'Afganistan'

Birleşmiş Milletler, Afganistan Özel Oturumu İçin Toplanıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Afganistan'daki "ciddi insan hakları durumunu" 24 Ağustos'taki özel oturumda görüşecek.

Birleşmiş Milletler, Cenevre, İsviçre ©SAPhotog@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK), Afganistan’daki “ciddi insan hakları endişeleri ve durumunu” görüşmek üzere 24 Ağustos’ta özel oturum düzenleyecek. 47 üyeli Konsey’den yapılan yazılı açıklamada, üye devletler ve gözlemci ülkelerin toplantıya video konferans yöntemiyle veya bizzat katılabileceği belirtildi.

İİT’den Özel Oturum Talebi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına Pakistan ve Afganistan’ın ortaklaşa talepte bulunduğu “özel oturuma” Türkiye’nin yanı sıra 89 ülke destek verdi. Afganistan’daki “ciddi insan hakları endişeleri ve durumunun” görüşüleceği özel oturuma şu ana kadar BM üyesi 29 ülke destek verdi.

Arjantin, Avusturya, Bahreyn, Bangladeş, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Fildişi Sahili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Gabon, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Libya, Moritanya, Meksika, Hollanda, Pakistan, Polonya, Senegal, Somali, Sudan, Togo, İngiltere ve Özbekistan bu ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Mısır, İrlanda, Kazakistan, Katar, Fas, Yemen, Filistin, Suudi Arabistan, İsveç ve Tacikistan gibi 60 gözlemci ülke de Pakistan ve Afganistan’ın önerisini destekleyen ülkeler oldu.

BM İnsan Hakları Konseyinde özel oturum düzenlenmesi için Konsey üyesi en az 16 ülkenin ortak teklifte bulunması gerekiyor. Konsey kararları tavsiye niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

BM’den Afgan Vatandaşların Sınır Edilmemesi İçin Çağrı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), talepleri reddedilen sığınmacılar da dahil Afgan vatandaşlarının sınır dışı edilmesinin önüne geçmek için devletlere yönelik tavsiye niteliğinde bildiri yayımladı. Taliban’ın son bir ayda Afganistan’da vilayet merkezlerine ve 15 Ağustos’ta da başkent Kabil’e hakim olmasının ardından, BMMYK özellikle Avrupa ülkelerindeki Afgan sığınmacıların iade edilmemesi için çağrıda bulundu.

BMMYK sözcülerinden Shabia Mantoo, kadınlar ve genç kızlar başta olmak üzere Afganistan’daki sivillere yönelik insan hakları ihlallerinden endişe duymaya devam ettiklerini söyledi. Mantoo, Afgan hükümeti, uluslararası örgütler veya uluslararası askeri güçlerle şu anda ve geçmişte bir ilişkisi olduğu algılanan kişilerin güvenliğinden de kaygı duyduklarını ifade etti.

Afganistan’ın büyük bölümünde güvenlik ve insan hakları durumundaki hızlı bozulmanın ardından ortaya acil insani bir durum çıktığını vurgulayan Mantoo, “BMMYK, daha önce uluslararası yardıma ihtiyacı olmadığı belirlenen Afgan vatandaşlarının zorla geri gönderilmesini durdurması için devletlere çağrıda bulunuyor.” dedi.

Mantoo, BMMYK’nin, talepleri reddedilen sığınmacılar da dahil Afgan vatandaşlarının ülkelerine zorla geri gönderilmesini engellemek için tavsiye niteliğinde “a non-return advisory” başlığıyla bir bildiri yayımladığını kaydetti. Sözcü Mantoo, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Danimarka, Hollanda, Norveç, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerin Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini durdurduğunu sözlerine ekledi.

Afgan Yaralılar Tedavi Ediliyor

Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden (ICRC) yapılan açıklamada, Afganistan’da çatışmalar sırasında yaralanan 40 binden fazla kişinin haziran ayından bu yana ICRC tarafından desteklenen sağlık kuruluşlarında tedavi edildiğini bildirdi. Komite, bu ay içinde ise şimdiye kadar 7 bin 600 Afganlının tedavisinin tamamlandığını duyurdu.

ICRC Genel Direktörü Robert Mardini, ülkedeki yaralıların tedavilerine ilişkin, “Koğuşlarımızın uzuvlarını kaybetmiş çocuklar, genç erkekler ve kadınlarla dolu olduğunu görmek yürek parçalayıcı.” ifadesini kullandı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler