'Almanya'

Wiesbaden İdare Mahkemesinden DİTİB Lehine Karar

Almanya'da Wiesbaden İdare Mahkemesi, Hessen Eğitim Bakanlığının İslam din dersi için DİTİB ile çalışmayı sürdürmesine karar verdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da DİTİB’in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Hessen eyaletinde İslami din eğitiminin askıya alınmasıyla ilgili hukuki ihtilaf sonuçlandı. Wiesbaden İdare Mahkemesi, Hessen Eğitim Bakanlığının İslam din dersi için DİTİB ile çalışmayı sürdürmesine hükmetti. Federal Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında başlayan süreçte DİTİB’in “İslam din dersi” vermesini geçen yıl askıya alan Hessen İdare Mahkemesi ve Wiesbaden İdare Mahkemesi’nin kararlarını anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozarak davanın tekrar görülmesi için dosyayı Wiesbaden İdare Mahkemesine geri göndermişti.

Hessen’de 2013/14 öğretim yılından bu yana DİTİB işbirliğinde okullarda İslam din dersi veriliyordu. Nisan 2020’de Kültür Bakanlığı bu dersleri yeni öğretim yılından itibaren askıya aldığını açıklamıştı. Gerekçe olarak ise, DİTİB’in Türkiye hükûmetinden bağımsız bir kurum olduğu noktasındaki soru işaretleri nedeniyle bu konuda işbirliği için uygun bir ortak olup olmadığı hususundaki şüpheler dile getirilmişti.

DİTİB’ten Karara Dair Açıklama

DİTİB Hessen, lehlerine sonuçlanan mahkeme kararını yayınladıkları yazılı basın açıklamasıyla duyurdu. Açıklamada, yaklaşık 7 yıl boyunca herhangi bir şikayete konu olmamış ve bir sorunla anılmamış din dersi işbirliğinin askıya alınmasının hukuksuz ve var olan yapıcı ortaklığı bitirmiş olmasının yanlış olduğunu hatırlatıldı. Bakanlığın, devamında, materyalleri ve öğretim kadrosu sadece yerel hükûmet tarafından belirlenen anayasal temelden yoksun bir İslam dini dersi uygulayarak bu yanlışı daha da derinleştirdiğinin altı çizildi. 

Açıklamada, Wiesbaden İdari Mahkemesinin bu kararıyla birlikte daha fazla yasal ve anayasal inceleme prosedürüne başvurulmadan normalliğe dönülmüş olacağı belirtildi. Bu doğrultuda, İslam inancına sahip Hessenli öğrenci, öğretmen ve velilerine, anayasal olarak sahip oldukları temel haklar ile birlikte, din öğretiminin pedagojik ve didaktik avantajları sunulacağı ifade edildi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler