'Seyahat Düzenlemeleri'

Almanya, Türkiye Dahil 80 Ülkeye Genel Seyahat Uyarısını Kaldırdı

Almanya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "riskli" ilan ettiği Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 80 ülkeye yönelik uluslararası genel seyahat uyarılarını kaldırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakanlığın, Kovid-19’dan dolayı “riskli” ilan ettiği bölgelere ilişkin 17 Mart 2020 tarihli genel seyahat uyarısının, haftalık 100 bin kişide 200’ün altında vaka sayısı görülen bölgeler için 1 Temmuz’dan itibaren kaldırıldığı bildirildi.

Bakanlığın açıklamasında, “Almanya‘da ve Avrupa’nın büyük bölümünde epidemiyolojik durumun iyileştirilmesi, aşıların yaygınlaşması ve Dijital Kovid Sertifikası‘nın tanıtılması seyahat etmeyi kolaylaştırıyor. Bu nedenle seyahat uyarıları da 1 Temmuz’dan itibaren güncellendi.” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, konuya ilişkin değerlendirmesinde, seyahat uyarılarının kaldırılmasını savunarak, “Olumlu gelişmelerin olduğu yerde, kısıtlamaları sürdürmek için bir sebep yok.” ifadesini kullandı.

Bu arada, Almanya Dışişleri Bakanlığı, yüksek insidans bölgesi veya virüs varyant alanları olarak sınıflandırılan ülkelere zorunlu olmayan seyahatlerin yapılmamasını tavsiye etti. Öte yandan, Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, 30 Haziran itibarıyla Almanya‘da nüfusun yüzde 55,1’ine (45 milyon 817 bin 29) ilk doz koronavirüs aşısı yapıldı. Nüfusun yüzde 37,3’üne de (30 milyon 986 bin 128 kişiye) ise aşının ikinci dozu uygulandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, 11 Haziran’da yaptığı açıklamada, 17 Mart tarihli genel seyahat uyarısının, haftalık 100 bin kişide 200’ün altında vaka sayısı görülen bölgeler için 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacağını duyurmuştu. Genel seyahat uyarısı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tamamen veya kısmen korona risk bölgesi olarak sınıflandırılan 80 ülkeyi kapsıyordu.

Tatil Döneminde Karantina Uygulaması

Almanya, ayrıca vaka sayılarını kontrol altına almak amacıyla tatil döneminde ülkeye girişleri ve karantina uygulamasındaki kontrolleri artıracak. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Berlin’de Sağlık Bakanı Jens Spahn ile düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmasından, salgınla mücadeledeki kazanımları tehlikeye atmamak için federal hükûmet ve yerel yönetimlerin sorumlu olduğunu belirtti.

Seehofer, ülke sınırlarında Kovid-19 salgını nedeniyle sabit sınır kontrollerinin yapılmayacağını, ancak sınır yakınlarındaki kara yollarında rasgele yapılan kontrollerin artırılacağını söyledi. Almanya‘nın çevresindeki ülkelerin risk bölgesi olarak tanımlanmadığını ifade eden Seehofer, bunun daha çok araçlarıyla Türkiye’den Balkan güzergahından veya İngiltere’den gelenlere yönelik olacağını belirtti. Seehofer, havalimanlarında yoğun olan kontrollerin sıkılaştırılacağını kaydederek, “Ülkeye kim girerse kontrolleri hesaba katmalı. Kurallara uyulmasının sağlanmasına dikkat edeceğiz.” dedi.

Yerel Sağlık Daireleri Kontrol Edecek

Sağlık Bakanı Jens Spahn da ülkedeki vaka sayılarının düşük seviyede olduğunu hatırlatarak, yerel sağlık dairelerinin karantina uygulamasını yoğun şekilde kontrol edeceğini söyledi. Ülkeye giriş yönetmeliğinde ülkelerin “risk bölgesi”, “yüksek insidans bölgesi” ve “virüs varyant bölgesi” olarak sınıflandırıldığını anlatan Spahn, bu bölgelerden hava yolu ile gelenlerin uçağa binmeden önce negatif PCR testi, aşı kartı veya antijen testi sunmaları gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu bölgelerden ülkeye giriş yapan herkes için karantina uygulamasının geçerli olduğunu ifade eden Spahn, ancak “risk bölgesinden” gelenlerin birinci gün, “yüksek insidans bölgesinden” gelenler ise negatif test sonucu sunmaları durumunda karantinadan erken çıkabileceğini aktardı.

Spahn, “virüs varyant bölgesinden” ülkeye giriş yapanların ise karantinadan muaf tutulmadığını söyledi. Kovid-19’un mutasyona uğrayan Delta varyantına karşı uyarıda bulunan Spahn, ülkede bu ayki yeni vakaların yüzde 80’inin Delta varyantı olmasını beklediğini ifade etti. Spahn, halka aşı olmaları çağrısında bulundu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler