'Türkiye Orman Yangınları'

Orman Yangınlarıyla Mücadele Eden Türkiye’ye Kimler Yardım Ediyor

Türkiye, onlarca noktada sekiz gündür devam eden orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Peki orman yangınları ile mücadelede Türkiye’ye hangi ülkeler destek veriyor?

Fotoğraf: Ömer Evren Atalay - AA.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun orman yangınlarını gösteren acil durum uydu haritasına göre, başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere birçok AB ülkelesi de irili ufaklı pek çok yangınla mücadele ediyor.

Yakın tarihte benzeri görülmemiş düzeyde ciddi tehlike oluşturan orman yangınlarıyla mücadele eden Türkiye için AB Sivil Koruma Mekanizması, 1 Ağustos’ta harekete geçti. Avrupa Komisyonu devam eden yangınlar için, Hırvatistan’dan 1 ve İspanya’dan ise 2 Canadair uçağının seferber edilmesine yardımcı olmuştu. Sevk edilen yangın söndürme uçakları, Avrupa sivil koruma varlıkları rezervi olan rescEU‘nun bünyesinde faaliyet gösteriyor.

AB: “Daha Fazla Yardım Sağlamaya Hazırız”

Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarčič, “AB, bu çok zor zamanda Türkiye ile tam dayanışma içindedir. Yardım teklifinde bulunan tüm ülkelere teşekkür ederim. Düşüncelerimiz, sevdiklerini kaybeden Türk halkının ve ölümcül yangınlarla mücadele etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapan cesur ilk müdahale ekipleri yanındadır. Daha fazla yardım sağlamaya hazırız.” açıklamasını yapmıştı.

4 Ağustos itibarıyla, Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre son beş günde 39 ilde çıkan 174 orman yangının 160’ı kontrol altına alındı. Antalya’nın Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Seydikemer ilçelerinde yangınlar devam ediyor. Muğla-Milas’taki Kemerköy Termik Santrali’nin etrafındaki yangın ise, İspanya’dan gelen iki uçak ve üç helikopterin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Avrupa Birliği’nin 7/24 Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi’nin (ERCC), durumu yakından izlemek ve AB yardımını değiştirmek için Türk makamlarıyla düzenli temas halinde olduğu da bildirildi.

Şu an itibarıyla devam eden yangınlarla mücadelede toplam 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 250 personelin görev yaptığı bildirildi.

Belçika Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada da “Belçika, hâlihazırda orman yangınlarından etkilenen Türkiye, İtalya ve Yunanistan ile dayanışma içindedir.” denildi. Açıklamada, “Düşüncelerimiz bu yangınların kurbanı olan tüm insanlarla ve ölümcül yangınlarla mücadele etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapan cesur ilk müdahale ekipleriyle birlikte.” ifadeleri kullanıldı.

İran ve Rusya’dan Hava Desteği

İran da Türkiye’deki yangınlarla mücadeleye, gönderdiği 40 ton su alabilen yangın uçağı ve iki helikopter ile destek veriyor. 10 saniyede 40 ton su alan yangın söndürme uçağı 31 Temmuz’da Dalaman Havalimanı’na indi. İran hükûmeti yaptığı açıklamada, “uçak ve helikopterlerin dost ve kardeş Türkiye’ye destek olmasını istediklerini” ifade etti.

Rusya da Türkiye’deki orman yangınlarına gönderdiği 11 hava aracı ile destek oluyor. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın açıklamasında, Türk makamlarının talebi üzerine 11 hava aracının Türkiye’ye gönderileceği belirtilmişti.

Ukrayna, Azerbaycan ve Katar’dan Ekip ve Ekipman Desteği

Ukrayna, 30 Temmuz’da orman yangınlarıyla mücadelesine destek için Türkiye’ye 2 AN-32 P tipi uçak ile özel destek ekibi göndermişti. Azerbaycan ve Katar ise Türkiye’de pek çok ilde çıkan yangınların söndürülmesi için devam eden çalışmalara arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev almak üzere ekip ve ekipman göndererek destek veriyor.

Muğla’da devam eden orman yangınlarının söndürülmesi için Azerbaycan‘dan gelen hava ve kara ekibi de çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, yangın koordinasyon merkezinden kendilerine bildirilen koordinatları alarak alevlere kısa sürede ulaşmak için görev yapıyor. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişiden oluşan itfaiyeci grubu, Marmaris’te mücadelelilerine gün boyu devam ederken Hava Kuvvetlerine bağlı helikopter ekibi de havadan destek veriyor.

Katar da Türkiye’de pek çok ilde çıkan yangınlarda arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev almak üzere ekip gönderdi. Katar haber ajansı QNA’ya göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin talimatıyla Katar İç Güvenlik Güçlerine bağlı Uluslararası Arama Kurtarma Grubundan bir ekibin Türkiye’ye hareket ettiği belirtildi.

Yunanistan’ın Yardım Teklifi

Yunanistan hükûmeti ise yangınla mücadele konusunda Türkiye’ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını ancak bu taleplerine Türk makamlarından olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti. BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre, Yunanistan tarafı Türkiye’den bir yardım talebi gelmesi hâlinde itfaiye uçaklarını gönderebileceklerini ancak kendilerine teşekkür dışında olumlu bir yanıt gelmediğini açıklamıştı.

Türkiye medyasına yansıyan haberlere göre ise, Türkiye’deki yangınların söndürülmesi için destek teklif eden Yunanistan, yardımı organize eden AB’nin çağrısını yanıtsız bıraktı. AFAD, Türk Dışişleri Bakanlığıyla eşgüdüm hâlinde, Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’na yangın söndürme uçaklarının temini için başvurdu. Başvurunun ardından AB Sivil Koruma Mekanizması üye ülkelere destek çağrısı yaparak yardım faaliyetinin organize edilmesine girişti. Bunun neticesinde İspanya ve Hırvatistan, Türkiye’ye uçak göndermek için harekete geçti. Ancak Yunanistan, Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması üzerinden yapılan destek talebine yanıt vermedi.

Öte yandan, Yunan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğini arayarak, Türkiye’ye yardım etmeyi öngördüklerini, ancak kendi ülkelerindeki yangınlar nedeniyle yardım edemeyeceklerini bildirdi.  Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki Aharnes belediyesine bağlı Varipombi bölgesinde dün ormanlık alanda çıkan yangın, yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı.

Öğleden sonra çıkan ve kısa sürede çevreye yayılarak üç ayrı noktada yoğunlaşan yangın nedeniyle Varipombi ve Adames yerleşim birimleri tedbir amaçlı boşaltıldı, bölgedeki çocukların bulunduğu bir tatil kampı tahliye edildi. Öte yandan, Eğriboz Yarımadası, Messinia, Lakoniya ve İstanköy Adası’nda da orman yangınları çıktığı bildirildi. Yunanistan’da 2 Ağustos’ta Ahaia bölgesinde, Rodos Adası’nda ve Türk-Yunan sınırındaki Evros bölgesinde de yangınlar meydana geldi. Başkent Atina yakınlarındaki Dionisos Belediyesine bağlı Stamata’daki ormanlık alanda 27 Temmuz’da çıkan yangın yerleşim yerlerine sıçradı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler