'Avusturya'

“İslam Haritası” Yeniden Kullanıma Açıldı: IGGÖ, Karara Tepkili

Yoğun eleştirilere rağmen “İslam Haritası”, ilan edilen kayıt olma zorunluluğu olmaksızın tekrar internet üzerinden kullanıma açıldı. Avusturya İslam Cemaati, bu karara tepkili. 

Görsel: islam-landkarte.at internet sitesi | Değişiklikler: Perspektif

Viyana, Aşağı Avusturya ve Yukarı Avusturya’nın ardından Styria’da Avusturya İslam Cemaati’ne bağlı (IGGÖ) bir caminin çevresine aşırı sağcı gruplar tarafından “siyasal İslam” levhası asıldı. Uyum Bakanı Susanne Raab ve hükûmetin girişimiyle kurulan Siyasal İslam Dökümantasyon Merkezi tarafından yayınlanan “İslam Haritası” adlı dijital uygulamanın yayımlanmasının ardından cami, ikinci kez aynı şekilde hedef gösteriliyor.

“İslam Haritası”, gelen yoğun tepkilere ve eleştirilere rağmen, kullanıcılar için kayıt olma zorunluluğu gibi duyurulan güvenlik önlemleri olmadan, kısa bir süreliğine devre dışı bırakıldıktan sonra artık tekrar erişime açık hale getirildi.

Haritaya Dair Eleştiriler Gözardı Ediliyor

Bu dijital uygulamanın yalnızca veri koruma yönleri sorunlu değil. Her şeyden önce aşırılık ve radikalleşme ile bilimsel bir temelde ve siyasi etki olmaksızın uğraşmak istiyormuş gibi görünen bir kurum bu faaliyete dahil ediliyor. Viyana Üniversitesi’nin haritanın internet adresinde kendi logosunu kullanımını yasaklamış olması muhtemeldir.

IGGÖ Başkanı Ümit Vural, sorumluların ısrarla reddettiği bir eleştiriye dikkat çekiyor: “ ‘İslam Haritası’nın Müslümanların damgalanmasına yol açabileceği ve İslami kurumların güvenliğine tehdit oluşturabileceği konusundaki korkularımız, diğer kilise ve dini toplulukların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda politikacı ve sivil toplum kuruluşu tarafından da dile getirildi.”

Bu endişeler, haritanın yayınlandığı gün teyit edilmiş oldu. IGGÖ kendisine bağlı camiler için polis korumasının artırılması için derhal başvurmak zorunda kaldı ve Müslümanlar  o zamandan beri sokakta ve internette artan bir düşmanlıkla karşı karşıyalar.

IGGÖ, İnternet Sitesinin Kapatılmasını Talep Ediyor

IGGÖ, 15 Haziran’da yayınladığı basın bildirisiyle sitenin kapatılması talebini kamuoyuyla paylaştı: “Bu arkaplana rağmen sorumluların kendilerini aşırı sağcılar tarafından araçsallaştırılmaktan uzaklaştırmak için gönülsüz girişimlerinin arkasında ikiyüzlüden daha fazlası varmış gibi görünüyor. Editörler inatla, etkileri yalnızca beklenmeyen, ancak artık günlük olarak gözlemlenebilen bir projeye bağlı kalıyorlar ve bu nedenle devlet tarafından tanınan bir dini cemaatin ibadethanelerini ve onların takipçilerini bilerek riske atıyorlar.”

IGGÖ, 3 Haziran 2021’de savcılığa gerçeklerle ilgili bir ifade sunmuş ve kurumlarına, verilerinin silinmesi için veri koruma makamına şikayette bulunmuştu. IGGÖ Başkanı Vural, sitenin kalıcı olarak kapatılması için bir kez daha çağrıda bulunuyor: “Bu ayrım politikası artık sona ermeli, yeter!” (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler