'Bulgaristan'

Bulgaristan’da Hükûmet Kurma Çalışmaları Sonuçsuz Kaldı

Bulgaristan'da 11 Temmuz'da gerçekleşen erken seçimin ardından yeni bir hükûmet halen kurulamadı. Ülkede yeniden bir seçime gidilmesi, kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.

Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin hükûmet kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Partinin başbakan adayı gösterdiği, ülkenin eski dışişleri bakanlarından Milletvekili Daniel Mitov, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’den aldığı kabine kurma görevini iade etti.

Mitov, Bulgaristan’ın 240 üyeli parlamentosundaki 63 kişilik ikinci büyük gruba sahip GERB partisinin diğer siyasi güçlerden destek bulamadığını, bundan dolayı görevi iade ettiğini açıkladı. Parlamentodaki diğer güçler, eski Başbakan Borisov ve partisini iktidarda olduğu dönemde otoriter bir yönetim kurmak ve ülkedeki yeraltı dünyasıyla iş birliği yapmakla suçluyor. Ülkede 11 Temmuz’da yapılan olağanüstü genel seçimlerden sonra oluşturulan parlamentoda 65 kişilik en büyük gruba sahip Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi, hükûmet kurma girişiminde başarısız olmuştu.

Bulgaristan’da Hükûmet Kurma Süreci

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Radev’in yeni kabinenin kurulması için son bir kez girişimde bulunarak, parlamentodaki diğer 4 siyasi güçten birine görev vermesi gerekiyor.

Kurulabilecek bir hükûmetin güvenoyu alabilmesi için 240 milletvekilinin en az 121’inin desteğini sağlaması gerekiyor. Siyasi gözlemciler, parlamentodaki 6 gücün arasındaki çekişmeleri göz önünde bulundurarak, ülkenin kısa vadede yeniden erken seçime gitme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor.

Seçimin Ardından Parlamentodaki Koltuk Dağılımı

Bulgaristan’daki erken genel seçimi şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi yüzde 24,08 oranında oy alarak birinci sırada tamamlamıştı. Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), 11 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı. Buna göre, parlamentoda 6 parti ve koalisyon temsil sahibi olacak. Katılımın sadece yüzde 42,19 olduğu seçimde, İTN partisi 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekiliyle en büyük gruba sahip.

Ülkeyi 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ise oyların yüzde 23,51 ile parlamentoda 63 sandalye sahibi olarak ikinci büyük güç konumunda. Ülkeyi 1989’a dek yöneten eski komünist partinin çizgisinde siyaset yürüten Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu seçimde büyük bir oy kaybına uğramış ve parti yüzde 13,39 oy ile 36 üyeli bir gruba sahip olmuştu. Eski Başbakan Borisov’a karşı bir yıllık sokak protestolarına öncülük yapan sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) koalisyonu da oyların yüzde 12,64’ünü alarak, 34 kişilik bir gruba sahip olacak.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk azınlığın oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 4 Nisan’da yapılan bir önceki seçimde aldığı oy oranını yükseltmiş olmasına rağmen yeni parlamentoda milletvekili sayısını 30’dan 29’a indirmişti.

Yeniden Seçime Gidebilir

Ülkenin anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in kabine kurma görevini en büyük iki siyasi gücün başarısız olması durumunda üçüncü bir partiye vermesi gerekiyor. BSP veya DB’nin bu görevi yerine getirebilecek kadar oy toplamaları beklenmiyor. Bulgaristan’da kurulacak yeni hükûmetin parlamentoda 240 milletvekilinin en az 121’inden güvenoyu olması gerekiyor. Başarısızlıkları durumunda ülke yeniden erken seçime gidecek. Ülkede 4 Nisan’da yapılan bir önceki olağan genel seçimi sonrası oluşturulan 45. Dönem parlamentosu benzer siyasi zıtlaşmalardan dolayı sadece 9 oturum yapabilmiş ve ilk ayın sonunda feshedilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler