'AFGANİSTAN'

Almanya ve Fransa Afgan Göçmenleri Sınır Dışı Etmeyeceğini Bildirdi

Almanya ve Fransa Afganistan'da artan çatışmalar nedeniyle ülkeye gelen göçmenleri sınır dışı etme işlemlerini bir süreliğine durdurdu.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Afganistan’da Taliban, mayısın son haftasında başlattığı saldırılarda, onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra vilayet merkezlerine yönelerek, şu ana kadar ülkedeki 34 vilayet merkezinden 10’unu ele geçirdi. Bu durum üzerine Almanya ve Fransa Afganistanlı göçmenleri ülkelerine geri gönderme işlemlerini askıya aldı.

Fransa Afgan Göçmenleri Sınır Dışı Etmeyeceğini Bildirdi

İçişleri Bakanlığının Fransız basınına yaptığı açıklamaya göre, Afganistan’da Taliban ile hükümet güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle Afgan göçmenleri ülkelerine geri gönderme operasyonları askıya alındı. Fransa’nın temmuz başından bu yana Afgan göçmenleri sınır dışı etmediği belirtilen açıklamada, Afganistan’daki durumun diğer Avrupalı ülkelerle yakından izlendiği ifade edildi.

Almanya Da Sınır Dışı Uygulamasını Askıya Aldı

Almanya‘nın haklarında sınır dışı kararı verilen Afganları ülkelerine geri gönderme işlemlerini güvenlik nedeniyle bir süreliğine askıya aldığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanı Afganistan’ın güvenlik durumundaki mevcut gelişmeler nedeniyle şu an için sınır dışı uygulamasını askıya aldı.” ifadesini kullandı. Almanya bir süredir iltica müracaatları reddedilen Afgan sığınmacıları ülkelerine sınır dışı ediyordu. Almanya, Taliban’ın Afganistan’da yönetime gelmesi durumunda bu ülkeye maddi yardımları kesecek

Afganistan Hükümeti Avrupa Birliği Ülkelerinden 3 Ay Süre Talep Etti

Afganistan hükümeti, 11 Temmuz’da Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Afgan mültecilerin geri gönderilmesini 3 ay askıya almalarını istemişti. İsveç ve Finlandiya, Afganistan’ın isteğine olumlu cevap verirken Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka ve Yunanistan, AB yönetimden sınır dışı işlemlerini sürdürmeyi talep etmişti. Ancak Almanya ve Hollanda, dün Afganistan’a yönelik sınır dışı işlemlerini belli süreliğine durduracaklarını duyurmuştu.

EUROSTAT verilerine göre, 2020’de AB’de sığınma talebinde bulunan 416 bin 600 mültecinin yüzde 10,6’sı Afganlardan oluşuyor. AB’deki sığınmacılar arasında en büyük grubu yüzde 15,2 ile Suriyeliler oluşturuyor. AB ülkeleri bu yılın başından beri 1200’den fazla Afgan’ı ülkelerine geri gönderdi. Fransa‘da, 2020’de 8 bin 886 Afganistanlı sığınma talebinde bulundu.

Almanya Taliban’ın Yönetime Gelmesi Durumunda Maddi Yardımları Kesecek

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Afganistan’da ülke yönetiminin Taliban’a geçmesi durumunda bu ülkeye yaptıkları maddi yardımları keseceklerini bildirdi. Maas, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, “Taliban’ın ülke yönetimini ele alması durumunda, şu anda yılda 430 milyon avro civarında olan Alman kalkınma yardımından ‘tek kuruş’ göndermeyiz.” dedi. Alman ordusunun Afganistan’dan çekilmesinin ABD’nin çekilmesinin bir sonucu olduğuna işaret eden Maas, “ABD silahlı kuvvetleri ve NATO dışında askeri varlığın bir anlamı olmazdı.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler