"AVRUPA"

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü: İsrail’in Orantısız Saldırıları Durmalı

İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik orantısız saldırılarının durması gerektiğini belirtti.

17 Mayıs 2021 admin
Fotoğraf: AA | Değişiklikler: Perspektif

Euro-Med’den yapılan yazılı açıklamada, İsrail uçaklarının, öncesinde hiçbir uyarıda bulunmadan pazar sabah saatlerinde Er-Rimal Mahallesindeki El-Vahde Caddesi’nde onlarca eve saldırı düzenleyerek yerle bir ettiği vurgulandı. Sivil savunma ve ilk yardım ekiplerinin, enkaz altındakileri çıkarma çalışmalarını çok zor şartlar altında yürüttüğü kaydedilen açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik orantısız saldırılarının durması ve bunun için her türlü çabanın sarf edilmesi çağrısı yapıldı.

Euro-Med, Uluslararası Ceza Mahkemesini (UCM), İsrail’in Gazze’deki ihlallerini izleme, bunları işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlara yönelik soruşturma dosyasına dahil etme ve İsrail askerlerinin yaptıklarının hesabını vermesi için çalışmaya çağırdı. İsrail savaş uçaklarının pazar sabahı Vahde Caddesi’nde onlarca evi yerle bir ettiği saldırıda 10’u çocuk, 16’sı kadın 42 Filistinli hayatını kaybetmişti.

İsrail Gazze Şeridi’nin Çeşitli Bölgelerine Saldırılar Düzenledi

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, gece saatlerinde Gazze’nin güney, batı ve kuzey bölgelerinde çok sayıda noktayı bombaladı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Filistin direniş güçlerine ait bazı noktaları, tarım arazilerini, caddeleri ve altyapıyı hedef alırken, saldırılar neticesinde Gazze’nin güney ve batısında bazı emniyet merkezleri de yıkıldı. Saldırıların bazı bina ve evlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda büyük hasara yol açtığı, hedef alınan noktalara yakın bölgelerde elektrik kesintilerinin yaşandığı ve kanalizasyon, su ve elektrik şebekelerinin zarar gördüğü belirtildi.

İsrail’e ait savaş uçaklarının, Gazze’nin güneyinde yer alan Refah ve Han Yunus kentlerindeki bazı evleri ve tarım arazilerini de bombaladığı aktarıldı. Öte yandan denizde konuşlanan İsrail savaş gemilerinin, Gazze sahiline doğru ateş açtığı kaydedildi.
Saldırılar neticesinde Deyr el-Belah ile Gazze’de 2 evin yıkıldığı bilgisi paylaşıldı. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada da sivillere yönelik düzenlenen saldırılara misilleme olarak İsrail’in Beerşeba ve Askalan kentleri ile bazı yerleşim birimlerine roket atışları yapıldığı kaydedildi. İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de Gazze’de sivilleri hedef alan saldırılara karşılık, Gazze sınırında yer alan İsrail’in Sderot, Netivot ve Hanegev kentlerine yoğun roket saldırıları düzenlediğini açıkladı. İsrail ordusu da Twitter hesabından, Gazze’den atılan roketlerin ardından ülkenin güneyinde sirenlerin çalmaya başladığını duyurdu.

Avrupa Ülkelerinde İsrail’in Saldırıları Protesto Edildi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 10 Mayıs’tan bu yana düzenlediği saldırılarda ise toplam can kaybı 197’ye ulaştı. Yaşamını yitirenlerden 58’inin çocuk, 34’ünün kadın olduğu açıklandı. 1235 kişi yaralandı; onlarca bina ise tamamen yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Geçtiğimiz günlerde İngiltere, Belçika, Almanya, İsviçre ve Sırbistan başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde İsrail’in Mescid-i Aksa’ya ve Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı gösteriler düzenlendi.

“Filistin’e ve Gazze’ye özgürlük”, “İsrail’e boykot”, “Mescid-i Aksa onurumuzdur” sloganlarının atıldığı gösterilerde, İsrail’in saldırılarına devam ettiği Filistinlilere destek ve dayanışma mesajları gönderildi. Protestocular uluslararası topluma Filistin halkına destek için acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler