maruz kaldığını hatırlatarak Bakan’ın ifadelerinin bu tarz ırkçı saldırıları teşvik edici olduğunun ve ibadethanelere gelen inananların can güvenliklerini tehlikeye atabileceğinin altını çizdi. Açıklamada, Darmanin’in kurumu “siyasal İslamcı” ve “Türk taraftarı” gibi muğlak ve doğru olmayan suçlamalarla hedef gösterdiği tespitinde bulunuldu. CIMG’ye göre bu hedef gösterilmenin arkasında yatan neden, kurumun geçtiğimiz aylarda kaleme alınan “İlkeler Şartnamesi”ne dair eleştirel görüşünü ifade etmesi. Bu eleştirel tutumu sebebiyle CIMG’nin “Türkiye’nin çıkarlarını temsil eden bir kuruluş” olarak suçlandığı dile getirilen açıklamada kurumun Fransız kanunlarına bağlı bir sivil kuruluş olduğu hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca millî birliği pekiştirebilmek amacıyla Fransız ulusunun bütün üyeleri sükunet ve sağ duyuyla yaklaşmaya çağrıldı.

İçişleri Bakanı Darmanin, konuk olduğu bir televizyon yayınında Eyüp Sultan Camii olayını Türkiye’nin Fransa içişlerine karışma ve seçimlere tesir etme amacına bir örnek olarak adlandırmıştı. Strasbourg’un da içinde olduğu Grande-Est bölgesinin CIMG Başkanı Eyüp Şahin, konuk olduğu televizyon yayınında, yabancı (Türk) çıkarlarını temsil ettikleri iddiasını ise tekrar reddetmişti. Şahin, CIMG’nin Avrupalı ve Fransız bir dernek olup her zaman müzakareye hazır olduğunun altını çizdi. 

Fransa’nın Gündeminde İslami Kuruluşlar

Cami inşaatına verilen maddi yardımın Fransız kamuoyunda yansımalarından biri ise, “İslamcı-Solculuk” (Fr. “Islamo-Gauchisme”) tartışması oldu. Geçtiğimiz şubat ayında Fransız Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer tarafından benimsenen bu tabir,  başta Fransız akademisi olmak üzere toplumu altüst eden tehlikeli bir akımı akla getirmeyi amaçlıyor. Hükûmet, “Fransa İslam’ı” projesi çerçevesinde hazırladığı yasa tasarına eleştiri getirenleri kamu güvenliğini bozma manasında bir suçlamayla tanımlıyor. Darmanin de bu doğrultuda hükûmetin politikalarını eleştiren sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’ni (Fr. La France Insoumise) bu “suça” iştirak etmekle itham etmişti. Avrupa Ekolojisi – Yeşiller Partisi’nin (fr. “Europe Écologie – Les Verts; EELV”) yönetttiği Strasbourg Belediyesi’nin maddi yardım kararı da, “İslamcı-Solculuk” tabiriyle tanımlandı ve cami inşaatı Türkiye’nin stratejik hedeflerini taşıması sebebiyle karşı durulması gereken bir proje olarak değerlendirildi. 

Avrupa’nın En Büyük Camisi Olacak

CIMG’nin hedef gösterilmesinin ardından Eyüp Sultan Camisine sosyal medya üzerinden çok sayıda destek mesajı ve dayanışma çağrısı paylaşıldı. Belediye’nin yardım göndermeyi planlamasıyla gündeme gelen Eyüp Sultan Camisi, inşaatı tamamlandığında Avrupa’nın en büyük camisi olacak. Osmanlı mimarisine göre inşa edilen, 15 dönüm arazi üzerinde, 3 bin kişilik mescit, konferans salonları, okul, kütüphane, öğretmenler odası, restoran ve butiklerin yer alacağı külliyenin ayrıca 600 araç kapasiteli otoparkı ve bisiklet parkı da bulunacak. 44 metre yüksekliğinde çifte minaresiyle Strazburg’un dinî, mimari ve kültürel çeşitliliğine renk katacak caminin ana kubbesi etrafında 27 küçük çapta kubbe de yer alıyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler