'Amerika Birleşik Devletleri'

Kovid-19 Vakalarının Büyük Çoğunluğu Aşı Olmayan Gençler

Amerika Birleşik Devletleri'nde son aylarda yeni tip koronaviürüs (Kovid-19) görülenlerin büyük çoğunluğunun aşı olmayan gençlerden oluştuğu bildirildi.

Fotoğraf: Shutterstock.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki The New York Times‘ın haberine göre, ülke genelindeki Kovid-19 tedavi merkezlerinde görevli doktorlar, Delta varyantıyla salgına yakalanarak hastaneye kaldırılan kişilerin yaş gurubunun, geçen yıla göre farklı olduğunu belirtti.

Doktorlar, son dönemlerde 20-30 yaş grubundaki gençlerin salgından daha fazla etkilendiğini ve bunlardan bir kısmının obezite, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalıklarının da bulunmadığını ileri sürdü.

Vakaların Yüzde 80’ininde Delta Varyantı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, ocak ayında hastaneye kaldırılanların yarısından fazlasını 65 yaş ve üstündeki kişiler oluştururken, bu oran 50 yaş altında ise yüzde 22 olarak açıklanmıştı.

Ancak son veriler, yaşlıların oranının yüzde 15 civarına gerilediğini gösterirken, 18-49 yaş aralığındakilerde ise bu oran yüzde 41’e denk geliyor. ABD’de 65 ila 74 yaş grubundakilerin yüzde 80’inin ikinci doz aşıları tamamlanırken, bu oran 18-39 yaş grubunda yüzde 40’ın altında bulunuyor. Öte yandan uzmanlar, son zamanlarda Kovid-19 görülenlerin yüzde 80’ininde Delta varyantının tespit edildiğini açıkladı.

“Gençler Salgını Daha Ağır Geçiriyor” Uyarısı

ABD’li doktorlar, aşı olmayan gençlerin Delta varyantıyla salgını daha ağır geçirdiği ve daha kısa sürede durumlarının kötüleştiğini savundu. Kovid-19 aşılarının, Delta dahil tüm Kovid-19 varyantlarına karşı etkili olduğu öne sürülürken, ABD genelinde enfekte olmasının ardından hastaneye kaldırılanların yaklaşık yüzde 97’sinin aşı olmayanlardan oluştuğu kaydediliyor.

Arkansas Üniversitesi Tıp Bilimleri Rektörü Dr. Cam Patterson, gözlemlerinin “daha genç ve daha sağlıklı insanların Delta varyantına daha önceki varyantlardan daha duyarlı olduğunu” öne sürdü. Patterson, daha genç hastalarda daha hızlı hastanelik olma durumunun Delta’nın Arkansas’ta ortaya çıkmasıyla neredeyse aynı zamana denk geldiğini ileri sürdü. Las Vegas’taki Üniversite Tıp Merkezi Yoğun Bakım Ünitesi Direktörü Dr. Angie Honsberg ise genç hastalarının daha kısa sürede durumlarının kötüleştiğini iddia etti.

Springfield’deki CoxHealth Hastanesi’nden Yoğun Bakım Direktörü Dr. Terrence Coulter de hastanesindeki Kovid-19 hastalarının önceki dalgaya göre daha genç kişilerden oluştuğunu ve durumlarının daha ağır seyrettiğini söyledi. Dr. Coulter, hastaneye yatırılan birçok hastanın diyabet, obezite veya yüksek tansiyon gibi ciddi hastalık için risk faktörleri barındırmasına karşın bazı genç hastalarda bu risk faktörlerinin hiçbirinin bulunmadığına dikkati çekti.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesinden Dr. Adam Ratner ise son dönemlerde maske kullanımındaki düşüş ve normale dönüşler nedeniyle geçen yıla göre salgının seyrinde farklılık oluştuğu yorumunu yapmasına karşın, “Yeni varyantın daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığına dair henüz yeterli bir kanıt olduğunu düşünmüyorum.” değerlendirmesine bulundu.

18 Yaş Altında Bir Haftada Yüzde 84 Artış

Amerikan Pediatri Akademisince yapılan araştırmaya göre, ABD’de çocuklar ve gençler arasında Kovid-19 salgını önceki haftaya kıyasla yüzde 84 arttı. Verilere göre, geçen hafta ülke genelinde yaklaşık 72 bin çocuk ve genç Kovid-19’a yakalandı.

Son birkaç ayda ülkedeki Kovid-19 vakalarında düşüş görülmesine karşın Delta varyantının ardından enfekte sayısı ülkede tekrar artışa geçti. Kovid-19’un başlangıcından bu yana ABD’de 4,2 milyondan fazla çocuğun Kovid-19 testi pozitif çıkarken, 18 yaş altı, son haftadaki vakaların yüzde 19’unu oluşturdu. Salgın kaynaklı hastaneye yatışlarda çocukların oranı ise yüzde 1,3 ile 3,5 arasında değişiyor.

Pfizer/BioNTech’e “Tam Onay” Verilmesi Muhtemel

New York Times gazetesinin bir başka haberinde, ABD İlaç ve Gıda Dairesinin (FDA) Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına gelecek ay tam onay vermeyi planladığı belirtildi.

ABD ilaç firması Pfizer ile Alman ortağı BioNTech, acil kullanım onayı aldığı Kovid-19 aşısının 16 yaş ve üzerine uygulanmak üzere tam onayı için mayıs ayında FDA’ya başvuruda bulundu. New York Times gazetesinin haberine göre, Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısının tam onayı için zaman çizelgesini hızlandıran FDA, süreci gelecek ayın başında tamamlamayı hedefliyor.

​​​​​​​FDA, daha önce aşının tam onay almasının kamuoyunda daha fazla güven uyandıracağının farkında olduğu açıklamasında bulunmuştu. FDA’ın Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısına tam onay vermesinin ardından ABD’de bazı üniversite ve hastanelerin, Savunma Bakanlığının ve San Francisco kentinin aşıyı zorunlu kılması bekleniyor. Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısına, 11 Aralık 2020’de pandemi ile mücadele için FDA tarafından “acil kullanım onayı” verilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler