'Arakanlı Müslümanlar'

“Kovid-19 Aşılarının Myanmar’a Ulaşabilmesi İçin Çatışmalar Durmalı”

Birleşik Krallık, Myanmar'daki çatışmaların Kovid-19 aşılarının ülkeye ulaştırılmasına izin verecek şekilde derhal durdurulması çağrısı yaptı. Geçtiğimiz günlerde, Arakanlı Müslümanların aşılardan mahrum bırakıldığı rapor edilmişti.

Fotoğraf: ahmad zikri / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Birleşik Krallık’ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Yardımcısı James Kariuki, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kariuki, Kovid-19 aşılarının ulaştırılması için ülkedeki çatışmaların derhal durdurulmasını istedi. Aşıların Myanmar halkına siyasi görüş, etnik köken ve din ayrımı yapılmaksızın adil şekilde ulaştırılması için çalışacaklarını vurgulayan Kariuki, aşının “politika değil koruma aracı olması gerektiğine” işaret etti.

Kariuki, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) Myanmar’daki krizin çözümü için özel temsilci olarak atadığı Brunei Dışişleri Bakan Yardımcısı Erywan Yusuf’un, BM Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener ve BM İnsani Yardım Şefi Vekili Ramesh Rajasingham’ın da toplantıda değerlendirmelerde bulunduğunu bildirdi.

Toplantıda, Myanmar’da sağlık sisteminin çalışmakta güçlük çektiği, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların devam ettiği ve çok az kişinin Kovid-19’a karşı aşılanabildiği kaydedildi. Myanmar’da bugüne kadar 360 binden fazla Kovid-19 vakası görüldü, virüse yakalanan 13 bin 623 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar’daki Askeri Darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 998 kişi hayatını kaybederken ordu ile darbe karşıtı gruplar arasında çatışmalar sürüyor.

“Arakanlı Müslümanlar Kovid-19 Aşılarından Mahrum”

Arakan Rohingya Birliği (ARU), Myanmar’da Arakan eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları artarken, Rohingyaların (Arakanlı Müslümanlar) aşılama kampanyasının dışında tutulduğunu bildirdi.

ARU tarafından Myanmar’ın Arakan eyaletinde meydana gelen son gelişmelere ilişkin yayımlanan raporda, Kovid-19 salgınının başında görece yalıtılmış bir bölge olan Arakan‘ın büyük bölümünde az sayıda vaka görüldüğüne ancak haziran başından itibaren bulaşıcılığı yüksek Delta varyantının yayılmasıyla vaka sayısının artmaya başladığına dikkat çekildi.

Raporda, vakalardaki artışa rağmen, eyalet yönetiminin kentlerde ve kırsal bölgelerdeki mülteci kamplarında yaşayan Arakanlı Müslümanları aşılardan yoksun bıraktığı belirtildi. Eyalet Sağlık Bakanlığı yetkililerinin son dalgada enfeksiyon oranının yüzde 12’den yüzde 58’e kadar çıktığını bildirdiğine işaret edilen raporda, buna karşın Arakanlı Müslümanlara aşı sağlanmadığının altı çizildi.

Raporda, Arakan Eyalet Yönetimi Sözcüsü U Hla Thein’in 9 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında, “Arakan eyaletindeki Müslümanlar şu anda Kovid-19’a karşı aşılanamıyor. Bildiğim kadarıyla henüz dahil edilmedi. Nüfusun sayısından da emin değilim.” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Sözcünün,”Gelecek partide onlar (Arakanlı Müslümanlar) için aşı sipariş edecek misiniz?” sorusuna ise “Henüz bilmiyorum, bu konuda politika belirlemiş değiliz.” karşılığını verdiği belirtildi.

Yetkililerin 28 Temmuz’da Baruardil (Bawduba) mülteci kampında 65 yaş üstü 90 Arakanlı Müslümanı aşılama için kaydettikleri ancak aşıların ne zaman yapılacağının belli olmadığı bilgisine yer verilen raporda, Sakkifara (Thekkabyin) kampında 77, Molvira bölgesinde 30 yaşlının aşılandığının bildirildiği kaydedildi. Raporda, eyalette 9 Ağustos’ta başlatılan yaygın aşılama kampanyasında Arakanlı Müslümanların yaşadığı mahalleler ile yerinden edilmiş 200 bin mültecinin yaşadığı 11 kampın dışarıda bırakıldığı bilgisine yer verildi.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan‘daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan‘daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler