'Hanau Saldırısı'

Hanau Saldırısı Hakkında Araştırma Komisyonu Kuruluyor

Hessen Eyalet Meclisi bünyesindeki bir araştırma komisyonu, Hanau Saldırısı sırasında ve sonrasında yetkililerin ihmali olup olmadığını açıklığa kavuşturacak.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Almanya’daki Hessen Eyalet Meclisi, 19 Şubat 2020’de Hanau şehrinde gerçekleşen ırkçı saldırıyla ilgili bir soruşturma kurulu kurulması teklifini değerlendiriyor. Muhalefetteki SPD, FDP ve Sol Partinin ortak teklifiyle mecliste ele alınan önergeye, iktidardaki CDU ve Yeşiller Partisi (Die Grünen Hessen) de destek vereceklerinin sinyalini vermişti. Oylamanın gerçekleştiği oturuma çarşamba akşamı devam edilmesi planlanıyor.

Aşırı sağcı terörist Tobias R. Hanau’da 9 insanı ırkçı saiklerle öldürmüştü. Ferhat Ünvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin ırkçı saldırıda hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından evine dönen ve bakıma muhtaç durumdaki annesini öldürdüğü düşünülen saldırgan intihar etmişti.  Soruşturma dosyası ve tanıkların anlattıklarından hareketle hala birçok soru cevaplanmayı bekliyor.

Yeni Bir Soruşturmanın Gerekçeleri

SPD Meclis Grubu Başkanı Nancy Faeser, “Hanau saldırısına ilişkin pek çok belirsizlik ve çelişkili var” diyerek soruşturmayla ilgili açıkta kalan noktalara işaret etti. Örnek olarak, saldırı anında ulaşılamayan polis acil durum hattı, saldırının gerçekleştiği mekanlardan birinin acil çıkışının kilitli olması ve polis yetkilileri ve savcının kurbanların yakınlarına davranış şekilleri gösterildi.

FDP Meclis Grup Başkanı René Rock, “Hedeflerden biri, soruşturma komisyonunun çalışmaları bittikten sonra vatandaşların polise ve güvenlik makamlarına olan güveninin güçlendirilmesi olmalıdır.” dedi.

Sol Parti meclis grubu başkanı Janine Wissler ise komisyonun önemine değinerek: “Komisyon, akrabaların acısını hafifletemez. Ancak, bazı acil sorulara yanıt verebileceğini ve daha fazla açıklama getirilebileceğini umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurbanların Yakınlarından Açıklama

19 Şubat Hanau İnisiyatifi (Alm. Initiative 19. Februar Hanau), eyalet meclisinde tartışılan önergeyle ilgili bu sabah bir basın açıklaması yayımladı. İnisiyatif üyesi Newroz Duman, önergeyi olumlu karşıladıklarını belirtti ve geçtiğimiz ay ortaya çıkan özel hareket timinde aşırı sağcı polislerin olduğu gerçeğine dikkat çekti: Elde edilen bilgilere göre, dağıtılan polis özel hareket timindeki (SEK) aşırı sağcı 19 polis memurunun 13’ü Hanau’da görev yapıyordu. 

Duman, “Failin Hanau’daki evinde operasyonu yöneten SEK şefinin K-71’e, yani dağıtılan birliğe mensup olduğunu biliyoruz. Şimdi ise, operasyon şefinin 19-20 Şubat 2020’de Hanau’da olup açığa alınan 13 polis memurundan biri olup olmadığını bilmek istiyoruz.” dedi. İnisiyatif, önceki açıklamarında saldırganın evine saatler sonra baskın yapılmasının üzerinde durmuş ve bunu eleştirmişti. Duman, ayrıca, önergeyi oylamaya sunan parti gruplarına 19 Şubat 2020 kurbanlarının yakınlarının endişelerini ele aldıkları için teşekkür etti.

Şiddet Eylemi Mağdurlarına Yardım Fonu

Soruşturma kurulu teklifinin karara bağlandığı bu günlerde, bu tür şiddet eylemlerinin mağdurlarına ve yakınlarına yardım etmek için Hessen Eyalet Meclisinde bir yardım fonu kuruluyor. Bu fona her bütçe yılı için 2 milyon avro tahsis edilecek. Fondan sağlanan hibenin  10 bin avro tutarında olması planlanıyor. Terör saldırıları veya suikastlar nedeniyle gerçekleşen ölümler gibi özel mağduriyet durumlarında, mağdur yakınlarına 100 bin avroya kadar bağış yapılabilecek. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler